Какви ще са предизвикателствата пред пазара на труда у нас?

Анализ на икономиста Любомир Левичаров
27 фев 2020 14:12, Анисия Иванова
8
Какви ще са предизвикателствата пред пазара на труда у нас?
Снимка: БГНЕС

Около 120 хил. незаети лица могат да бъдат устойчив резерв на пазара на труда у нас. Това мнение изрази Любомир Левичаров, икономически анализатор в Българска търговско-промишлена палата (БТПП), в предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков по Bloomberg TV Bulgaria.

"Почасовата работа, работата от вкъщи, изчезване на работни места и създаването на нови - това е бъдещето", обясни гостът.

Той взе отношение по темата за наемането на работа на хората с увреждания, което определи като специфичен, но общозначим проблем.

"Основните предизвикателства пред компаниите са липсата на адаптирани работни места - такива, които са благоприятни за нормално протичане на работния процес за самото лице с увреждания".

"Другото предизвикателство е неблагоприятната градска среда и инфраструктура. На трето място е липсата на подкрепа в обществото. 62% от анкетираните от БТПП компании, които имат квота за наемане на такива лица, вече са наели такова лице", посочи Левичаров.

"По повод новите работни места, които се създават - във връзка с екологизацията и дигитализацията, хората с увреждания са резерв, който може да запълни недостига на пазара на труда", смята икономистът.

Гостът смята, че политиките трябва да действат чрез стимули като финансиране - за създаване на подходящи такива работни места, а не чрез налагане на ограничения и глоби.

Левичаров отбеляза, че бизнес климатът в България през тази година ще бъде добър. "Търговията с Китай сега предвид коронавируса е доста затруднена. Бизнесът трябва да се насочи към алтернативни доставчици, но това ще оскъпи продукцията. За целта може да се съкратят разходите", уточни той.

По отношение на проблема с болничните листове той каза, че държавата не трябва да прехвърля отговорността на бизнеса. "И сега има компании, които проверяват болния чрез наето от тях медицинско лице", допълни Левичаров.

Целият разговор - тук.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На "честният" бизнес в България основното предизвикателство са "високите" заплати които дава. Затова все искат азиатци , украинци и други да им работят. От 500 млн европейци не могат да намерят работна ръка. И тая изтъркана тема всяка седмица я лансирате.
7
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Резервът от неработещите е по-голям и все по-голям ще става. Проблемът е, че те са почти всичките в гетата, без образование и без никакъв стимул да работят. Защо да го правят, когато си живеят на социални помощи и кражби?
6
8
 
1
 
! Отговори
До истина е преди 4 години
А ти какво образование и какво можеш и колко искаш?
5
12
 
2
 
! Отговори
до 2 преди 4 години
Ти, ако искаш работи и по половин час на ден. И си оправи математиката. Нормално е да не си виждал нищо за повече от 5лв./час, ти не знаеш елементарна математика за 2ри клас. Един консултант, не е нужно дори да е IT, взима стотици на час. Аз работя на заплата, но отделно консултирам по различни бизнес теми- взимам между 100 и 600лв./час в зависимост от проекта и клиента.
4
0
 
14
 
! Отговори
истина е преди 4 години
За 500 лв. и най-долният ш-вед няма да ви работи !!
3
0
 
13
 
! Отговори
селянин преди 4 години
да беха мислили до сега ся веке е късно
2
1
 
16
 
! Отговори
Хубаво преди 4 години
за дистанционната работа от вкъщи,това е за IT.А,който не е IT?Почасовата работа,това ли е бъдещето? Най-доброто почасово заплащане нето,което съм виждал в обяви е 5 лева на час.Значи,ако на ден работиш между 3 и 6 часа,се получава между 15 и 30 лева на ден.Пълен смях.На месец,това са между 200 и 300 лева.След въвеждането на еврото,100-150 евро на месец.Дълго има да чакате,тази работна сила да навлезе на пазара на труда.Още повече,ще се обезлюдява България.
1
1
 
24
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 4 години
Робите свършиха !! Ко прайм ся ???

Спонсорирани публикации