Бъдещето: Гражданите да произвеждат енергията, от която имат нужда

В Гърция тази трансформация вече е започнала, обясни експерт
14 авг 2020 15:24, Анисия Иванова
75
Бъдещето: Гражданите да произвеждат енергията, от която имат нужда
Снимка: БГНЕС

Така наречените енергийни граждани могат да бъдат новите производители на електрическа енергия. Това е бъдещето на енергийната система – гражданите да произвеждат енергията, от която имат нужда, заяви Балин Балинов, координатор "Енергийни решения" към "Грийнпийс" – България, в предаването „Бизнес старт“ по Bloomberg TV Bulgaria.

"В Гърция тази трансформация вече е започнала, като такива процеси се случват и в други държави. В България също може да се случва. Хората трябва да пожелаят промяната, за да се случи", заяви Балинов.

Според него делът на възобновяемата енергия като част от енергийния микс ще продължава да расте.

"Важно е как правителствата по места решават това да се случи. Доста държави в Европейския съюз обявиха крайна дата за използването на въглища“, допълни той.

"Грийнпийс настоява до 2030 г. най-късно България да е излязла от употребата на въглища. Трябва обаче разговор в много широк обхват – общини, синдикати, министерства и изобщо да бъдат включени всички засегнати страни“, каза още Балинов.

По думите му е важно никой да не бъде ощетен от този преход. Според него България може да стане център на производство на възобновяема енергия с много добри показатели.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
0
 
0
 
! Отговори
БРАУНОВ ГАЗ преди 3 години
Бъдещето Е В БРАУНОВИЯ ГАЗ. не се самозалъгвайте с ветрогенератори и фотоволатици, както и електромобили с акумулатори. Глупости на търкалета е всичко това. Потърсете в нета инфо за БРАУНОВ ГАЗ /изобретен от българин/ и сами ще се убедите къде е бъдещето, всичко останало е да ни залъгват и да печелят на наш гръб.
69
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 70Я пак? Какви батерии? Карат се генератори, които се закачат към мрежата и така захранват. Вероятно си виждал синия камион с twin gen pack, той е с два генератора свързани в паралел. Батериите са по два акумулатора за всеки генератор.
68
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До кой ще балансира системата... Фотоволтаиците произвеждат през светлата част на денонощието това не е някаква тайна... В същото време пика на производство на ветрогенераторите е вечер.... С навлизане на новите технологии за съхранение на енергия има шанс да може да се балансира системата. И в момента има големи камиони с батерии, които биват карани на места с аварии и се включват в мрежата на потребителите. Варианти има и се търсят още. ПАВЕЦ също са вариант за съхранение на енергия.
67
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Я оставете --- давате ли си сметка, че освен сянка там може и не само може ами и със сигурност собствениците са почистили от трева или са третирали с препарати за да няма. Зелената енергия е зелена не защото под нея никне нещо зелено или струва зелени долари, а защото е възобновяема или в случая със панелите взима от енергията на слънцето, която и без друго си идва от него. АЕЦ е хубаво нещо ако можеха да унищожават отработеното гориво ама за сега само го складират и не се знае кога ще избие.
66
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Я кой ще балансира системата?!? Гражданите произвеждат през деня! Или трябва да продават енергията на енергото или трябва да я съхраняват. Батериите обаче няма да стигнат за цялото население. Просто няма толкова ресурси. Иначе има такива с по много цикли, носа бая скъпи.
65
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Глупости на търкалета....след пет години една соларна система е за подмяна, а за тия години може да не си е избила инвестициите, гаранцията на един фороволтаик е 5 години след тях за нищо не става....така че изобщо не ми говорете за ВЕИ
64
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Скоро време от АЕЦ няма да се отървем колкото и да ни се иска - става дума за стабилността на системата и както е написал някой по-долу това са БАЗОВИТЕ мощности на една страна. Дай - Боже вместо от ядрен разпад тази енергия да идва от ядрен синтез скоро. ВЕИ-тата са добре, но и при тях има редица трудности. Това да произвеждаш някъде а потребяваш на доста далечно място си е една от задачите на бъдещето и линиите без загуби. Супер проводници и други технологии за пренос без загуба.
63
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много ясно, че това е бъдещето, това вече се случва на запад, а тука ще набутат десетки милиарди за Белене.
62
0
 
0
 
! Отговори
До до 51 преди 3 години
Даваш цени за Германия и България и разликите а разликите в заплащането и какъв процент от общият доход на едните и на другите са комуналните услуги не даваш ...Като казваме А да кажем и Б, В и тн.Разликата от България и Европа е , че в Европа (останалата част) дотациите за зелената енергия са 12 години след което минават на свободен пазар и тогава продават доста евтино.... При нас този срок благодарение на едни депутати е 20 години..(колкото е живота на един ветрогенератор примерно)
61
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Все се влачим най-отзад на света
60
0
 
0
 
! Отговори
ss преди 3 години
нямам нищо против както правиха изолация на апартаментите на мене някой да ми монтира една 5кв инсталация може и 10 да имам и за вечерта :)
59
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нашето бъдеще за повечето държави е вече минало. Те вече са се насочили към термоядрен синтез
58
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дърва бърза и дрън дрън Ерина. Това трябваше да стане преди 20 години а не обръчи и кръгове да "държат" чрез корупция закони и цени. И сега вече откриваме че водата е мокра ама у нас някак си по-късно иначе мокра от останалия свят
57
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ГОСТТози "батерий" да не е древно-римския бог на електро-съхранението?
56
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Енерго мафията няма да позволи това да се случи лесно.
55
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До енерготовижте кои са собственици на фатововолтаичните паркове. има ли случайни?е нема - все руски фирми, свързани с газпром. В енергетиката е така - руско робство.
54
0
 
4
 
! Отговори
До 51 преди 3 години
Цена на ел. енергия в Германия за 2019 по данни на евростат 0.3088 euro/kWh, а в България 0.0997 euro/kWh или над 3 пъти по-скъпа! А причината е точно в ултранеефективната зелена енергия, която без субсидии никой не би купил.
53
3
 
2
 
! Отговори
ха така преди 3 години
Държавата да дотира.....но мафията няма да позволи...
52
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Енергетиката има два основни дяла - основополагаща мощност(АЕЦ, ТЕЦ) и дублираща мощност (ВЕИ). Основополагащата мощност трябва да обезпечи енергийните нуждите на страната на 90-100% поради елементарния факт, че ВЕИ не може да подсигури номинално електро подаване 24/7. Колкото и да негодувате в България трябва да има или АЕЦ или ТЕЦ.
51
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Предполагам сте чували за соларния покрив на ТЕСЛА, едно добро решение(макар и още скъпо за масова употреба). Има разработки за боя която абсорбира енергията от слънцето(не като фотоволтаичен панел с по-малко КПД, но доволно добре заради голямата площ)Преди дни започна финалното сглобяване на реактор, който ще се опита да възпроизведе ядрен синтез в земни условия. Учени създават нови поколения фотоволтаици използвайки графен с пъти по-добро КПД ... Ако искат могат да ни отърват от АЕЦ и ТЕЦ...

Спонсорирани публикации