Производството и търговията с добри резултати през февруари

Това обаче е последният месец преди извънредното положение
3
Производството и търговията с добри резултати през февруари
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

НСИ отчита отчита повишаване на промишленото производство и на търговията на дребно, при известно намаляване на строителството през февруари – последният месец преди да влезе в сила извънредното положение заради пандемията от коронавирус.

Индексът на промишленото производство в България, изчислен от сезонно изгладени данни, нараства през февруари с 1,1% спрямо януари, когато се повиши 2,2 на сто, отбелязвайки по този начин второто стабилно повишение от началото на годината.

На годишна база календарно изгладеният индекс на промишленото производство се повиши през февруари с 0,1% след спад с 0,5% през януари, като това е първото макар и плах увеличение от октомври 2019 г. насам.

През януари по-съществен ръст с 1,1% спрямо предходния месец отбелязва производството в преработващата промишленост, докато производството в добивната промишленост се сви с 0,6%, а при разпределението на електрическа и топлоенергия и газ е отчетен растеж с 0,6 на сто.

Спрямо февруари 2019-а година производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ се понижава с с 6,3%, а в добивната промишленост - с 8,5%, докато производството в преработващата промишленост нараства с 2,4 на сто.

В същото време индексът на НСИ за продукцията в сектор "Строителство" се понижава през февруари с 0,6% след повишение с 0,3% през януари. Продукцията от гражданското и инженерно строителство се свива с 0,3% при понижение с 0,8% и в сградното строителство.

На годишна база строителната продукция през февруари се понижава с 1,1% след растеж с 1,7% през януари, като сградното строителство се свива с 2,4%, а гражданското и инженерното строителство нараства с 0,8 на сто.

НСИ представи и своя последен доклад за търговията на дребно, като през февруари тя се увеличава с 0,9% след повишение с 0,1% през януари.

На годишна база растежът на търговския оборот се подобри през февруари до 5,5% от 3,5% в началото на 2020 г.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Избирайте ГЕРП!Няма безработни - това е Путинска пропаганда. Напред с Бойко Борисоф!Да живее Борисоф!Български *** крякайте!Пак ша ви го турим с по здрав от ГЕРП!
1
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тази информация ме зарадва и успокои изключително много!Да живей Бойко!Да живей!