Ще има ли скок на безработицата през есента?

Доц. д-р Атанас Атанасов пред Bloomberg TV Bulgaria
2 юли 2020 11:49, Анисия Иванова
5
Ще има ли скок на безработицата през есента?
Снимка: БГНЕС

В България имаше тенденция на намаляване на безработица от 2013 г. до 2019 г. Но тенденцията бе пречупена през март, когато безработицата скочи рязко. Дори и през май безработицата се покачва леко на месечна база. Това каза доц. д-р Атанас Атанасов, управител на "Иконометрика" и преподавател в Университета за национално и световно стопанство, в предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria.

"Традиционно безработицата е най-голяма в началото и в края на годината, а е най-ниска през лятото. Повечето сектори са силни именно през лятото и поради това сезонният компонент има ключова роля. Но в момента имаме тенденция на покачване на безработицата. Ако това се съчетае със сезонния компонент, през есента може да очакваме ръст на безработицата", смята той.

Също така Атанасов коментира, че банките имат силен интерес да оценяват риска за един кредит. По думите му за тях е важно да знаят дали кредитът ще бъде обслужван, или не.

"За да може да се оцени това, се разработват иконометрични модели. Те стъпват на събраната информация за пол, възраст, банкови сметки и други. Въз основа на това банките разработват собствени модели на вероятността един клиент да обслужва кредита си редовно", обясни още икономистът.

Доц. Атанасов говори и за броя на тестовете за коронавирус в страната.

"Броят на установените лица с коронавирус зависи от броя на тестовете. Когато има повече тестове, потвърдените случаи ще са повече. Освен броя на тестовете е важен да се установи и т.нар относителен дял - каква част от тестваните са заразени", допълни той.

Целият разговор във видеото
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
1
 
2
 
! Отговори
броене на мисирките преди 3 години
Ако в сащ е 25 % , колко ли е в китай може би 30 %, щото сащ са потребител#1 на китайски стоки ....
3
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това риторичен въпрос ли е ?
2
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Безработицата отвъд голямата вода(САЩ)е над 25% ако някой си мисли,че при нас ще по малка,жестоко се лъже!
1
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
заради Мухобойко

Спонсорирани публикации