Хладилникът ви пести ток? Дали наистина е така, 1 от 10 с лъжлива икономия

Изпитанията им били извършвани без да се отварят вратите
Обновена: 16 яну 2020 07:11 | 16 яну 2020 07:10, Камелия Цветанова
25
Хладилникът ви пести ток? Дали наистина е така, 1 от 10 с лъжлива икономия
Снимка: Pixabay

Между 10 и 25% от продадените електроуреди не съответстват на изискванията в ЕС, като най-често това става дума за хладилници. Това става ясно от доклад от проверка на Европейската сметна палата (ЕСП).
Даден е пример с хладилниците, чиито изпитания са били извършвани без да се отварят вратите и без да се поставя храна в уредите.

Затова съществува възможност стойността на спестената енергия да е завишена, се посочва в доклада.

Допълва се, че все още е малък броят на стоките, подложени на изпитания за количеството използвана при работа енергия. Не се вземат и предвид разликите между изчисленото и действителното изразходване на енергия.

От ЕСП констатират, че етикетите за енергийна ефективност на уредите, продавани во Общността в ЕС може да не съдържат точни данни. Освен това, те невинаги помагат на потребителите да откриват разликите в количеството енергия, ползвано от даден уред. ЕС наблюдава 30 групи стоки, при които може да се постигне най-голямо пестене на енергия. Отбелязва се, че в ЕС изделията с най-лоши енергийни показатели се отстраняват от пазара.
 
Етикетите в ЕС показват степен от A до G, според количеството използвана енергия за работа на даден уред. Общността има за цел до тази година да увеличи енергийната ефективност с 20%, а до 2030 г. - с 32,5 на сто.
У нас Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) извършва проверки дали електроуредите отговарят на изискванията за екодизайн (екопроектиране), съобщиха за „Монитор“ от контролното ведомство.

За последната година са проверени 50 модела хладилници. Издадена е заповед за спиране на разпространението само за един модел хладилник, защото не съответства на показателите за екопроектиране.
 
В рамките на кампанията „Ден на потребителя 2019“ са проверени 7 продукта, във връзка с изискванията за екопроектиране. За тях са установени различни несъответсвия: 3 са без инструкция за употреба, 2 са без СЕ маркировка, 5 пък са без обявен производител/вносител, а и 3 с видими несъответствия.

През 2019-та в ДАМТН са постъпили 3 жалби от граждани. Две жалби са за циркулационни помпи свързани с несъответствия по екопроектиране, а третата - за прахосмукачка. Проверени са пет модела помпи и един модел прахосмукачка. Издадени са 4 заповеди за спиране на разпространението на циркулационни помпи. За прахосмукачката беше установено, че отговаря на изискванията за екопроектиране.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още по темата: токхладилникикономия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
2
 
! Отговори
1234 преди 4 години
До ОнзиА пък, ако не ги включваш съвсем нищо няма да платиш!
20
0
 
1
 
! Отговори
venix преди 4 години
Докато държавата е частна, така ще бъде!
19
0
 
3
 
! Отговори
чичото преди 4 години
А моя хладилник произвежда ток. От както е включен в мрежата, електромера върти обратно и енергото ми плаща!
18
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До до данчоЗа данчо кадърност е, когато взимаш *** на света и тровиш всички останали в България. Хем света ти плаща, че го спасяваш от ***, хем калкулираш, че си използвал най скъпия въглерод, горил си диаманти де. И властта се прави, че всичко това е нормално! А въпросният данчо е толкова кадърен, че сам си пише името с малка буква.
17
0
 
6
 
! Отговори
този преди 4 години
до ОнзиЯ посмали малко ! Тези 30 - 40 лв ти ги харчи само единият котлон , ако го ползваш по-често . Друг е въпросът вичките тез електроуреди ако ги ползваш 5-6 дена в месеца , щото ПЕРПЕТУУМ МОБИЛЕ няма !
16
5
 
3
 
! Отговори
Онзи преди 4 години
Купих си чисто нови уреди за апартамент 100 кв., хладилник, пералня, сушилня, фурна, котлони, телевизори и всевъзможни други малки уреди. Всичко, което може е А++. Постоянно се използват и сметките ми за ток са м/у 30 и 40 лв.
15
0
 
5
 
! Отговори
избирател преди 4 години
Абе.....моят пести ток,гарантирано,но докато "спести" парите,които му броих...не знам,къде е "дълаварерата" в крайна сметка....
14
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Целият ни съвременен живот е един маркетингов трик с цел печалба .
13
10
 
7
 
! Отговори
до данчо преди 4 години
Хахаха, ами който е кадърен и сега си му е пълен хладилника и не 80 -литров "Мраз", а 220 литров AEG.
12
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хладилниците трябва да са пълни, за да не прекалявят с разхода, аз си държа една 5 литрова бутилка с вода, по този начин тя функционира като акумулатор ,
11
17
 
14
 
! Отговори
Данчо Калиграфа от С преди 4 години
Такъв пълен хладилник помня за последно да съм виждал 1988 и в всеки един дом български беше така. А сега?? Сега да има две три кисели млека от наи- евтините, 4 яйца и един салам кучежка радос. Ама преди като работеше Родопата си взимахам хубави салами с хубаво месо и имаше по много. Дори на кучетата давахме от саламите, толкова имаше. Ама имаше държава. Ама имаше. А сега?
10
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На времето купих един хладик в Аляска,не му помня марката,ама бачкаше безупречно.25 години вече не се е развалял.Ескимото който ми го продаде даваше минимум 125 години гаранция.За сега бачка добре.
9
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Спомням си наивниците които си купуваха устройство което включваха в контакта за да пестят енергия хич не бяха малко по мои наблюдения повечето бяха интелигентни и вишисти даже и електроинжинери.
8
1
 
25
 
! Отговори
Това което се давало преди 4 години
като ТТ данни за хладилниците важало само, ако са празни и вратата не се отваря!? За какво е тогава тъкъв хладилник?
7
1
 
47
 
! Отговори
the Ghost преди 4 години
Ако икономията на ток ще я докараме от хладилника.... много сме я окъсали икономически
6
3
 
18
 
! Отговори
49г без един кариес преди 4 години
За ток не знам, то си е негова работа, но ми хаби заплатата.
5
4
 
19
 
! Отговори
главния тикварин преди 4 години
Няма такова нещо! От утре петилетката за 3 дни, хладилниците с 500% икономия, печалибите от тоците са за партията тиква и да не чувам гък. Казах.
4
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Моят хладилник пести като генерира електричество, като го пипна и бие ток.
3
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Моят хладилник харчи 0 кв/ч на месец. Щепселът му няма електрическа връзка с контакта.
2
2
 
43
 
! Отговори
Боса на кокоса преди 4 години
Боли ме фара.Един хладилник няма как да пести,може само да харчи.Всички марки хладилници ползват 2-3 вида компресори,разликата е в дизайна,цената и логото.И разлика в методиката на смятане на класа на икономичност.