Въпреки очакваната рецесия, имотният пазар – стабилен

Цените на жилищата у нас растат с до 5 %
Обновена: 18 окт 2019 14:37 | 18 окт 2019 14:30,
12
Въпреки очакваната рецесия, имотният пазар – стабилен

През второто тримесечие цените на жилищата се повишават с между 2% и 5% в различните градове в България, показват данни на Националния статистически институт (НСИ).

Още по темата

BG имотите поскъпнаха с 35% заради скок на доходите, падането на лихвите

В Бургас цените на жилищата бележат лек спад от 0.5%. Пазарът на недвижими имоти в България е спокоен въпреки всички опасения за рецесия и не се случи очакваното отражение от година и половина. Това каза Добромир Ганев, председател на Национално сдружение "Недвижими имоти", в ефира на Bloombeg TV Bulgaria.

"Намаляването на лихвите поддържа стабилния ръст на цените в рамките на разумното. Все още няма притеснение на имотния пазар от опасенията за рецесия и нова криза. Броят на имотните сделки във Варна отчита спад, но София показва значителен ръст от 6%", коментира Ганев.

Няма притеснение, което да окаже драматична промяна на пазара във всички градове в България.

"При новото строителство се наблюдава малко по-голяма предпазливост, което е добре за пазара. Инвеститорите са по-внимателни в стартирането на нови проекти", обясни той.

Според него мерките на централните банки за намаляване на основните лихви водят до стимули и по-голяма инвестиционна активност, но спират процеса на спестяване.

Целия разговор вижте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
1
 
! Отговори
Счетоводителка преди 4 години
При всички кризи недвижимото устоява на инфлацията. Няма начин. Не може едни хартийки да са повече от реален имот - земя със постройка например. Или например кола да струва повече от къща със двор. Най ценната инвестиция е в злато, но кой може да си позволи да купува кюлчета инвестиционно злато или виртуално ?
9
0
 
1
 
! Отговори
sofeto преди 4 години
Както е казъл един китайски мъдрец, "след всяко едно голямо изкачване, започва голямо спускане". Само дето в БГ като изостанала страна с изостанал народ, реалноста се усеща година-две по късно!
8
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До бачкаторКогато се преквалифицираш от бачкатор в далавераджия. Тогава ще решиш този проблем бързо и лесно!
7
0
 
2
 
! Отговори
May be преди 4 години
До разбирачИ ние се усетихме, че това което се предлага и съответната цена не съответстват на реалността и масово мои колеги изчакват и пасуват. Но краят се вижда, дори и ниските лихви тук не могат да поддържат дълго това безуме. Купих си апартамент 2010г. и помня как до първата половина на 2009 всички задържаха цените и не искаха да свалят и буквално за няколко месеца балона се пукна и десетки проценти надолу паднаха имотите. Имотните цикли се повтарят, весеки разумен го знае....
6
0
 
2
 
! Отговори
И? преди 4 години
И все се изказват от имотният бранш ,други няма ли у нас компетентни по въпроса,а то само заинтересуваните от растеж на имотите ,само те взимат думата!Да купуваме ли ?)
5
1
 
11
 
! Отговори
K6 преди 4 години
Разбира се благодарение на банките много лесно ти дават пари , апартамента не е твой и те заробват за 30 години
4
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ей това е най-яркия пример за див капитализъм. Важно е да се надува един балон и да се дуят разни алчни бизнесмени. Няма мищо общо с възможноститите на пазара. Просто хора с пари се опитват да изкарат още пари от тези които нямат.И да не ми дават примери с Лондон и Ню Йорк. Там са надули балоните от години. Всичко в името на клиента - дойната крава на която да свалим кожата.
3
1
 
16
 
! Отговори
До: разбирач преди 4 години
Те то пазара е толкова малък че един имот да ср продаде вече има статистика :-) така че всеки е важен дори митовете за програмистите....
2
0
 
24
 
! Отговори
бачкатор преди 4 години
двустайни - 85 000 евратристайни -105 000 евразаплата 600 евра....Как да реша уравнението.????????????КАК?????Искам 400лв квадрата...КОГА....
1
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Има ли още живи балъци които да купуват жилища на баснословни цени. При заплати от 800 лв максимум да купиш апартамент за 600 евро квадрата трябва да са изпуснати от Карлуково.

Спонсорирани публикации