Доклад: Китай става водещата икономика в света през 2028 година

Страната ще изпревари САЩ до 7 години
26 дек 2020 20:35, Красимир Ангелов
222
Доклад: Китай става водещата икономика в света през 2028 година
Снимка: Bloomberg

Китай ще изпревари САЩ като най-голямата икономика в света преди края на десетилетието, след като превъзхожда конкурента си по време на глобалната пандемия Covid-19, се казва в доклад, цитиран от Bloomberg TV Bulgaria.

Центърът за икономически и бизнес изследвания (CEBR) заяви, че не е очаквал стойността на китайската икономика, измерена в долари, да надвиши тази на САЩ до 2028 г. Това ще стане половин десетилетие по-рано, отколкото се очакваше преди година.

"От известно време всеобхватна тема в глобалната икономика беше икономическата война и войната с мека сила между САЩ и Китай. Пандемията от Covid-19 и съответните икономически последици със сигурност наклониха това съперничество в полза на Китай", се казва в документа на Центъра за икономически и бизнес изследвания.

"Голямата новина в тази прогноза е скоростта на растеж на китайската икономика. Ние очакваме да изпревари САЩ цели пет години по-рано, отколкото смятахме преди година. Други азиатски икономики също се изстрелват нагоре. Това е един урок за западните политици, които са се представили сравнително зле по време на пандемията – те трябва да обръщат много повече внимание на случващото се в Азия, вместо просто да се гледат един друг", обтлеязва Дъглас Макуилямс, заместник-председател на CEBR.

В доклада се посочва още, че Китай ловко е управлявал пандемията чрез строги ограничителни мерки, които са били въведени още на ранен етап, докато на Запад пандемията е нанесла удар по дългосрочния растеж. Това означава, че относителните икономически резултати на Китай са се подобрили.

Китай се очаква да постигне среден икономически растеж от 5,7% на година от 2021-2025 г., преди да отчете спад до 4,5% от 2026 г. до 2030 г. Докато САЩ вероятно ще отбележат силен постпандемичен възход през 2021 г., но растежът им ще се забави до 1,9% на година между 2022 г. и 2024 г. и до 1,6% сред това. Япония ще си остане третата най-голяма световна икономика, изразено в долари, до началото на 30-те години, когато ще бъде изместена от Индия, в резултат на което и Германия от четвърто място ще слезе на пето, се казва още в доклада.

Делът на Китай в световния БВП се е увеличил от 3,6% през 2000 г. на 17,8% през 2019 г. и ще продължи да расте, заявяват от CEBR. Според доклада, той ще премине прага на глава от населението от 12 536 долара, за да стане държавата с високи доходи до 2023 година. Въпреки това жизненият стандарт в Китай ще остане много по-нисък, отколкото в САЩ и западноевропейските страни, отбелязва от CERB. В САЩ средният доход на глава от населението е малко над 63 000 долара, докато във Великобритания е малко над 39 000 долара.

CEBR заяви, че напускането на ЕС няма да попречи на Обединеното кралство да бъде една от най-добре представящите се икономики през следващите 15 години.

Тъй като през следващите десетилетия повече държави правят планове за преход към нетна въглеродна нулева икономика, CEBR заяви, че ще има по-слабо търсене на изкопаеми горива и по-ниски цени на петрола. Цената на барел суров петрол ще падне под 30 долара до 2035 г., се казва в съобщението.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


222
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
190
1
 
4
 
! Отговори
Разбирач преди 3 години
Винаги в бъдеще време казват, че Китай ще станат първи. От 1975 година го слушам това. Винаги след 10 години вече стават първи, а все 3-ти стоят...
189
2
 
6
 
! Отговори
Здравейте гл у паци преди 3 години
Китай в момента е 3-та икономика след 1-та ЕС и 2-та САЩ.
188
4
 
12
 
! Отговори
Рамзан Кадиров преди 3 години
До Отечествен ФронтОт 100 години насам другарите предричат как "Кравария" всеки момент ще се разпадне, ама все се разпадат комунистическите кочини...Гру-уух, гру-ууух... Ха-ха-ха... Другарите загубиха вяра, че от Москва ще ги хранят със сельодка и ще ги поят с водка, сега се надяват Пекин да ги храни с ориз и да ги пои с мазни ла-*** от канализацията...
187
9
 
3
 
! Отговори
Отечествен Фронт преди 3 години
До Рамзан Кадиров Абе като гледам и миризливите кравари са тръгнали по същият път на разпада .Натам са тръгнали със 200 км във час и няма връщане назад ,защото вече няма чужди държави за превземане и грабежи на чужди икономики и природни ресурси .
186
3
 
7
 
! Отговори
Ко40 преди 3 години
Ами имигрирайте в китай
185
3
 
3
 
! Отговори
ПАЗАРЪТ Е ВЪЗДЕСЪЩ преди 3 години
При 100% до 50% частна икономика, е държавата икономиката да е на един крак. При криза и война печалбата - съответно частното се срива, и ако е само частно, всичко се срива и няма кой да ги подпомага. В Китай има ленинизъм. Няма приватизация, 70% от БВП се прави от държавата(не-частен-капитал), 50% от работната ръка е на държавна работа. КАПИТАЛИЗМЪТ Е ЧАСТЕН, ИЛИ ДЪРЖАВЕН, ИЛИ СМЕСЕН. КАПИТАЛИ=ИНВЕСТИЦИИ, КАПИТАЛИСТ=ИНВЕСТИТОР. Преди църквите се издържат от лепти, но след това миряните дават земя, и църквата сама се издържа. Приватизацията беше отнемане на самоиздръжката на държавата, и на д
184
6
 
10
 
! Отговори
Рамзан Кадиров преди 3 години
Без малко да забравя да честитя "на патерица" на другарите годишината: на вчерашният ден преди 29 години се разпадна СССР! И те бяха тръгнали да "стават водеща икономика", ама нещо се обърка... Ха-ха-ха...
183
2
 
3
 
! Отговори
СТАТИСТИКА преди 3 години
България има 60% от производителността на Германия, по реале бвп на зает не в номинал. Но те имат 10 пъти повече инвестиции на зает. И 5-пъти по голямо потребление на глава, и 12 пъти на зает. Може при същите инвестиции и тяхната производителност да имаме, но няма потребление.
182
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ще бъде много интересно,ако страните от ОПЕК престанат да продават петрола в долари!Какво ще стане ,ако примерно е с ...китайски юан?Къде отива икономиката на САЩ?На кое място?
181
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
САЩ са номер едно икономика само на книга с там разните му борси , фйчърси, индекси и печатането на долари а иначе всичко идва от Китай
180
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нещо доста куца доклада на бломберга ! Тия са доста назад в времето и пространството ! Китай отдавна е икономика номер едно но явно това убива доста и неискат да го признаят изостаналите западняци !
179
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ДоРамзан КадировНе знам за какъв режим на ток има вКитай,обаче китайците са най-голямият производител на ток6050 тераватчаса(1терават-1000мегаватаСАЩ-4400Индия-1200Така,че ако има режим на тот ,това доказва силната промишленост която имат китайците.
178
6
 
7
 
! Отговори
Уорън Бъфет Младши преди 3 години
Икономиката днес:1. ЕС без Великобритания2. САЩ3. Китай
177
1
 
0
 
! Отговори
хихик преди 3 години
До ВОДЕЩА ИКОНОМИКА ЛИ!Всеки преди 200 години е можел да си приказва, както си иска, капиш?
176
3
 
6
 
! Отговори
197 преди 3 години
До 198 Обикновено комунистите ,обиждат когато ,фактите оборват техните комунистически фантазии.Ти си същият като тях с космическите си фантастики!
175
2
 
2
 
! Отговори
Тошко тъпака преди 3 години
Аз почвам да бегам на там бате. То всички сигурно са почнали да бегат натам. Да изпреварят тълпите от белия свят...
174
3
 
6
 
! Отговори
до 197 преди 3 години
Ти дрОгарю си от не информираните, защото си от примитивната съветска школа и ти е простено... 192
173
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 192Смешен си ти!Щели американците да еръщст извънземни обратно ха,ха,ха!Много фантастика четеш!Най-близката звезда извън Слнчевава с-*** е ,,Проксима -Кентавър" само 4.23 свтл.год..С днешните технологии до там се пътува само 13000год.
172
6
 
11
 
! Отговори
Рамзан Кадиров преди 3 години
То затова ли в Китай от месец насам има режим на тока, щото се готвят да станат "водеща икономика"?
171
6
 
7
 
! Отговори
до 192 преди 3 години
За първо време НАСА нека направят свой космически апарат с който да отидат на ниска орбита,а не да използват руски или на частна компания.От 10год.мелят едно също ,,да се завърнем на Луната"За сега си остава ,само пожелание!

Спонсорирани публикации