Безработни могат да започнат свой бизнес за стоки или услуги

114 души вече са се възползвали от мярката на Агенцията по заетостта
33
Безработни могат да започнат свой бизнес за стоки или услуги
Снимка: БГНЕС

Безработни могат да започнат свой бизнес за производство на стоки и/или услуги.

Това става чрез насърчителна мярка на Агенцията по заетостта и за целта желаещите трябва да представят бизнес проект в Бюрото по труда, в което са регистрирани.

В Закона за насърчаване на заетостта е предвидена възможност те да вземат накуп цялото дължимо обезщетение за безработица, което да послужи като стартов капитал, уточняват от агенцията.

Ако преценят, че имат нужда от допълнителна подкрепа за стопанската си дейност, може да кандидатстват по Националния план за действие по заетостта и да получат средства за квалификация за управление на новата си фирма, за сферата, в която е стартиращият бизнес, както и за ползване на консултантски услуги.

Ако имат нужда от персонал и наемат безработно лице, ще получават и средства за неговото възнаграждение в размер на минималната работна заплата.

От началото на годината от тези опции са се възползвали 114 безработни. Най-често те са отваряли обекти за търговия или услуги като счетоводни, консултантски, фризьорски и други.

Бизнес в сферата на земеделието са стартирали двама безработни, а други двама са организирали своя производствена дейност. 
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
2
 
! Отговори
Ааааайййййддддеее преди 3 години
Безработни могат да започнат свой бизнес за производство на стоки и/или услуги или да отворят банка! Интересен бизнес речник - отварям, не регистрирам (фирма).Има безброй такива примери на преуспяли бизнесмени . напр. г-н Пеевски и много други.Желая успех на добродушковците!Стойте си в къщи и чакайте някой друг да донесе свободата и демокрацията - българска традиция от най малко 500г.
28
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Предлагам правителството да поставя силна и бързодействаща отрова в произволни хранителни продукти като мярка за намаляване на ефекта от кризата! Така ще отърват много хора от спада в икономиката и корона вируса. И отново ще сме първенци в Европа и света, както бълнува Тиквата на бутилка уиски.
27
2
 
18
 
! Отговори
Т.Шак преди 3 години
Нов бизнес по време на криза, когато утвърдени бизнеси фалират и потреблението се свива?! Някой някъде не мисли много логично.
26
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нещо не разбрах тея дето не работят от години легално кога ще вземат нещо от държавата ?Ще вземат един гол безработните !
25
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Току що ми хрумна нова гениална мярка, достойна за гербавите престъпници, наречени управляващи!Обучение на клошшарите да просят на английски, френски и немски!Това ще вдигне значително КПД то им и ще им позволи да оставят клошарството и да заживеят живота на нашите мили богаташи!Да се отпуснат и усвоят 100 млн. от "наши" фирми за езиково обучение!
24
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Реалните мерки,които идват от ЕС не ги пускат на хората а си ги раздават в администрацията.Какво е това да ти дадат парите на куп дето ще взимаш всеки месец като помощ и го нарекли мярка.Пълни глупости!Ако си гъвкав като онази Лилана и случайно се добереш до пари от ЕС ще те стисне подедният Гешев защото не си от техните хора и после се оплаквай на арменския поп!Пуснали били мярка те шменти капели!Ако имаше сметка щяха само на техни хора да я прилагат тази мярка.Щом е за простолюдието е ясно!
23
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма данни колко от участвалите са успели или всичко е на хартия за да се отчете някаква дейност.Освен това тези средства са нищожни,а и в БГ администрацията умишлено спомага да фалират дребните.Някой ден тази същата администрация ще се моли да има предприемчиви хора да правят бизнес за да плащат данъци от които администрацията да взима заплата!Навремето преди 25 години ми се смееха като им казах в Албена,че ще се молят за туристи някой ден.Сега на администрацията в общините казвам същото.
22
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защо просто не им пратят по един попълнен фиш от тотото и по един лотариен билет, да си пробват късмета, в целият цивилизован свят на хората им дават пари безвъзмездно за да преживеят кризата, тия нашите умници...просто нямам думи.
21
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Винаги съм подозирал, че нашата мила родина дава невероятни възможности за развитие.Затова изгоних детето си веднага след завършването на средното му образование да следва в нормална правова държава. В началото имаше голяма носталгия, сега вече се чуди как живеем в тая територия, предназначена за гаври на мафията с хората.
20
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Заради вируса хиляди фирми са на ръба а те карат безработните да правят бизнес хахаха наглост лицемерие как да го нарека не мога да измисля дума
19
1
 
20
 
! Отговори
Серсем преди 3 години
Абе я поне напишете името на тоя умник де го е измислил да се посмеем тука. Опасни селски хитреци и хора де от няма и що да правят мислят глупости.
18
2
 
15
 
! Отговори
Тия преди 3 години
луди ли са или нас ни мислят вече за напълно откачени?б
17
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това са идеи на де били, от деби ли и за де били. Най-крещящото доказателство за това е, че от началото на годината получилите такова финансиране, са всичко на всичко 114 човека.
16
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А безработните без обезщетение да правят като вятъра.
15
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
О да, чакаме програма насочена за генерални директори. Директно построени заводи чакат своя безработен, с готови линии.И касов апарат не ти трябва, може да ти вървят парите по банка.Но ти стигат за офис и секретарка, ако я наемеш през бюрото и плащат минимална заплата и нагоре и плащаш от дейността която развиваш.
14
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 1Така ще се получи. Но на тези хора каквото и да им дадеш след година ще са на същото положение на което са били преди тези пари.
13
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако човек не вложи собосвени средства и време в даден бизнес то защо да влагат други хора в този бизнес.
12
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Гледай ти каква невероятна идея, със социални помощи да стартираш производство! Бре бре? Как не се бях сетил по-рано?!Значи кандидатстваш по страхотната мярка и получаваш в най-добрия случай накуп 9 месечни обезщетения. Ако вземеш максимума 1525, са малко над 1370лв. Условие за мярката е да си платиш осигуровките за година напред или плащаш малко повече от 2000лв. Правиш фирма, касови апарати, счетоводство и прочее още 3000лв. Остават 10000лв за да си купиш производствена линия и газ. хахах
11
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И що не е бизнес, самонаемане в фирма?
10
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Откъде накъде останал без работа, е в безизходица. А сетих се, бил е на хранилка да генерира трафик и фалшиви новини, и друго не умее.Иначе мярката е супер, особенно за съкратени с закриване на позиция, и умения полезни в новите реалности. За медийни работнички и бармани и сервитьори не стават, но за ремонтни и строителни услуги е супер.