Уредите на пазара ще имат нови етикети от 1 март

Нов елемент при етикирането ще е QR кодът
26 фев 2021 21:16,
6
Уредите на пазара ще имат нови етикети от 1 март
Снимка: Pixabey

Нови енергийни етикети на домакинските електроуреди влизат на пазара от 1-ви март. Нов елемент при етикирането ще е QR кодът, който след сканиране ще отвежда потребителите в уебсайт, съдържащ информация за продукта, съобщава БНР.

Новите енергийни етикети на домакинските електроуреди ще видим на пазара още от началото на следващата седмица, въпреки че подмяната ще се осъществява поетапно. Обновеният етикет ще се появи с нов дизайн и с постоянна енергийна скала от А до G, като плюсовете ще изчезнат. Така уредите от сегашните най-високи енергийни класове слизат надолу по скалата в класовете С,D и Е.

С разработването на нови технологии, класовете нагоре по скалата постепенно ще се запълват с новите модели електроуреди.

"От 1 март нов етикет ще получат електронните екрани и телевизорите, битовите перални машини, пералните машини със сушилни, хладилните уреди и домакинските съдомиялни машини. От 1 септември с нов етикет ще бъдат и светлинните източници, лампи и осветители", обясни Искра Василева от Министерството на икономиката и съобщи, че етикетът ще съдържа информация и за консумацията на ресурси и шума, който уредите излъчват.

"Едно домакинство, използвайки високоефективни уреди, би могло да спести от годишната сметка на електроенергия до 550 лв.", добави тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
1
 
! Отговори
до 4 преди 3 години
Ясно че послъгват за битовите крушки, но това беше малко по-специфично-едни осветители за оранжерии, всичката електроника да не е в роса и кал, освен да е надеждно трябва и определен спектър на светлината. Същото е с разни музеи, изложбени зали..
4
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"...и се оказа, че в по-голямата част има разминавания м/у документи и реално..."Личат си от далеч, като прочетеш "0,04А" на крушката, пък ти я пишат 11W - сам се сещаш че някой от двата надписа лъже... и едва ли изкуствено ще занижават амперите, тъй че приемаш че са повишили ватовете. И с прости сметки - хоп, около 8 вата ти е крушката,, със загубите. LED-a ти отдава в общия случай 60 лумена на ват, значи имаш около 480 лумена. А на опаковката пише 650...
3
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Скоро се занимавахме с един проект за осветление и се оказа, че в по-голямата част има разминавания м/у документи и реално излъчваната светлина. Обявени едни параметри за светопредаване- реално по-лоши, мощности по-ниски...и др. Изобщо чудя се, дали някой дава сертификат след изпитания или направо вярват на китайците каквото пишат и готово. В нашият случай не беше проблем, защото купихме по едно у-во, тествахме и купихме каквото ни трябва. Безопасността е друг болен проблем, но карай да върви!
2
1
 
5
 
! Отговори
hgfdh преди 3 години
*** експерти са най-добрите експерти ! Смях !
1
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Никой производител на каквото и да е не се е загрижил клиента да пести - неговата задача е Как да го излъже за да си купи новия му боклу , продукт исках да напиша.