Над 80 шивачки напускат от италианска фирма в Дупница

Не са получили заплати за март и април, май са в неплатен отпуск
Обновена: 2 юни 2020 17:29 | 2 юни 2020 16:10, Анисия Иванова
15
Над 80 шивачки напускат от италианска фирма в Дупница
Снимка: БГНЕС

Над 80 шивачки в италианска фирма за обувки в Дупница подават заявление за напускане, след като на се получили заплатите си за март и април, а за май са били пуснати в неплатен отпуск.

Шивачките  бяха дали ултиматум на собственика на фирмата Клаудио Мароки да им плати до 1 юни, но това не стана.

През февруари около 100 шивачки от този цех протестираха, като застанаха до машините и отказаха да работят след неполучени заплати. След намесата на инспекцията по труда им платили за февруари, след което са пуснати в неплатен отпуск, припомня БНР.

Работници сигнализираха, че от предприятието се изнасят машините с цел прекратяване на дейността му. Машините се изнасят, за да бъдат рециклирани, след което ще се вкара нова техника, казаха тогава от ръководството на предприятието.

Цехът обаче не работи, въпреки информации за държавна поръчка за 70 000 чифта обувки за Италия, която се оказа отпаднала.

Една част от шивачките започнали работа в друга фирма в Дупница, а повечето ще се регистрират на борсата.

Инспекцията по труда в Кюстендил  ще се възползва от правомощието си да инициира производство по несъстоятелност на предприятието заради забавени възнаграждения на поне една трета от работниците и служителите за повече от два месеца какъвто е нормативът. 

Дали това ще стане и ще стигне ли до такава развръзка, ще се знае в средата на този месец, казаха инспектори.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
1
 
! Отговори
Шоп преди 3 години
Анисия е олицетворение на българския журнализъм: дава "факт" и след 3 изречения се оказва, че "факта" е неточен..
11
0
 
7
 
! Отговори
1 преди 3 години
Не защото не е имало конкуренция, а защото е имало огромни пазари. Изнасяше се памучен, копринен, вълнен текстил и трикотаж от най-високо качество. А машината Лучник, полско производство, си е много добра. Шев на частно никога не е бил забранен, напротив.
10
0
 
9
 
! Отговори
До Анонимен 6 преди 3 години
Така би трябвало да се постъпи, за да се обезпечат задълженията към работниците.Това което обаче не се казва (сигурно е случаен пропуск), че най-малко 80% от така наречените италиански инвеститори всъщност държат оборудването и машините на временен внос.Това им позволява не само да мародерстват работниците в собствената им страна, но и да си вземат безпрепятствено машините и да затворят производството в рамките на 24ч. Единственият им проблем е като опразнят касата, как да изкарат кеша.
9
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 1Имаше силно развито производство на обувки и текстил,защото нямаше конкуренция.Спомням си как даже трябваше да търсиш връзки да си купиш анцунг от кърджалийската фабрика орфей.А за панталони - съседката имаше шевна машина лучник или нещо такова и шиеше на частно в мазето.
8
0
 
15
 
! Отговори
123 преди 3 години
Големите чуждестранни "инвеститори"...
7
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
къде са синдикатите и държавата
6
0
 
23
 
! Отговори
Чичо преди 3 години
Ами като сте му оставили капачките на коленете здрави-така ще е.
5
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
е и къде е защитата от държавата всеки който дойде може да дои българите и да ги ръси с *** докато *** на банкянския комунист джиткат с джиповата си и и ни претоплят манджи с приказки за чернобилтам да го зароват в ***
4
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сега трябва да конфискуват оборудването. Обявяват фирмата във фалит и да се види от къде колко може да се вземе като пари.Това е важно, защото в противен случай собственика просто ще премести оборутването си другаде и в момент в който отново има поръчки италианецът би започнл да работи пак в някоя друга държава или град. В същото време 80 семейства от Дупница биха си останали излъгани.
3
0
 
15
 
! Отговори
селянин преди 3 години
е те за тва си бачкам само частно навремето бачках за разни измислени фирми дет чекаш заплата с месеци
2
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
къде е???преди години гледах документален филм по един от тв каналите как едни хора закрили тука производството на електрокари и се изнесли в Мексико , та и с обувките така сигурно завода с машините е в Албания или Сърбия ..
1
5
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ето това е проблем.Пореден.Пак възхвалявайте чуждите инвестиции.Преди 1990 в България имаше силно развито производство на обувки и на текстил. Къде е???????

Спонсорирани публикации