Промяната на плоския данък при доходите ще стимулира растеж

Има несигурност пред перспективата за икономиката на България през 2021 г.
20 яну 2021 13:28, Ния Христова
35
Промяната на плоския данък при доходите ще стимулира растеж
В краткосрочен план почти всяко намаление на данъците, зависи как е проектирано, може да стимулира икономиката. Ако данъците за бизнеса бъдат намалени и това го финансирате с по-ниски пенсии, от това растежът няма да се увеличи. Преобладаващият консенсус е, че когато от намаляването на данъците печелят най-богатите 10%, това няма положителен ефект в дългосрочен план, но ако намаляването на данъците е проектирано така, че от него да спечелят 90% от хората с най-ниски доходи, това ще доведе до по-силен икономически растеж в дългосрочен план и до повече работни места. Това обясни Кристофор Павлов, главен икономист на УниКредит Булбанк, в предаването „В развитие“ по Bloomberg TV Bulgaria.
 
Според Павлов намаляване на данъците и преразпределението на данъчната тежест може да е една от посоките, в които да се мисли с цел стимулиране на икономиката. 
 
"Има твърде голяма несигурност пред перспективата за икономиката на България през 2021 г.", каза главният икономист на УниКредит Булбанк. 
 
Кристофор Павлов обясни, че има две основни причини за несигурността.
 
"Едната е, че се намираме в края на един политически цикъл, а втората е, че ходът на икономиката ще зависи и от хода на пандемията. Възстановяването до предпандемичните нива може да се очаква още в средата на 2022 г. Самата 2022 г. ще бъде много различна, защото тогава ще започне да действа планът на Европейския съюз от следващо поколение и ние имаме големи надежди, че той ще окаже необходимата подкрепата на икономиката. Според нас през 2022 г. и 2023 г. икономическият растеж може да се окаже някъде между 4% и 4,5%". 
 
Цялото интервю можете да гледате във видеото ТУК
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
1
 
! Отговори
Кристофор Некадърни преди 3 години
Плосък данък няма, смотаняко. При такъв данък ще убиете точно хората, които работят по на 2-3 места за по-добър живот на семейството си. Прогресивен подоходен данък е крайна мярка. Защо банкерчето не поиска по-високи данъци за мезонети, къщи за гости, затворени комплекси и др. привилегии на управляващана мафия? Защото ги финансират и печелят от тях, мръсниците.
33
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Данъчната система няма да се справи с подоходно облагане, а необлагаемият минимум трябва да се вземе отнякъде. Трябва сериозни административни реформи, за да проработи това,а тука никой не иска да ги направи.
32
1
 
2
 
! Отговори
God преди 3 години
Няма данъчна система, която има за цел да облекчава доходите на най-бедните. Данъците се събират, за да се финансира държавата, а не да се прави социална политика през тях. Ако у нас под най-бедни се разбират работещите на МРЗ, то единственото облекчение за тях е въвеждане на необлагаем минимум. Средната класа е двигателят на икономиката, а не бедните. Целта е бедните да влязат в средната класа като ги квалифицираш и осигуриш възможности за бизнес и оттам и нови работни места.
31
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Българинът иска всичко да му е по европейски стандарт, а той да се води на необлагаем минимум и да взема останалото в пликче. Даже мисли, че държавата трябва задължително да му намери работа и даже да му плаща някакъв доход, че изобщо той се е навил да им живее тук. А откъде държавата да намери пари за този мурфет - то си е нейна работа...тя е длъжна да подкрепи гражданите, да обложи онези разглезени богаташи с 2000-3000лв заплата. Какво са се замогнали...а народа гладува :))
30
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това ще да р някаква нова икономика явно. Ако намалиш данъците на бедните, щяло да се стимулира икономиката. Брах, ми те на бедните и да им намалиш данъка, колко ще остане , че да йарчат, че да стимулират икономиката. Ако някой може да стимулира икомомиката с потребление, това е средната класа, която незнайно защо у нас хората юислят, че са богаташите. 2000 евро заплата е нормална средна класа, не е богат човек. Ако идеята е са облагаме тях, по-добре да не фо правом.
29
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
У нас всеки е много съгласен да не плаща и лев данъци и да се облагат само богатите. После се пише по форумите как пенсиите били ниски, здравеопазването катастрофа, нямало пари за увеличение на заплати на учители и полицаи. Постоянно някой прави протести и иска пари от държавата. И какъв е изходът според масовия българин и БСП - Да се вдигнат данъците на богатите! Не пипайте народа! Е това никъде няма как да стане..едни да дкатават, а малцина други да поемат цялата държава.
28
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В България реалните доходи ще се повишат с намаляването на корупцията, стимулиране на чуждите и вътрешни инвестиции и предприемачеството. Ако някой си мисли, че с врътки с данъците и облагането на злите програмисти с 40% данък, за да могат тези на минимална заплата ( или декларирана такава) да не плащат данъци...жестоко са се объркали. Така и програмистите ще се покрият и ептен ще вържем кънките с приходите в хазната. После що нямало пари за този и онзи, дето се тръшка пред парламента...
27
1
 
4
 
! Отговори
Програмист преди 3 години
Тоест ако натоварят мен с повече данъци за да облекчат други ще стимулира растеж?Тая няма да я бъде - минавам в сивия сектор моментално. И стотинка повече не давам да се хрантутят тия мързеливци.
26
0
 
2
 
! Отговори
До 24 преди 3 години
Данъкът върху доходите на физическите лица (плосокия данък в случая), няма нищо общо с данъците на фирмите и техните печалби и раходи. Това всеки с глава на раменете. а не тиква, го знае.
25
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Такова чудо в света няма, да вдигнеш данъците и да стимулираш икономиката.
24
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Винаги се намират начини да вдигнеш фиктивно разходите и да намалиш печалбата така че пак да плащаш толкова данъци колкото си плащал и при плоския данък. Тиквите не го ли разбраха това?
23
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 17Да. Данъчните облекчения за крайния клиент са главната насока в която трябва да се мисли, при промяна на данъчните ставки.Например в гърция преди години за да накарат хората да си взимат касовите бележки и респективно бизнеса да ги издава, направиха така, че ако докажеш разходи за услуги и техника на стойност над 3 000 евро (тогава още бяха в драхми) получаваш отстъпка от данъците. И вече имаше нарастващи стъпки. Но там всички са задължени да подават данъчни декларации.
22
2
 
5
 
! Отговори
Оффффф! преди 3 години
Откакто въведоха плоския данък, богатите започнаха да си плащат данъците. Вдигнете ли им го, счетоводителите им знаят хиляди врътки как да не платят нито лев на държавата. Затова не пипайте нещо, което работи!
21
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами намалете ДДС на 10% това ще увеличи доходите на 100% от населението с 10% и по теорията на господина ще стимулира як растеж на икономиката. Само че това никой няма да го направи защото кой ще издържа огромния държавен апарат?
20
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до ???Ти май не схващаш - много хора реално работят за под 1300лв бруто и ако им сложиш 40% данък, няма да им останат пари за почти нищо.България не е само ИТ, кръчми и София.А на сивата икономика не и пука за данъци. Данък 10% и 50% върху 0 е пак 0.Трябва хората да се стимулират, за да натиснат те за изсветляване.
19
4
 
2
 
! Отговори
??? преди 3 години
При над 50% сива икономика е задължително декларираните най-ниски доходи да се облагат най-много. Никакъв необлагаем минимум. Необлагаем минимум би могло да има за доходи над някаква сума примерно над 5000 лева. С други думи би могло да има два различни начина на облагане според сумите. За по-ниските суми плосък данък, примерно 20%, а за по-високите може да се вкара и прогресивно-подоходна скала с необлагаем мимимум. Примерно доходите до 3000 лева месечно с 20% данък, а за над 3000 лева друго.
18
6
 
1
 
! Отговори
??? преди 3 години
Май смесен вариант е не лошо решениеНапример за месечен доход: При деклариран доход до 2 минимални заплати - данък от 40%При деклариран доход до 4 минимални заплати - данък 30%При деклариран доход до 16 минимални заплати - данък 10%При деклариран доход до 32 минимални заплати - данък 20%При деклариран доход над 32 минимални заплати - данък 50%Сумите умножени по 12 за годишна база.Така тези дето укриват доходи ще плащат 40% или 30% от декларираното.
17
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до 16Затова такъв минимум трябва да се въведе с данъчни облекчения. Ако като си купиш/ремонтираш кола и държавата ти връща 5-10% от стойността обратно, няма да идеш при тоя дето не ти дава фактури и документи нали.Има държави с доста добри данъчни облекчения при покупка на имот, така пак няма да искаш да дадеш 100 000евра за панелка в София, а по документи да е най-много 25000.
16
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Въвеждането на необлагаем минимум, моментално ще изстреля поне половината икономика в сивия сектор, чрез деклариране на работа на минимална заплата и ддаване на остатъка под масата. Това автоматично ще изтрие няколко стотици милиона от приходите в хазната.След това как ще обясним на чиновниците, фуражките, пенсионерите, антрацитите на помощи и въобще всички наредени на държавната ясла- Пари нЕма! ? Нали и те ще ревнат на умряло?
15
1
 
3
 
! Отговори
??? преди 3 години
Принципно прогресивно-подоходната скала на облагане на доходите с необлагаем минимум е най-добрия вариант, но не и за България с този огромен дял на сива икономика и укриване на доходи. За България плоският данък е явно по-добър вариант, даже е възможно обърната скала да даде още по-добър резултат - доходите до определена сума да се облагат с най-висок процент заради укриването на доходите. Може да се помисли и за доходите над 120000 лева годишно да се облагат с 50% за сумата над 120000.

Спонсорирани публикации