Приемаме еврото, но дали това ще повиши цените у нас?

България ще е готова да смени лева през 2023 или 2024 г.
Обновена: 1 окт 2020 20:49 | 1 окт 2020 20:31, Камелия Цветанова
53
Приемаме еврото, но дали това ще повиши цените у нас?

България ще е готова да приеме еврото през 2023 или 2024 г. Прогнозата е на управителя на БНБ Димитър Радев, според когото това няма да повиши цените у нас.

Цветана Бонева живее в Гърция от почти 30 г. и е била свидетел на приемането на еврото в южната ни съседка през 2001 г. Според нея цените на продуктите от първа необходимост са се вдигнали драстично.

"Хората, които предлагаха кафе решиха, че 32 цента е много ниска цена за едно кафе и че е нормално да се продава за 1 евро", обясни Бонева.

Икономическа логика за увеличение на цените няма, а ако все пак се стигна до поскъпване, то ще е минимално, казва икономистът Георги Ганев. И дава пример с деноминацията на българския лев преди 21 години.

"През 1999 г. на 5 юли България махна три нули от своите пари. Всичко беше разделено на 1000, точно както като се влезе в еврозоната всичко ще се раздели на 1,95583", каза Ганев.

А докато страната ни е в чакалнята на еврозоната, тя ще трябва да докаже, че е способна да поеме всички отговорности, свързани с членството ни в еврозоната. Условие, което по презумпция се смята за изпълнено от всички държави още с влизането им в ЕС.

"За България в прессъобщението, което беше публикувано при приемането ѝ в чакалнята изрично беше споменато, че ще се следи много стриктно върховенството на закона в България. Докато няма върховенство на закона в България, няма да има членство в еврозоната и това може да отнеме много време", допълни Ганев.

А като част от пътя на България към еврозоната от днес Европейската централна банка поема под своя директен надзор пет български банки.

Вижте повече в репортажа на Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още по темата: цениевро
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
0
 
0
 
! Отговори
GK преди 3 години
Бях в Германия по време на приемане на еврото Нищо особенно не се случи. Това, което струваше 2марки стана 99 цента. И така с всички цени. Изгоряха само тези, които имаха пари в брой и Изпуснаха срока да ги сменят в банката. Срока бе няколко години. Но тези, които са от сивата икономика и имат големи суми пари без произход Сега ритат против еврото
47
1
 
2
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 години
До 36Щот нищо не знеш, затуй си за ес и нато.Обяснява всичко, нали?!
46
1
 
2
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 години
Икономистът георги ганев е или глупав или нарочно лъже.Вместо примера с деноминацията, по-добре да даде пример с държавите приели еврото 1999та и минали на банкнотите му 2002ра.
45
3
 
7
 
! Отговори
Факт преди 3 години
Вчера си поръчах решетка за отдушник в бг на цена 20лв. Поразрових се и о чудо в Германия 39? а във Франция 59? със същите параметри марка материал и модел. Та честито. Човек оценява нещо като го загуби.
44
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Честито обедняване.
43
2
 
2
 
! Отговори
Sik преди 3 години
Като чета тука някой глупости направо ми става хайде да не кажа.Само искам да попитам някой умници.Чехия Унгария Полша тия държави майче са най бедните в европейския съюз. Нерде София нерде Истанбул
42
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Еврото е истината. Тогава ще стане ясно, че няма как за една и съща работа на едно място да плащаш 500, а на друго, и то в единна система 3500. Това ще оправи пазара. В интерес на хората е. На практика ще унищожи корупцията. Няма да се плаща за превалутиране, което също е положително. Стотина души в страната не има харесва това и веднага намериха начин да го внушат на стадото.
41
4
 
8
 
! Отговори
Гого преди 3 години
Ми то във Францистан нещо объркаха франка с еврото и всичко, освен заплатите, се омножи по 6,5 :)
40
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Че то у нас кафето по бензиностанциите отдавна е над 1 евро!!! В Гърция направо си е евтино.
39
8
 
23
 
! Отговори
Гамен преди 3 години
Голяма грешка. Народа ще умре от глад и мизерия. Защото алчние бизнесменчета, ще въведат цените в евро, но със сегашните цифри. Т.е. 1 хляб, мяна да стане 50 цента (1 лев) а ще стане 1 евро - 2 лв. Просто ще сменят ценовата листа с евра. Заплатите само ще променят. 600 лв = 300 евро ще получавате. Но ще плащате хляб по 1 евро. Олио по 2 евро бутилката. Горивото да не казвам - 1.50 евро и ще кажат "Ето, намалихме цената, беше 1.90. Помнете ми думата.
38
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
През 1989 година гадател пророкува:-През 2020 година България ще бъде най-бедната страна в Европа. Пенсионерите ще измират от глад и болести.Седесар:-Хахах, това е лъжа, през 2020 година България ще лети на американски космически кораби и ще яде ГМО царевица на корем.
37
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
щом няма да се повишават цените.... следващите 3-4 години, до приемането, а даже и след това. според мен е редно да се вдигнат възнагражденията, нали?
36
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Та,в една Гърция една баничка,кроасан, закуска някаква не превишаваше цена 50-60 драхми или 13-16 евроцента парчето,сега.........от 1-1,50 евро!Колко е увеличението сметнете го сами!С 5000 драхми семейство купуваше продукти за цяла седмица,със същата равностойност сега можеш да купиш един прах за пране.Та,този синковец да си приказва приказките на дечицата от детската градина.Много са издухали супата преди нас и има безброй примери.Това ще е краят на България и бедност нечувана и невиждана!
35
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Изобщо няма да ги повиши. Ще си останат както са си: от 1 лев на 1 евро. По лесно се смята.
34
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не искам да си мислите че съм против еврото по принцип. Глупавите политикани да не ми потриват ръце. Аз съм за членството в евросъюза и Нато но тук става въпрос за друго. С приемането на еврото няма да забогатеем. Това е илюзия. Така механично не се създава богатство. Богатството идва със силната икономика. Дали обаче вече е възможно България да стане силна икономически? Не знам. Вече нищо не знам. Както и да го погледна няма как да съм голям оптимист.
33
5
 
12
 
! Отговори
Койчо преди 3 години
Еврото го приемаме понеже в шкафчето имаше само пачки евро и липсваха левовете
32
3
 
15
 
! Отговори
Да преди 3 години
По кожата си го изпита 2 пъти, първо е германия след марката и след това в италия след лирата. Който ви казва да не се притесняват ви казва де факто да се надупите
31
2
 
11
 
! Отговори
ЕК: Праа си квот ща преди 3 години
Трябва ли ни още по-голяма обвързаност с корумпе съюза? ЕК не спазва законите, според които трябва да контролира усвояването на фондовете, а изисква от другите върховенство на закона.
30
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 28Абе разберете не е въпросътгербав ли си гърбав ли си. Стига сте политизирали нещата. Ние трябва да приемем еврото но не и в тази икономическа ситуация. Защото политиците се сменят но икономическите процеси си вървят независимо от тях. Не валутата прави богатството. Точно обратното е. Валутата е силна ако държавата е силна икономически. А България в това отношение е слаба. Нека дойдат хора които да й помогнат икономически да стане силна. Тогава ще приемем еврото.
29
2
 
4
 
! Отговори
наблюдател преди 3 години
Ще.

Спонсорирани публикации