Германия ще е сред най-големите губещи от Brexit

Излизането на Великобритания от ЕС отслабва ролята на Берлин
16 фев 2020 21:20, Анисия Иванова
35
Германия ще е сред най-големите губещи от Brexit
Снимка: БГНЕС

Мрачни чувства се разпространяват в средите на германския елит, докато дългосрочните последствия от Brexit започват да си проличават. От 27-те страни членки на Европейския съюз (ЕС) Ирландия изпитва най-големи страхове от излизането на Великобритания от икономическата общност.

А Германия вероятно заема втора позиция по този показател. Това е така не само защото Brexit променя оставащата структура на ЕС, а защото променя и ролята на Берлин в блока – нещо, което Германия се опитва да избегне от близо половин век, пише Андреас Клут в анализ за Bloomberg.

Европейската интеграция, която започна през 50-те години на миналия век, бе начин за Западна Германия да се отърве от националистическото си и военно минало. Окупирани от три от силите на Антихитлеристката коалиция, Западна Германия не е имала пълен национален суверенитет, така че не е изпитвала притеснения от обвързването с Брюксел.

За да задвижи европейския проект, Берлин е разчитал на различни форми на подкрепа от тези страни. За да се изградят структурите, които впоследствие формират ЕС, Франция е имала важна роля.

Но под управлението на президента Шарл дьо Гол Франция е виждала бъдещето на Европа по различен начин. Погледът на Париж е включвал помирение с Германия, но и запазването на надмощие над „англосаксонските сили“. Това са били САЩ и Великобритания, другите две сили, от които Западна Германия е имала нужда.

САЩ са осигурявали защита на Западна Германия от Съветския съюз и са следели за запазването на международния ред. От друга страна, Великобритания е била по-малката версия на САЩ на Стария континент.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
5
 
! Отговори
... преди 4 години
От тази статия реших, че получавам инсулт. Нишо не се разбира, не знам другарката Анисия, какво е искала да напише ама някой да прати линейка да я провери дали е жива, че инсулта май е там. Толкова некадърно написано нещо отдавна не бях чел.
31
2
 
7
 
! Отговори
СПАРТАК преди 4 години
НАЙ - ПОСЛЕ СКОРО ЩЕ СПРЕТЕ ДА ПОКАЗВАТЕ ТАЗИ ПРОТИВНА БАБИЧКА ТУКА. ПИСНА МИ ОТ НЕЯ И НЕЙНИТЕ ДАЛАВЕРИ.
30
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Германчугите залязоха... изтърваха автомобилния сектор, в който бяха сила... с тия еко-превземки. Набърбуцаха ЕС с тарамбуки, които не работят. Въобще - в много погрешна посока се развиват. Аз не виждам добър изход от ситуацията. Освен да подпалят пак Осиенцим и да разкарват на едно еко-та и тарамбуки, а после да се възстановяват две-три десетилетия...
29
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какво рекахте в тая плесквица горе? Нищо не се разбира.
28
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до GogoХа.. Ха...И 50 пъти да я прочете човек, няма как да се разбере тази зле написа каша.
27
2
 
14
 
! Отговори
другарко меркел преди 4 години
как бе, нали Великобритания загиваше като излезе от ес?!
26
0
 
29
 
! Отговори
Gogo преди 4 години
Тази статия е много зле написана. Някой разбра ли нещо???
25
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мечтата на лeваците за "свободно движение" и преселение на огромни маси хора от третия свят (гостите на Меркел), дестабилизираха цяла Европа. Като резултат хората се събудиха и осъзнаха, че националната държава е гарант за спокойствието и сигурността на гражданите, а не някакви брюкселски корyмпета. Българите да си оправим кoчинката, а не да мигрираме в Британия като скакалци. Те са си построили държавата за себе си. И какво ще правят, дали ще са в ЕС или не, си е тяхна работа. Ние да му мислим.
24
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ББВсяка държава има нужда от граници за да не се пълни с хора от третия свят. Свободно движение на хора, стоки и капитали е мантра на дъртата комунистка Меркел, която обслужва корпорациите, които искат еФтина работна ръка. Левичарските глупости за свят без граници са много яки на теория, но ако се приложат напрактика ще имат катастрофални последици. Меркел наскоро цитира Ленин "две крачки назад, една напред". Такъв човек който цитира масови убийци не искам да ми казват как да живея.
23
7
 
9
 
! Отговори
ББ преди 4 години
да си против свободата на пътуване на хора,стоки и капитали...да тръбиш ,че храниш ЕС и в същото време да не намериш 500 х. паунда за ремонта на часовничето ти,да разделяш хората и да поставяш граници в 21 век е фашизъм...отвратителен и циничен фашизъм...британците са наши приятели...но не и политиците им
22
2
 
18
 
! Отговори
Питър преди 4 години
До СмешникНе е точно така. С всичките си недъзи ЕС е най-доброто място за живеене в света. Виж колко европейски страни са в първата десятка на индекса на щастието. Просто социалната държава прави хората щастливи. Брекзит е именно атака срещу социалната държава. Живял съм в Япония и Англия (никога не бих отишъл в САЩ) и мога да ти кажа, че почти всяка европейска държава е по-добро място за живеене. Това, че ония са напред икономически не значи, че хората в тях са щастливи
21
6
 
12
 
! Отговори
ББ преди 4 години
истината е,че народа на Англия стана жертва на популистки и фашистки обещания,от политици със съмнителен морал...не намериха 500 х. паунда за да ознаменуват срама на един велик народ с тиктакането на часовничето си...,закриваме ситито и чакайте пари...500 милионен пазар е ЕС...о да ама вие не произвеждате нищо сястно...само лапате...фашисти в 21 век...отвратен съм
20
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
КОИ ХОРА ИСКАТ ПРЕЗИДЕНТСКА РЕПУБЛИКАИ Защо!?Трябва да четете малко повече!!!!ЕТО част от 10 -ти протокол на Ционизма!Цитат....,,,ПРЕЗИДЕНТИТЕ НА РЕПУБЛИКИТЕ СА КАРИКАТУРИ НА ВЛАДЕТЕЛИ.Трибуната не по-лошо от печата осъди владетелите на бездействие и безсилие и с това ги направи непотребни, излишни, вследствие на което в много страни те бяха свалени. Така стана възможно възникването на републиканската епоха и тогава ние заменихме владетеля с карикатурния израз на управлението с президента на републиката, който е взет от тълпата, из средата на нашите креатури, на нашите роби. Ето
19
1
 
29
 
! Отговори
Курти Вълев преди 4 години
Някой разбра ли нещо от тази статия?
18
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Паднах от стола както прочетох, че Симеонов иска защита в турската граница срещу Корона вируса
17
3
 
5
 
! Отговори
Смешник преди 4 години
ЕС е нещо хубаво , въпроса е че европа изостана във последните50-70 години просто се остави на вълната докато американци и азиантци особено 2рите продължиха да дърпат напред. А на УК основния проблем им беше че не искат гражданите на други страни било то и от есда имат същите права като тях. Са ползват социална,медицинска,банкова и тн система. Те си предпочитат хората от тяхните колоний да могат да си ги контролират.
16
1
 
3
 
! Отговори
ББ преди 4 години
хаха пропаганда на турско-индийската политическа олигархия превзела империята...ще поканим Русия за член на ЕС и ще намерим равновесие...и Китай става...на война като на война,ама няма да храним колониалисти и фашисти..
15
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонимеН 14не казвам че Британия е голям съюзник на ЕС. Просто много добре си знае интереса. Това й качество е култивирано с векове, не е от вчера. Няма да откаже европейския икономически ресурс, защото икономиката й сама по себе си е нищо и никакво. Всичко вече прекалено много зависи не от самите британци, а от външни фактори. Някой им внуши обратното но времето ще покаже. Чакам да дойде 31 12 2020.
14
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Обмирисали русогили кво викат?
13
1
 
21
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 години
ГЕРМАНИЯ УПРАВЛЯВА ЕС СЪС ПОДКРЕПАНА НА СКАНДИНАВСКИТЕ СТРАНИ А НЕ БРИТАНИЯ!!!БРИТАНИЯ ВИНАГИ Е ИСКАЛА ДА УПРАВЛЯВА ЕС ТЪЙ, ЧЕ ТЯ НЕ Е ПОМОЩНИК А ВРАГ НА ГЕРМАНИЯ!!!СТАТИЯТА Е ПЪЛНА ГЛУПОСТ

Спонсорирани публикации