В ситуацията с COVID-19 компаниите трябва да обмислят стратегии с 10-годишен хоризонт

Това отчетоха експерти в третото онлайн студио на Investor.bg
Обновена: 7 юли 2020 17:23 | 7 юли 2020 17:19,
0
В ситуацията с COVID-19 компаниите трябва да обмислят стратегии с 10-годишен хоризонт

При огромен интерес премина третата онлайн дискусия на Investor.bg на тема „Бизнес рестарт по време на пандемия“, която се проведе на 6 юли. Участниците в онлайн студиото се обединиха около мнението, че в условията на пандемия ще оцелеят компаниите, които ще изграждат стратегии, от които зависи бизнесът им за следващите 10 години. Според тях държавата е партньор с предвидимост в несигурната икономическа обстановка, но са нужни промени в законодателството, за да бъде то адекватно на работната среда.

Още по темата


Теодора Петкова
, главен изпълнителен директор и председател на УС на УниКредит Булбанк посочи, че виртуалните срещи през дигиталните канали понякога са по-ефективни отколкото консултациите на живо. По думите ѝ в партньорство с институциите се реализират редица програми в помощ на клиентите и посочи за пример програмата на „Фонд на фондовете“ с 80% гаранция към млади предприемачи и такива в неравностойно положение.

„Потърсихме най-добрите практики за организиране на процеса на работата в компаниите. Но излязоха много въпроси от клиенти, свързани с ликвидността“,
заяви Диана Николаева, съдружник и лидер на отдел „Консултантски услуги по сделки“ за ЕУ България, Северна Македония, Албания и Косово.

Стефан Гугушев, управляващ партньор и основател на Адвокатско дружество „Гугушев и партньори“, съветва компаниите да преструктурират банковите си кредити, като начин за оцеляване в кризата, но и с планове за перспективно развитие.

Относно мерките в подкрепа на бизнеса Гугушев заяви, че на първо място е нужно да се направи анализ на трудностите, които компаниите срещат при използването на антикризисните мерки.

„Достъпността до тези мерки трябва да бъде в по-голям обем и по-добра комуникация с бизнеса, каквато в момента липса“, заяви юристът.

По думите на Теодора Петкова много бизнеси са се възползвали от възможността да преструктурират кредитите си.

„Банките приехме ролята си за подкрепа на бизнеса и проактивно работихме, особено с компании с бизнес в Китай. Над 7 млрд. лева са предоговорените кредити, не сме отказали на никоя компания“, посочи Теодора Петкова.

Според нея сега бизнесът е по-подготвен в реакциите си в сравнение с кризата през 2009 г. „Нямаше преувеличение на кредитни лимити, над 90% от фирмите се обърнаха към банките само за отсрочване“, заяви главният изпълнителен директор и председател на УС на УниКредит Булбанк.

Виктор Билянски, съосновател и главен технически директор на ScaleFocus, изрази надежда, че след като кризата отмине, голяма част от потребителските навици на хората ще останат. „Виждаме ускорена трансформация при фирмите. Те трябва да бъдат консервативни, но да пренасочат бюджет към дигитализация", заяви Билянски.

Участниците в третата онлайн дискусия на Investor.bg, модератор на която беше главният редактор на Bloomberg TV Bulgaria – Таня Кръстева, обсъдиха как ще протече възстановяването на българската икономика.

Българската икономика е свързана с европейската и много от международните институции няколко пъти променят прогнозите за спада. Въпросът е доколко ще стигнат силите на бизнеса, много от компаниите имат резерви и това ще помогне на възстановяването. Очаквам по-съществен ефект следващата година, но ще зависи от преориентацията на всички“, заяви Диана Николаева.

Виктор Билянски изрази опасения от негативното развитие на пандемията с втора вълна на разпространение от две седмици, което ще се отрази на българския туризъм, който е голяма част от БВП.

Стефан Гугушев от своя страна отчете срива при намалялата консумация в енергетиката, но заяви, че способните фирми ще оцелеят. Теодора Петкова внесе нотка оптимизъм, като напомни, че анализаторите на УниКредит Булбанк ревизираха прогнозата си от минус 7,8% на минус 7,2% икономически спад през тази година.

Онлайн дискусията достигна до близо 33 900 потребители в каналите на Investor Media Group и социалните мрежи, на които беше излъчвана на живо. Цялата онлайн дискусия на Investor.bg, може да гледате ТУК.

Третото студио от онлайн поредицата на Investor.bg се организира с подкрепата на: EY Bulgaria, ScaleFocus, Адвокатско дружество „Гугушев и партньори“ и УниКредит Булбанк. Медийни партньори са Bloomberg TV Bulgaria и Dnes.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари

Спонсорирани публикации