Китай забранява ползването на американски технологии

За 3 години правителствените сгради трябва да подменят компютрите си
9 дек 2019 23:31, Нели Христова
75
Китай забранява ползването на американски технологии
Снимки: Reuters

Търговската война между Китай и САЩ се превръща в технологична студена война. Най-многолюдната страна нареди всички американски технологии да бъдат премахнати от държавните офиси до три години, съобщават от Financial Times.

Забраната на използване на американски машини ще удари компании като HP, Dell и Microsoft. Тя идва като отговор на опита на Вашингтон да ограничи използването на китайска технология.

Администрацията на Тръмп забрани на американските компании да търгуват с гиганта Huawei по-рано тази година и през май Google, Intel и Qualcomm обявиха, че замразяват отношенията си с китайската компания.

Това е първата публична директива, обявена от Китай, която забранява използването на чуждестранна технология, въпреки че законът е част от по-голям план, който цели азиатската държава да разчита най-вече на собствените си технологии.

Според FT това ще доведе до смяната на между 20 и 30 милиона части. Работата трябва да започне през 2020 година, като тогава ще се състои 30% от подмяната. 50% от хардуера ще бъде подменен през 2021 година и още 20% през 2022 г.  Наредбата дошла от централния офис на Китайската комунистическа партия.

Подмяната на цялата американска технология с китайска за толкова кратко време ще бъде изпитание за държавата, тъй като въпреки че много офиси използват компютри от китайската компания Lenovo, процесорите и драйвърите им са разработени от американски компании.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
0
 
0
 
! Отговори
времето ще покаже преди 4 години
китай е име от световен елемент то е избрано във следващите сто години да бъде сега е момента им да се възползват всичко има начало и край.
56
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами време беше Китай да покаже среден пръст на хамериканците !
55
1
 
9
 
! Отговори
Стряскащ факт преди 4 години
Империята на Злото Сащ скоро ще престане да съществува.
54
1
 
9
 
! Отговори
Из Дън Сяо Пин преди 4 години
Много интересно какво планират краварите - затваряне на държавата? Как си представят като всичко съвременно работи с 90% китайски технологии и патенти?? Забавни са, големите и тлъсти смешници.
53
2
 
5
 
! Отговори
ГИБЕЛ преди 4 години
Това е краят на Сащ.
52
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 49Бизнесът ще се адаптира на мига. Даже по-бързо от държавната им администрация, след като получи следващо писмо от ЦК на Китайската Ком. партия.В писмото мило и нежно ще им пишат, че до даата еди коя си или минават на каквото е наредено или хлопват кепенците.И точно тези, които въртят там бизнес за милиарди, ще се адаптират ама мигновено.При нас е друго - на управниците ни нареждат едни дядки от големия бизнес, по телефона от САЩ и те реагират мигновено, но в наша вреда.
51
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нашето правителство похарчи милиарди, от както ни будалкат, че щели да направят електронно правителство и да облекчат живота на хората, които по сто пъти им носят ръкописно едни и същи данни.Други държави за 10 пъти по-малко пари приключиха тази дейност. А управниците ни след похарчените милиарди валута, вече имат създадена програма (!!!) за действие, тоест план.Ако бяха минали всичко на Linux и свободен код, спестените пари можеше да превърнат държавата в рай. Поне за пенсионери, болни и т.н.
50
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А в същото време от партия ГРОБ продължават със всички сили да ни увеличават зависимостта от САЩ.******т@ ни държавна администрация за десетилетия напред се е поробила с американските продукти на Microsoft и останалите, нито знае нито може да използва друго. Цели 20 години им трябваха, за да им проработят сайтовете с нещо различно от MS Windows и дефектния по дизайн Internet Explorer.Сто пъти ги хакваха, но твърда глава не увира. Натрапват си Microsofta и ако иска човек да го заобиколи, няма как
49
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много хубава новина, много се радвам. И не мисля, че ще им е толкова трудно. От години ползвам Линукс, никога не ми е трябвал Уиндоус, освен за някоя *** бланка на адмистрацията. Но тъй като сега и администрацията ще е на Линукс, всичко ще върви прекрасно. Смешно е как си мислите, че има някаква сериозна пречка именно за администрацията, която използва да кажем 1 или 2 специализирани програми. Пишат се новите линукски пргорами, сменя се ОС и се обучават каките как да натискат съотв. клавиши.
48
2
 
7
 
! Отговори
Чичо преди 4 години
Учете китайски,хора.Аз започнах с китайски ориз със зеленчуци.
47
0
 
1
 
! Отговори
Тато Ви преди 4 години
Нема лабаво, ше има дадеме Правешки процесор и ше търгуват с нас. Даже Октапроцесор.. (осЪм в едно) ше им дадеме на братята, а те на нас ше ни дадат кайсии...е ГМО, ама за компоти са екстра!
46
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
bravo na tjah!
45
5
 
32
 
! Отговори
Dakata преди 4 години
Който е ходил в Китай знае нинджите колко са напред и вече почти всеки техен град е мегаполис.Американците много си повярваха, но китайската машина няма да се спре пред нищо.Страхотна новина.
44
8
 
38
 
! Отговори
САЩ и запада вън преди 4 години
Супер . Всеки който се противопоставя на американските престъпници и техните марионетки и им пречи икономически е като нашите революционери .САЩ и Запада са бактерии хранещи се с човешка плът ...
43
2
 
7
 
! Отговори
ХФ преди 4 години
Това не само ще се отрази на ИТ сектора, но и на бизнеса в Китай като цяло. За технологиите - произвеждат си каквото им е нужно, но ми е интересно каквъв софтуер ще ползват на компютрите и на мобилните си устройства, при положение че именно американският софуер - този на Apple, Microsoft и Google доминира при тези устройства. Вероятно ще градят върху Линукс, отделен е въпроса бизнеса как ще се адаптира и за колко време.
42
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мдааа, явно и процесорите вече ще са китайски.
41
1
 
6
 
! Отговори
фф преди 4 години
Малката подробност е че човечетата от Хайфа, няма да слухтят, всеки интел има вътре друг арм копроцесор за слухтене, мрежовия контролер не случайно пак е интел и прочеее.. ся ще има рев до небесата.
40
3
 
8
 
! Отговори
До 49 преди 4 години
Много ама.си много *** .Дори и в статията ти е написано че Китайците НЕ произвеждат процесори.Факта ,че нямаш 2 лв в джоба и сега отиваш на работа такива като мен да те гърбят не ти дава правото да псуваш на майка !!!
39
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Говедовъдите сами подтикват Китай да стане независим от тях и наливат вода в мелницата им. Ако тръмпелът беше умен, щеше да ги държи на каишка и да ги храни с лъжичка на час. Не можеш вечно да лъжеш някого.Това е като накривиш на някого с ***.
38
22
 
16
 
! Отговори
Т.Шак преди 4 години
Супер! Китайците ако можеха да правят процесори и оп. системи, отдавна да са започнали да ги правят. Интересно тогава кой ще си купи Леново с китайски процесор и китайска ОС извън Китай?

Спонсорирани публикации