Сиренето с палма залива пазара, всяка шеста бучка с добавка

Продават го основно в малките населени места
160
Сиренето с палма залива пазара, всяка шеста бучка с добавка
Снимка: Pixabay

Почти всяка шеста бучка сирене, произведена у нас за първите 9 месеца на годината, е с добавка на хидрогенирани растителни мазнини. Това сочат данни на земеделското министерство.

В България 30 фирми официално са декларирали използването в производството си на въпросната добавка.

От цеховете им в периода от януари до края на септември са излезли 9265 т такива продукти или средно на производител се падат по 308 т, пише "Монитор".

Още по темата

Общото количество за деветмесечието на 2019-а е с 337 т по-голямо от същия период на миналата година. Най-много имитации с палма са били произведени през юли и август, съответно 1235 и 1211 т. Запознати коментират, че това е свързано с активния летен туристически сезон у нас и в някои съседни страни. За цялата минала година у нас официално са произведени 11 504 т сирена с хидрогенирана палма, като пикът от 1529 т тогава е отчетен през юни.

На пазара у нас продуктите с палма се пласират основно в малките населени места, където покупателната способност на хората е изключително ниска.

"По селата хората гледат да си напълнят корема с нещо евтино", смята Симеон Присадашки, зам.-председател на Асоциацията на млекопреработвателите.

Според него няма начин да се забрани влагането на хидрогенирана палма. Представители от бранша споделят още, че немалка част от тези продукти се пласират в заведенията за обществено хранене, най-вече при ол инклузива в хотелите.

Най-често хидрогениранита растителна мазнина се влага и при производство на продукти със сухо мляко, което замества натуралното. Суровината е много по-евтина и за това се предпочита от производителите. Около 2400 т е импортът на сухо мляко в България само за първите 8 месеца на годината и по този показател сме на едно от челните места по използването му,  изпреварвайки Унгария, Чехия, Румъния, Гърция, Финландия.

Сирене под 6 лв. за кило със сигурност е с добавка, същото и важи за кашкавал под 10 лв.

От началото на годината БАБХ е извършила извърши 2 тематични проверки в общо 4709 обекта и установява, че най-често липсва надписът за "Имитиращ продукт".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


160
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
151
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какъв е проблема? Че 15% от сиренето е с примеси на палмово масло ли? Нали останалите 85% са от мляко. В Просия е обратното.
150
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До БогаташаНе пазаруват от евтините магазини от друго а от гЯволък, както обичаше да казва баба ми. Иначе с малко усилия могат да си купуват качествена храна, но ги мързи яко, а и трябва да има пари за скъп телефон и кафета.
149
4
 
9
 
! Отговори
1212 преди 4 години
Продават го основно в София и големите градове. В малките населени места хората си купуват от местни производители истински сирена.
148
2
 
4
 
! Отговори
Богаташа преди 4 години
При примитивен капитализъм, като този в България е така. Бедни хранещи се с ***, има и магазини за тях... И богатите пазаруващи от гурме магазина. Или правещи си домашни салами, консерва, вино и други екстри. Ходещи на почивка в Гърция, на разходка до Виена, на шопинг до Милано и на ски в Алпите..
147
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
46,Не съм Маджаров, но нека посмятаме. За килограм сирене са нужни 6-9 килограма мляко. По 50ст прави само 3-4.50лв суровината. Но тя има транспорт(гориво, заплата, подръжка на камион). Сложи 45 дни зреене в помещения с определена температура и т.н. Това са още заплати и разходи. Ама има и разнасяне по обекти, складиране... Нека са 3-4лв на килограм. Веригите търсят 40-50% от крайната цена горница, т.е. удвояваме до клиента. 8х2=16лв крайна цена без ДДС. С ДДС мина 19лв.
146
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
148,Точно за това си много прав. Защото солта изобщо не е натриев хлорид, а водата не е Н2О...
145
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всичко е химия!! Наскоро разбрах, че и вместо готварска Сол ни пробутват Натриев хлорид!!
144
11
 
2
 
! Отговори
Край преди 4 години
Няма как да се забрани имитираната хранаПри сегашното производство няма как да се изхранят българите с нормална хранаМа нищо сега е деморация
143
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе , яжте , пийте , така или иначе ще се умре някой ден .
142
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
mamasfood.mk mmmmmmm
141
11
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Fake news. V bg selskite magazini nema palmovo maslo. Ima ovche maslo.Ima zeytin, gaz, lokumeni vafli, davchasti bonboni, lukche, temenujki, sapun chaika, bial samun 1 kg, pironi, vafli, biskvitki koteshko eziche, biskvitki everest, biskvitki shipka, zlatna esen, brashno tip 500, sheker, sol, soda, limonada, bonboniera albena, morsko dano, troen leshnik, piani vishni, chernomorec...shokolad krava, lokum roza s orehi, aeroshokolad, pasta za zabi mery, chetki ha brasnene, brasnarski sapun...:-)))
140
2
 
33
 
! Отговори
Бай Митьо преди 4 години
........"По селата хората гледат да си напълнят корема с нещо евтино".......Тоя па се изказа като че кия на мокър вестник!По селата хората си правят сирене, кашкавал и животни за месо си отглеждат. Гледат да си напълнят корема с нещо евтино в София и по ресторантите, в които всичко е "домашно"
139
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Nie iadem macedonsko sirene. Ili peynir. Hubavo macedonsko i tusrko kachestvo.
138
4
 
8
 
! Отговори
абсурд! преди 4 години
а държавата какво дреме още?!
137
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 139Да кажем, че има продукти които могат да минат без ПМ. Сиренето от 83% ще стане 100% без ПМ. Цената очевидно ще се повиши, но да кажем че хората ще го преживеят някак си. Какво правим със хилядите продукти с дълъг срок на годност? ПМ не може да бъде заместено от естествена мазнина, защото тя ще граняса след не много време и защото двете неща имат различни характеристики. Да повторим, палмово масло се ползва абсолютно навсякъде по света. Без изключение.
136
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много лесно може да се спре престъпното влагане на хидрогенирани мазнини от мизерните производители! Достатъчно е да се определят зверски глоби от по милион лева за доказано наличие на палмово масло в продукти от даден търговец. Освен това да има затвор за всеки посмял да влага подобни мизерии в хранителни продукти. Но в Бг институциите и законотворците дремят, както винаги!
135
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 137Ще фалират точно за месец точно колкото фалират производителите на "сирене" за 5-6 лева килото. Истината е, че българина е свикнал да дава малко и да иска много за него. Много добре му е ясно когато си купува нискокачествени стоки, но или го мързи или му е по-изгодно да не се занимава да търси кое как е. Същото важи не само за храната, но и за облеклото, личния автомобил, и какво ли още не.
134
2
 
35
 
! Отговори
Гост преди 4 години
Кажете кои са производителите използващи тези продукти! Защо никога няма имена? Като кажете кои са и ще фалират точно за един месец, но явно никой няма интерес от това. Тотално безхаберие е настанало в тази Държава.
133
4
 
29
 
! Отговори
траййо преди 4 години
сирене под 11-12 лв без палма няма. проблемът е, че дори да платиш повече, пак нямаш гаранция. твърденията от предните старници, че на запад не се продавали такива продукти са лъжа. палмата я бухат на много неща - сладкиши, бисквитки, шоколадчета. тукощо си хапнах един сладкиш Марс...еми има палма.
132
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 123... и знам колко усилия вкарват в производствеото си. Те са малки мандри наистина, но от това което съм виждал при тях и от коментарите им, съм наясно че това не е вярно, а техните продукти дори не надминават 15 лева за килограм, та ми стана интересно след като професионалистите правят едни определени неща без абсолютно никакъв опит да режат от качеството, как един любител е постигнал такива завидни резултати, че и по-ефективно (те имат икономиии и от мащаба). Мда

Спонсорирани публикации