БВП със спад от 5.2% спрямо миналата година

Има обаче ръст за третото тримесечие спрямо второто на 2020-а
8
БВП със спад от 5.2% спрямо миналата година
Снимка: БГНЕС

Брутният вътрешен продукт (БВП) през третото тримесечие на 2020 г. възлиза на 31 676 млн. лв. по текущи цени. Преизчислен в евро, БВП е съответно 16 196 млн., като на човек от населението се падат 2 338 евро, съобщиха от НСИ.

Сезонно изгладените данни показват спад от 5.2% на БВП през третото тримесечие на 2020 г. в сравнение със съответното тримесечие на предходната година и повишение от 4.3% спрямо второто тримесечие на 2020 година.

През третото тримесечие на 2020 г. относителният дял на аграрния сектор в добавената стойност на икономиката увеличава равнището си спрямо същото тримесечие на предходната година с 0.2 процентни пункта. Индустриалният сектор увеличава относителния си дял в добавената стойност на икономиката с 1.7 процентни пункта до 27.5%.

Относителният дял на добавената стойност, реализирана от дейностите в най-големия сектор на икономиката - този на услугите, намалява до ниво от 66.0% при 67.9% през съответния период на предходната година.

По предварителни данни за третото тримесечие на 2020 г. крайното потребление нараства с 3.2%, а бруто капиталообразуването - с 12.9%. Износът на стоки и услуги повишава равнището си спрямо предходното тримесечие според сезонно изгладените данни с 2.0%, а вносът на стоки и услуги - с 20.8%.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още по темата: бвп
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
6
 
! Отговори
5 преди 3 години
И защо програмистите да са ***, бе мен? Защото изкарват в пъти повече от теб и си живеят живота ли? Познавам десетки програмисти и един *** няма... но пък повечето са с доходи много над средните и семействата им са добре обгрижени.
6
1
 
6
 
! Отговори
Боко и Ковид = Глад преди 3 години
Ако се разминем с 5 процента въпреки Боко Паша и Ковид, ще сме царе. Ама.. Няма да стане. Икономиката лети към пропастта.
5
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Програмистите-*** от София ще оправят работата.
4
0
 
6
 
! Отговори
Наблюдател преди 3 години
Ще видиме резултата през м. февруари. Сега са само пожелания и реклами. Не вярвам на официалната "стъкмистика". Ако шефът на НСИ не представи правилния доклад, мястото му изстива тутакси, какт се случи с предшественика.
3
1
 
5
 
! Отговори
Бойко Тиквата преди 3 години
БВП-та нарасна с 5.2 % не падна,веднага си оправете заглавието ,как не ви е срам !
2
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бойко окраде парите. Остафка
1
0
 
12
 
! Отговори
Вуйчо Ваньо преди 3 години
Абе с тия цифри и статистики е голяма шмекерия. За мен тия 5.2% клонят към 20% с уговорката, че съдя по моя джоб - дано да греша и масово българите са по-добре.

Спонсорирани публикации