Георги Вулджев: Бюджетът е щедър, но това не го прави по-добър!

Рецесия в Европа – заплашва ни дефицит
Обновена: 14 ное 2019 19:19 | 14 ное 2019 19:19, Екип на Dnes.bg
2

Депутатите започнаха да обсъждат бюджета за 2020 г. Предвижда се той да е балансиран, с инфлация от 2%, растеж от 3 % и безработица 4 %. Трите му основни приоритета са доходите, образованието и здравеопазването. Председателката на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова определи бюджет 2020 като пица с шунка и пармезан. Според експерти, обаче, растежът и инфлацията са нереалистични.

"Този бюджет можем да го определим като щедър, както бяха и първите два бюджета от настоящия мандат, по отношение на вдигане на заплати в бюджетния сектор - 10 % отново тази година, както и вдигането на учителските заплати – това е най-високото от последните няколко години. Този щедър бюджет не го прави задължително добър, особено в настоящия икономически контекст. Има голям риск с постоянното увеличаване на текущите разходи“. Това коментира в предаването "Видимо и невидимо“ икономистът Георги Вулджев, главен редактор на ЕКИП.

Във връзка с очакванията за рецесия в ЕС следващата година излязоха данните за растежа на Германия – те са доста лоши. Изглежда, че еврозоната и по-широкия ЕС ще влезе в рецесия скоро време.

„Ако това се случи, то ще се отрази и на нас със сигурност. Растежът, който правителството залага през следващите няколко години, е нереалистично висок. Същевременно текущите разходи се вдигат, без да се спестява. През последните 10 г. нови фискални натрупвания не са правени, буфери не са натрупани. Аз се опасявам, че с тези високи текущи разходи, когато спаднат данъчните приходи поради криза, правителството ще се окаже с много голям дефицит“, категоричен е икономическият анализатор Георги Вулджев.

Целия разговор по темата и още – можете да гледате в предаването "Видимо и невидимо“, неделя, 17.30 часа, по Bulgaria on air!

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още по темата: бюджетгеорги вулджев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари

Спонсорирани публикации