Трапезата за Бъдни вечер поскъпна: Зелето със скок с 15%, оризът с 23%

Ще похарчим повече и за погачата на празника
58
Трапезата за Бъдни вечер поскъпна: Зелето със скок с 15%, оризът с 23%
Снимка: БГНЕС

По-скъпа ще бъде трапезата за Бъдни вечер спрямо миналата година. Основните постни храни сериозно са поскъпнали, показват данни на Държавната комисия по стоковите борси и тържища за цените на едро, съобщи „Труд“.

Още по темата

Бобът, който е едно от най-традиционните ястия за Бъдни вечер, струва средно 3,72 лв. за кг. на едро, което е с 8,5% повече от миналата година по това време. Зелето пък е с 15% по-скъпо спрямо миналия декември, като по борси и тържища върви по 63 ст. за кг. Но от основните постни храни най-голямо е повишението на цената на ориза - с 23% за година до 2,46 лв. за килограм на едро.

Погачата за Бъдни вечер също ще излезе по-скъпо. Цената на брашното е нараснала с 6,3% за година и на едро е малко над 1 лв. за кг. Олиото е поскъпнало най-много - с 25% до 2,57 лв. за бутилка от един литър.

Традиционната за празника баклава също ще бъде по-скъпа. Цената на захарта е с 8% по-висока от миналата година като на едро я продават по 1,34 лв. за кг. Ябълките пък са поскъпнали с около 9% за година.

Салатата обаче ще излезе по-евтино. Цените на оранжерийните домати се понижиха през миналата седмица с 22% до 2,05 лв. за кг. на едро. Така те са с 8,5% по-евтини от декември миналата година. Цените на оранжерийните краставици пък са с 16% по-ниски на годишна база.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
боба струва почти колкото кило свинско. Яжте свинско, не си пърдете парите :D
49
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
иначе нямало инфлация ...
48
3
 
0
 
! Отговори
позитано 20 преди 3 години
Гласувайте за БСП.Ние ще направим зелето и ориза безплатни.
47
3
 
0
 
! Отговори
позитано 20 преди 3 години
Гласувайте за БСП.Ние ще направим зелето и ориза безплатни.
46
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Еми...Кой ти дава доходи?Що не си искаш увеличение от работодателя?
45
2
 
1
 
! Отговори
корнелия преди 3 години
Гласувайте за БСП.Билетчете ще бъде 6ст, земята ще бъде рай.
44
3
 
12
 
! Отговори
... преди 3 години
До МомоШоколад Милка - в Англия е 46 евроцента. В България, същия шоколад е 3 лв. Без коментар...
43
2
 
10
 
! Отговори
Еми... преди 3 години
Демек - всичко е поскъпнало за една година. Обаче доходите ни не мърдат. Браво бе, браво. Кой позволи това???И още нещо - олиото 2,57 за литър. Къде бе, аз вчера платих 3,20 лв. за 700 грама бутилка.
42
3
 
8
 
! Отговори
хахахаха преди 3 години
А за другото си траете,само зеле и ориз ли се яде на Коледа!За тая рая,калпавия матрял,още поне 3 пъти увеличение трябва и пак да викат уръъъъъъъъ!
41
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Поканете гост и го сварете.-:)
40
6
 
1
 
! Отговори
1 преди 3 години
Не споря за цените, защото такива неща не купувам. Направих кисело зеле 50 кила кьосе Х 50 ст. на Архангелов ден, 4% соленост, стана бонбон, кво друго зеле да купувам. Боб отдавна вземаме 1/2 консерва, за 0 време жената сготвя я чорба, я пържен. Иначе като сложиш тока да вариш...Така е, цените се дигат право пропорционално с доходите. Днес за 30 лв. купих фаша ребра, две сурови наденици за скара, 1/2 кайма и кило спанак. Това ни е хапката до неделя, зелце на фурна, баница, чорба и пр.
39
2
 
10
 
! Отговори
Голема мъка , еййй.. преди 3 години
Голееема мъка с това зеле , бе...!
38
5
 
3
 
! Отговори
СашоНерезаОтСДС-то преди 3 години
Аз наблягам на македонските плескавици и крЪвавица.Яжте си житото и оризЪ.
37
9
 
5
 
! Отговори
Сълзи на Кроки... преди 3 години
Аууууууу! Червен рев.Не забравяйте , че все пак сме пазарна икономика. После ....ще паднат цените.
36
4
 
7
 
! Отговори
Е , не е ли срамота. преди 3 години
Те тая система направо ни убива!Да нема ни едно ТКЗС или АПК , та да си вземеш малко зейье или бобец , баш на Коледа та да си направиш празника и да се напиеш , като човек !!???Нема ли пак протестърите да пофърлят малко кисело зейье , та да си хапнеме и ние , бе...па да остане и за мезе?!
35
23
 
8
 
! Отговори
до 35 преди 3 години
На запад всичко е 5 пъти по-скъпо и сътоветно- услугите 10 пъти по-скъпи. В резултат на това има добри заплати. София изключваме от класацията, защото с реална средна заплата 1400 евро е добре (по данни на НСИ около 1000 евро, но има и сив сектор, който негативно влияе). Апартаментите по 150-200к евро ги купуват млади заможни хора, работещи в западни компании за солидни заплати. При двама работещи за по 7-8к месечно (сумарно над 80 000 души), апартамент за 300к. не е проблем.
34
2
 
13
 
! Отговори
1234 преди 3 години
Камелия Цветанова,почти всички пазаруваме не "На едро",така, че всичко излиза много,много по-скъпо.А за доматите и краставиците не е вярно-в нашия квартал си държат цена.Е,има и с намалена цена-изгнилите и замръзналите.
33
5
 
11
 
! Отговори
Черепа преди 3 години
И защо цените в БГ са по-големи от на запад, при положение, че производители и търговци плащат български данъци (когато се плащат) и български заплати (когато се плащат).Чудно как в София целогодишно се купуват хиляди и десетки хиляди апартаменти за по 150-200 хил евро като семки, може би това следва от първото?
32
2
 
18
 
! Отговори
Рикиджия Северозапад преди 3 години
Боко нали контролираш инфлацията бе ,що у Румъния е по-евтино ? А минималната заплата им е 400 евро ?
31
7
 
7
 
! Отговори
Гробокопач преди 3 години
Вижте сям пичове, Бойко не дава! Той каа, че нема д аостави никой българин гладен, обеща бюджетът да бъде разпределен порционно за всеки, а накрая се врътна и каза, че нема паре, и требе се работи и докато го каза, пак затвори, част от икономиката;))) Инак моето зеленце еднач ас е в бидоня, друга на свежа салата, а останалото си кьта под снегът и си чака, реда, яз а манжа, я з асалата с моркови, червено цвекло, и дори малце доматки. Их, котьо. Ку, разичтайми на Бойко, досеж сме умрели!

Спонсорирани публикации