Продължава битката заради промените в наредбата за касовите апарати

Фирми излизат на национален протест заради законодателния хаос
24 яну 2020 19:15, Екип на Investor.bg
27
Продължава битката заради промените в наредбата за касовите апарати
Архив: Булфото

Колкото повече упорстват от Националната агенция за приходите (НАП) и управляващите да прецизират текстовете по Наредба Н-18, толкова повече расте и недоволството на бизнеса.

На 29 януари в София и Варна ще се проведе национален протест под наслов "От бизнеса с любов“. Мероприятието е организирано от Комитет в защита на малкия и среден бизнес в България и е подкрепено от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) и всички нейни 36 структури по градове, Българска Асоциация на Заведенията (БАЗ), Сдружение на Заведенията в България, (СЗБ) , Съюз на търговците на дребно на хранителни стоки в България и други представители на малкия и среден бизнес.

Покрай проблемите с Наредба Н-18 се прокрадват и други искания на хората от бранша, които е твърде малко вероятно да намерят подкрепа на управленско ниво.

Освен прецизиране на текстовете и отлагане на сроковете в подзаконовия нормативен акт, хотелиери и ресторантьори настояват и за намаление на ДДС. По-конкретно те настояват за сформиране на работна група за обсъждане възможностите за въвеждането на диференцирана ставка по ДДС за храните и сектора на обществено хранене и развлечение, категоризирани по Закона за туризма, на 9%, каквато според тях е практиката в страните членки на Европейския съюз.

Преди дни вицепрезидентът на ЕСПА и председател на Българския съюз по Балнеология и СПА туризъм Сийка Кацарова в официално писмо до министър-председателя Бойко Борисов също призова сроковете по наредбата да бъдат удължени.

„Убедени сме, че така предложените текстове в Наредба Н-18 ще доведат до сериозен хаос и затруднение в работата на туристическия бранш. Ние подкрепяме усилията на Министерството на финансите за въвеждане на по-добра регулация, но считаме, че така предложените текстове в Наредбата не са съобразени със спецификата на туристическия бранш“, предупреждава Кацарова.

Тя посочва, че от тяхна страна са направени задълбочени проучвания, които са показали, че в рамките на Европейския съюз подобни на Наредба Н-18 регулационни системи работят успешно в Словения, Норвегия и Хърватска. И в трите посочени страни усилията на институциите за защита интересите на фиска не са свързани с промяна на бизнес модела на индустрията, а напротив – адаптирани са към него.

Апелираме съвместно да направим конструктивни подобрения по наредбата така, че тя да даде строги рамки за работа на сектора по отношение защитата на фикса, като същевременно не променя модела му на работа в спецификите за бизнеса операции, пише още Кацарова до премиера.

"Исканията ни са само икономически, не търсим политическа ангажираност, не искаме да сваляме правителството, а се надяваме на диалог с него". Това каза днес пред БНР Вени Петрова, председател на БХРА. Тя подчерта, че бизнесът не иска наредбата да отпадне, а да бъде преразгледана и добави, че са дали над 100 експертни предложения към правителството.

Хаос, неизвестност и непредвидимост

Като цяло целият бизнес в България приветства желанието на НАП и МФ да изкара на светло всички работещи на територията на страната компании. Промени в тази насока е имало още през 2016 г. и те бяха напълно достатъчни и правилната посока, защо трябваше да се стига до този кошмар с наредбата, се пита Христо Петров, управител на счетоводна къща "Голдън Вижън", който бе гост в предаването „В развити“ по Bloomberg TV Bulgaria. По думите му в хаоса от сложно написани и понякога противоречащи си текстове се очаква фирмите да направят солидни инвестиции за подмяна на фискални устройства и софтуерни програми.

Оказва се също, че реално държавата не може да оцени въздействието на текстовете. Според изчисленията на експертите от МФ и НАП, промените ще струват на малките фирми средно около 200 лв. за касов апарат. Очаквания ефект от прилагането на Наредба Н-18 се изчислява на близо 300 млн. лв. повече от данъци.  По груби сметки на бизнеса обаче инвестициите в подмяна на фискални устройства и компютърни програми ще надхвърлят половин милиард лева, а много малки фирми ще бъдат принудени да затворят.

Росен Бъчваров, говорител на НАП, обясни в ефира на БНР, че регулациите целят да извадят на светло онлайн търговията, която не плаща данъци в размер на 170 млн. лева на година. Той обаче отказа да участва в дебат по темата по Bloomberg TV Bulgaria.

Целта на наредбата за касовите апарати е как коректно да се облагат всякакви търговски дейности, коментира Паско Пасков от "Българска асоциация за развитие на бизнес софтуер" в студиото по Bloomberg TV Bulgaria.

По думите му у нас процедурата за това е утежнена. "Тя включва и фискалните устройства и връзката с тях", посочи той.
"Срокът за привеждането на електронните магазини в съответствие с наредбата е 31 март, но когато един търговец има и електронен магазин, и физически магазин, срокът остава 31 януари", коментира Пасков.

Пасков коментира, че наредбата действа от 2006 година до 2018 година, като тя е само за касовите апарати. "След това тя става наредба и за софтуерите за управление на търговския процес и електронните магазин", обясни той.
Специалистите са категорични, че тази наредба засяга почти всички бизнеси.

Според експерти има десетки бизнеси, които са изправени пред две опции - или да не използват модерен софтуер, за който са платили десетки хиляди евро, да се върнат в миналия век и да пишат на тефтери, или да бъдат нарушители.

Засега от НАП отказват каквито и да е отстъпки по текстовете на спорната наредба, a от МФ мълчат по темата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
1
 
! Отговори
Батакa преди 4 години
В нормалните държави касовия БОН не е задължителен,касиера пита дали иска клиента.Касовия бон е гарант ако купиш ел.техника.Тука за 1 бон затварят магазина,простотията е е ГОЛЯМА никъде ги няма тези диктатури.Целта е да се смаже малкия бизнес,няма да останат хора спокойно ще бъде ЦАРУВАНЕТО НА ГЕРБ.Форума веднага мишоците злобеят пак да фалирате зависта и злобата няма ИЗМЕРЕНИЕ.
24
9
 
4
 
! Отговори
Изряден данъкоплатец преди 4 години
Ей,много реване бре!Ако работехте на светло ,нямаше да се вайкате сега.Дойде време да си платите гяволъка ,то не бяха почивки,то не бяха коли ,то къщи ,апартаменти,вили .Ха сега ,като излезете на светло да видим ,защо работника плащаше всички налози а вие свободните неработещи бизнесменчета,укривахте доходи,за да се ширите!
23
2
 
4
 
! Отговори
дон кихот преди 4 години
Плащането с карта също изисква фискален бон?!? Не е ли като плащане по банка,аджеба.
22
2
 
5
 
! Отговори
дон кихот преди 4 години
Парите са като река, текат където им е най лесно да минат. Където е трудно и нанагорно, не минават. България само нанагорнища. Много ви здраве господа депутати. Вие един ден трудов стаж на нормална работа нямата , решавате съдбите на милиони. По възрастните търговци които едва свързват двата края, ще закриват. Никъде в света няма такова малоумие. Юе купувам цял месец и за всяка покупка отделна фактура, а не в края на месеца една сборна за всичко изписано от скалада?!?! Луди ли сте вие?
21
2
 
5
 
! Отговори
ДГД преди 4 години
Мда, тъкмо започвам дребен бизнес онлайн. Ще си купя / вляза под режима на СУБТО на кукуво лято. ПС. Никъде не е казано, че трябва да имаш електронен магазин за продаваш онлайн. Но на *** калинки как да обяснишППС. Убеден съм, че фирмите за касови апарати най-здраво ще го отнесат. Половината фирми като започнат да се разплащат по банков път....
20
2
 
11
 
! Отговори
Дг преди 4 години
Аз ще закривам. Не защото нещо крия! Имам доста стаж, и реших една-две години да не наливам повече в тази държава! "Бизнес" и без това ми е трудно да правя, само си плащам да не съм безработен. Ай мерси вече, оказах се от търпеливите. Време е за бунт!
19
2
 
10
 
! Отговори
Окото преди 4 години
"По груби сметки на бизнеса обаче инвестициите в подмяна на фискални устройства и компютърни програми ще надхвърлят половин милиард лева"Одорените 500+ програми от НАП сигурно са на не повече от 20 реални собственици. Попитали са ги колко ще ви струва да направите това? Отг.: "Около 500 000 лв."Хайде нека е 1 млн.От приход 500 000 000 за софтуер и апарати да извадим реалния разход и да видим колко се дели горе по върховете
18
2
 
16
 
! Отговори
Ал Бънди преди 4 години
Промените в Наредба-18(Недоразумение-18) имат една-едничка прозрачна цел.Герберухите ВлаТко Уплаха, МенТа и сие отбор калинки трябва(и вече го правят) да затрият дребния бизнес в България.Който е в кома, а те го млатят с лопата по главата и му крещят:"Ти си престъпник!Дай пари!"Всичко това е в полза на родните олигарси от "правилния'' едър бизнес, които редовно плачат, че нямало кой да им работи.Целта е-Всички ''дребни'' предприемачи да се хванат при олигарсите и да и им бачкат за 500 лв!
17
2
 
13
 
! Отговори
Лисан преди 4 години
Боко беше докаран на власт от германски фондации. Какви са повечето търговски вериги в България? Германски! Боко връща услугата, унищожава дребния и средния бизнес, за да разчисти терена за германския бизнес! Оставка и съд за националния предател Боко !
16
1
 
44
 
! Отговори
Възмутен преди 4 години
На всеки политик и всеки имащ достъп до разпределението на обществени средства да бъдат имплантирани камера и микрофон между очите ! Ще го наречем софтуер за контролиране кражбите на администрацията от обществото ! Срок до 31/12/2020 / . очаквани постъпления около 10 милиарда на година в хазната на България
15
34
 
10
 
! Отговори
НЯМА ДА КРАДЪТ преди 4 години
ИЗЛИЗАТ ЗАЩОТО НЯМА ДА МОГАТ ДА КРАДЪТ !!! КЪДЕ ДРЕМАХТЕ ДО СЕГА "ТЪРГОВЦИ" ДАЛАВЕРДЖИИ ЧЕ НЕ СЕ ПОДГОТВИХТЕ !!! НАКРАЯ И ВИЕ ДА СИ ПЛАЩАТЕ ДАНЪЦИТЕ КАТО ОБИКНОВЕНИТЕ ХОРА НЕ ДА КРИЕТЕ !!!!
14
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За да заработи тази наредба е необходим 6 месечен гратисен период през който да бъдат изгладени всички недоразумения между МФ и дребния и среден бизнес. Не може в 21 век да връщате хората да пишат фактури на ръка и да ползват тефтери. В самата наредба има такива глупости които натоварват отново бизнеса да води някои видове сторна на ръка, защото някоя калинка не е разбрала за какво става въпрос. Наредбата не разрешава да се пишат фактури на Еxcel, но разрешава да се пишат на Word. Малоумство.
13
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Оставете ГЕРБ да се накeн3ат на 3 февруари понеделник, така по-лесно ще бъдат изринати от властта.
12
1
 
16
 
! Отговори
Минувач преди 4 години
Видими резултати от дейността на калинките.
11
0
 
16
 
! Отговори
ГРОБАР преди 4 години
Всичко ще си остане постарому, олигарсите и управляващите *** в едни ***! :(((
10
4
 
49
 
! Отговори
Някой си преди 4 години
Тази наредба е направена за да бъде унищожен дребният бизнес.ГЕРБ убиват бизнеса.
9
2
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Наредба 18 е сътворена от алчни калинки, без образование било поради мързел, било поради тъпoтa.
8
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Поредната каша сътворена от управляващите
7
2
 
31
 
! Отговори
цб преди 4 години
за тази недомислена наредба няма думи. връщат и съвестните фирми и данъкоплатци в ерата на тефтера
6
2
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Гербавите престъпници обезумяха напълно!Яко им се усвоява!

Спонсорирани публикации