Шеф на счетоводна къща за наредба Н-18: Законодателен хаос!

Експерти с коментар за наредбата за касовите апарати по Bloomberg TV Bulgaria
Обновена: 24 яну 2020 16:44 | 24 яну 2020 16:35, Анисия Иванова
13
Шеф на счетоводна къща за наредба Н-18: Законодателен хаос!
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Темата за спорната наредба Н-18, по-известна като наредбата за касовите апарати, която вдигна на протест търговци и собственици на заведения, беше на фокус днес в студиото на предаването "В развитие" по Bloomberg TV Bulgaria.

Тя беше определена от управителя на една от големите счетоводни къщи у нас като "отвратителен законодателен хаос“.

"През 2019 година Наредба Н-18 има 242 промени. Това са алинеи, точки. Ние като счетоводна къща не успяваме да следим всички промени. Това е един отвратителен законодателен хаос. За последните 12 години, откакто аз управлявам счетоводна къща, не е имало такава ситуация“, заяви Христо Петров, управител на счетоводна къща "Голдън Вижън“.

Вчера срещу промените се обявиха и представители на българския бизнес, които насрочиха 29 януари като дата за следващия протест и поискаха в декларация да се отложи влизането в сила на наредбата до изчистване на всички основни проблеми по прилагането й.

"Все още има много неизвестни около Наредба Н-18. Аз не мога да си отговоря на въпроса какво ще се случи, ако Windows по някаква причина спре да работи. Ако има технически проблем, то тогава трябва да се извика компетентно лице, на което също да бъде платено", заяви и Радостина Хлебарова, търговец, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Според нея другият сериозен въпрос е защо наредбата не предвижда гратисен период, каквато е практиката в други държави.

"Мен ме притеснява какви ще са косвените ефекти върху всеки един потребител - това оценено ли е", попита тя.

Bloomberg TV Bulgaria след отблизо темата от самото й начало. Още при първото недоволство на бизнеса срещу промените Димо Господинов, управляващ съдружник в адвокатско дружество „Господинов и Генчев“, обърна внимание върху това дали НАП има право да тълкува наредба, на която е автор.

"Най-големият дефект на Наредба Н-18 е начинът, по който ще се прилага с всички свои неясноти и в един режим на диктатура на тълкуванията на НАП“, заяви тогава той.

Целият разговор по темата за спорната наредба за касовите апарати, кои са големите проблеми и какви са следващите стъпки за представителите на бизнеса – вижте в интервюто на водещия на „В развитие“ Делян Петришки с управителя на счетоводна къща "Голдън Вижън" ТУК.

Участието на Димо Господинов в предаването „В развитие“ може да гледате ТУК.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
1
 
11
 
! Отговори
ГАДОРЯН преди 4 години
Време е някой да изхвърли ***!!!!!!
12
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Още ли не сте разбрали, че Гроб е ОПГ за брутално и алчно ограбване на народа?Това не е изобщо политическа партия.
11
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
нема счетоводен софтуер за линукс, дори и да има, много по-вероятно е да се чупи компютър отколкото касов апарат. Достатъчно е меките да пуснат един ос*ан ъпдейт и да блокират търговията в БГ
10
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако спрат да работят сървърите на НАП след 31 януари поради някаква причина независимо каква, считайте че търговията в цялата страна е спряла и няма да има от къде да си купите един хляб. Ако това стане ГЕРБ ще си заминат съвсем безславно от властта.
9
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какво разяснение очаквате от калинки? Нелепо е...
8
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Има стотици въпроси зададени от бизнеса към МФ във връзка с Наредба-18 които висят от месеци без отговори поради простия факт че експертите на министерството не могат да дадат смислен отговор, но като магаре на мост МФ се е заинатило да задейства наредбата на 31.01.20 година па ако ще и да става потоп след това. Твърде е вероятно в началото на февруари хиляди магазини и магазинчета, кафенета и ресторанти да не могат да работят и наистина да настъпи хаос в цялата държава.
7
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хаус, с нап нищо друго освен прозорците няма пълна функционалност. За линукс директно и незабавно забравяш, ако имаш електронна комуникация с нап.
6
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 1, брилянтно! Няма какво да се добави.
5
17
 
3
 
! Отговори
House M.D. преди 4 години
"ако Windows по някаква причина спре да работи"А защо изобщо използваш прозорците? Премини на пингвинчето и си реши проблемите.
4
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тука някои хора не разбират че властта има много по-важни и неотложни неща за решаване, като например как да спасим отбора на Левски от фалит. Натам е насочен целият управленчски ресурс на ГЕРБ и България, а вие ни занимавате със странични и маловажни неща. Задачите трябва да се степенувават според техния приоритет. Най-важното нищо за властта в момента е спасяването на ПФК Левски.
3
1
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
При герб всичко е хаос, в хаоса се краде много! Малко остана дръжте се, герб откриха поне 10 сериозни фронта, които се и преплитат всеки ден настъпват мини и лопати няма начин да издържат още дълго! Сушата е факт, тока и пенсиите са следващите бомби, н18 е за загрявка. Логично герб потрошиха всичко което може да се у се ре! Ц Бориславова го каза 2009, тоя ще съсипе държавата!
2
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Другарки и другари, на ГЕРБ им трябват много пари. Законодателния хаос си е за ваша сметка, парите са за ГЕРБ. Това че Наредба-18 на практика убива дребния и среден бизнес е без значение, тъй-като едрия бизнес изпитва остра нужда от работна ръка и фалита на малките фирми ще е мотора който ще напълни едрия бизнес с евтина работна ръка.
1
1
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това за пореден път доказва колко е кадърен страхуващият се от земетресения уреден капацитет Горанов. Ако не беше чича му, доносника от дс, горанката щеше да е хигиенист на бензиностанция без санитарен възел, работеща само денем, в делнични дни. Толкова е кадърен милия.

Спонсорирани публикации