9% ДДС за ресторанти, но цените няма да падат

Собствениците им щели да инвестират в персонала
Обновена: 29 май 2020 22:16 | 29 май 2020 22:10, Камелия Цветанова
48

След като парламентът прие предложението на ГЕРБ и "Обединени патриоти" ДДС за ресторанти, кетъринг услуги и книги да пане от 20% на 9%, редица финансисти и икономисти изказаха мнение, че това ще доведе до увеличаване на данъка за други браншове. Самият министър на финансите Владислав Горанов също бе против.

Председателят на Асоциацията на заведенията Ричард Алибегов заяви пред "Денят ON AIR", че мярката представлява едно смело и навременно решение, от страна на премиера Бойко Борисов. По думите му в Европа масово прилагат същите действия по отношения на ресторантите и заведенията, защото това е най-засегнатият бранш от кризата Ковид-19.

"Това ще ни помогне да избегнем 50% фалит. 30-45% от ресторантьорите не работят. Клубната сцена е затворена. Почти целият сектор не работи. Ние сме единственият бранш, който е затворен", посочи Алибегов.

По време на срещата между премиера и ресторантьорите, на която се взе решението за намаляване на ДДС, Борисов призова бранша да намали цените. Алибегов заяви, че цените няма да бъдат намалени, но за сметка на това ще инвестират в персонала и минималният осигурителен праг ще бъде вдигнат от 600 лв. на 800 лв.

"Това е мярка за бизнеса, не за потребителите. Цените няма да падат, ще инвестираме в персонала обаче", уточни той.

 Ресторантьорският бранш бе упрекван не веднъж и за това, че не работи "на светло". Според Алибегов намаленото ДДС ще доведе до висока събираемост.

"Ние сме се свързали с колеги от Гърция и Румъния. Там събираемостта е скочила многократно след намаляването на ДДС. Тук също ще скочи.  Всичко това ще проличи октомври догодина", подчерта той.

Председателят на Асоциацията на заведенията прогнозира, че браншът ще се възстанови през втората половина на 2021 г.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защо да паднат цените.Това се прави в помощ на ресторантьорския бизнес ,а не за пиячите и лапачите.За гражданите има други мерки за помощ.По вашата логика ако на гражданин му дадат помощ по някоя от програмите трябва ли защото е взел пари за които не е работел да плаща в магазина или ресторанта повече от другите?Само *** говорите тука глупости и се подавате на кукловодите да ни делят на едни и други и да ни мачкат лесно.Престанете да плачите за това какво са дали на другите ,а плачете за тов
40
0
 
3
 
! Отговори
Дани преди 3 години
Алибабата направи ББ на пълен балък.Синът ми работи в бранша заповедта му е на 610лв. а получава около 1000лвКогато е попитал за тия 800лв отговора бил НЯМА КАК ДА СТАНЕ СЕГА СМЕ В КРИЗА
39
1
 
3
 
! Отговори
Честно преди 3 години
Я да им го връщате обратно ДДС-то. Дори и с 5 лева не искат да намалят цените. Ненаситни алчняри.
38
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
алчни мошенници....
37
0
 
6
 
! Отговори
1 преди 3 години
При липса на клиенти цените сами се коригират.
36
0
 
3
 
! Отговори
Сп???нс преди 3 години
Тези дни взеха да отварят баровете и отидох да видя как са , една бира от 1,40 вече е 1,60?, та явно така смятат да излязат от кризата испанските барове
35
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кой частник самоволно ще предложи да увеличи осигурителния праг на работниците си?Обикновено държавата ги повдига,а частника е против.Уж грижа да задържи персонала?!Хахахах!Абе на кой ги разправят тия?Може заведенията да са празни,но ще видите на финала,че обороти има и вноски,защото трябва да се изпере една определена сума на който трябва!Как се купува къща в Барселона за милиони?!Та все едно дали ще ходите на заведение,касовите апарати си отчитат обороти!!!!!
34
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма значение дали ще им влизате в заведенията на мутрите,важното за НЕГО е да му изперат едни пари!ТОЙ усвоява!
33
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Цените нямало да паднат... Ами не е луд тоя дето яде баницата. Аз лично няма да финансирам мошенниците, вие сами си преценете дали да ходите по кръчми.Сами сме си виновни, че го позволяваме това.Ако всички откажат да ползват услугата, много бързо ще се реши проблема.Не може да ми обясняват, че на цялата държава трябва да се вдигне корпоративния данък или да се увеличи ддс на другите стоки, за да се финансират кръчмите.Това е не просто нахалство, а наглост!
32
0
 
9
 
! Отговори
Vesko преди 3 години
Когато на сервитьора му се казва, че заплатата му се определя от бакшиша, а не на твърдо... в какво точно ще се изрази тази 'инвестиция в персонал'.
31
0
 
12
 
! Отговори
Тато из Правец преди 3 години
Нали разбрахте,че това може да се случи единствено в Мутроландия!
30
0
 
10
 
! Отговори
Някой преди 3 години
До ДинкоАТВЕми тези пари ще отидат при персонала когато парите от увеличението на цената на винетките отиде за ремонт и потдръжка на пътищата. Помните ли как една министърка обясняваше, че като вдигнат цените на винетките от 67 на 100лв. и пътищата ще станат слънце. Искрено съжалявам за хората които са и повярвали. Сега сте в същата ситуация.
29
0
 
16
 
! Отговори
ДинкоАТВ преди 3 години
В такъв случай спирам да давам бакшиш. Нали точно такава сума инвестират държавата и собствениците в персонала. Значи няма нужда аз да ги давам.
28
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Изобщо кракът ми не стъпва в ресторант. Предпочитам дюнер кебап
27
0
 
19
 
! Отговори
Истината преди 3 години
Ауу горките ресторантьори . Само те били ощетени от кризата. Всички останали кучетата ни яли. Тия ореваха всички телевизии с този некъпаният дето се обяснява колко бил зле. В същото време заведението му на центъра на Витошка се вижда че е пълно зад гърба му докато реве . За една седмица е изкарал за наема 4000евро. Другите пари ще инвестира в персонал (нови джуки на любовницата) и оборудване (Майбах).А на нас Боико предложи кредит !
26
0
 
16
 
! Отговори
Някой преди 3 години
При положение, че ДДС се плаща от потребителя. а няма да се свалят цените... Излиза че ресторантьорите ше вдигат цените. Поредното безумие. Единственото логично обяснение е че после от тях ще се очаква да спонсорират партии и да пълнят черни касички."Това е мярка за бизнеса, не за потребителите" В прав текст - "Майната им на раята - Да живее БКП + ДС"
25
1
 
9
 
! Отговори
Бонго преди 3 години
До Анонимен 2420% са си 20% - без значение в ква валута ги смяташ, бе умник!
24
1
 
24
 
! Отговори
пияница мистик преди 3 години
Онзи ден в пешеходната част на Пиротска гледам едно магазинче за алкохол и цигари. Сложили хората между две дървета една дъска като барплот и там 12 (дванадесет) човека, някой от тях и на бордюра седнали си поркат патрончета с водка, уиски, мастика и си правят лаф мохабет. Ричад Алибегов да си чака в Рафи да дойде адаша му Ричард Груев да му прави оборот на несвалените цени....
23
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е най-добре беше да се намали ДДС за всичко на 16%.Държавата се издържа главно с този данък,рекет от всеки който предлага нещо друг да го плати като клиент.Тогава обаче ще се наложи да съкрати чиновници,а това преди избори е рисковано.Има и друго.В ЕС на повечето места е 9% не само за ресторанти,а и за някои храни,лекарства и други.Гледа се и валутата на общата рамка за ЕС.20% в лева е 10% в евро зарадди курса.А ако така се гледа,реалното ДДС в евро е 10% в България,а за ресторантите става 4,5%.
22
0
 
26
 
! Отговори
пияница мистик преди 3 години
Този мазен нечистоплътник от интервюто с невероятно красивото име Ричард Алибегов е добър познат на моята любовница, понеже ходи с една нейна приятелка от училището. Била му е на гости даже няколко пъти с мъжа си. Пича е много богат, живее в апартамент в кооперация на Артекс. Държи на Витошка Raffy. Нали не си мислите, че такъв *** доброволно ще ви свали цените и ще се откаже от печалбата си?

Спонсорирани публикации