БНБ определя критериите за мораториуми на плащанията по банкови кредити

Така ще се ограничат икономическите и финансови щети от COVID-19
25 мар 2020 14:44,
5
БНБ определя критериите за мораториуми на плащанията по банкови кредити
Снимка: БГНЕС

В следващите дни Българската народна банка (БНБ) ще определи критерии за публични и частни мораториуми за плащанията по банкови кредити. Решението ще бъде взето на базата на критериите, разработени от Единния банков орган, уточняват от централната банка.

Още по темата

Мярката е част от ограничаването на икономическите и финансови щети, нанесени от пандемията от Covid-19.

Европейският банков орган подкрепя инициативит
е за целенасочени и временни мораториуми (публични или частни), приемани на национално и общоевропейско равнище, които спират или отлагат плащания по банкови кредити, съобщават от Българската народна банка.

В продължаващия процес на консултации с националните компетентни органи скоро критериите ще бъдат определени от единния орган за сходно третиране на публични и частни мораториуми за плащанията по банкови кредити.

На тази основа и Българската народна банка ще вземе решение, с което ще позволи на търговските банки в България да доразвият действията си за ограничаване на неблагоприятните ефекти от пандемията от Covid-19 върху техните клиенти, категорични са от БНБ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
1
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
впрочем,във всички договори,дори и частните потребителски такива,има клаузи,свързани с така наречените "Форсмажорни обстоятелства".Как ще се вземат предвид те,изобщо ще останат ли в сила,или ще се въведат нови,отменящи вече договорените,ще видим....А дали ?..Това "извънредно положение",въведено "на тъгъдък" ,ще ошашави и без това ошашавеното ни битие....лошо време настана...ЗА ВСИЧКИ..
4
0
 
1
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
мда,като идея не е лошо,макар че другаде го приложиха отдавна..А у нас..-"ЩЕ"..Обаче като знам НИВОТО,се сещам за лафа:-"Напънал се слона и родил..мишка"....А дано тоя път да са по-адекватни !..И да побързат!..И дано не направят "коронния си номер"-Да отложат задълженията на "Одобрени ФИРМИ",а за гражданите..,е,за тях "аршина" е друг.....
3
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Само у нас май няма точно посочени критерии и въведен мораториум, за прилагането на който не е нужно гражданите да отговарят на хиляда изисквания и да събират амнайсет документа.
2
2
 
4
 
! Отговори
ГРАД КОЗЛОДУЙ преди 4 години
светът вече няма да е същият
1
0
 
8
 
! Отговори
Генчо Гунчев преди 4 години
И ние сме със света, но не съвсем!. Мораториума или го има, или го няма! Другото е промяна в договара при определени условия, на които надали 90% ще отговаряме!

Спонсорирани публикации