Онлайн търговията - шанс за малкия и среден бизнес

Много от тези бизнеси не са готови да се дигитализират, смята Евгени Йорданов
22 мар 2021 15:11, Красимир Ангелов
11

Пандемията застраши голяма част от малкия и средния бизнес у нас. Как могат да се спасят търговците от кризата след ударите, породени от мерките срещу COVID-19 и защо е необходима спешна дигитализация и какви са ефектите от нея?

През декември съумяхме 4 организации да се съберем да подпомогнем 130 български бизнеса, за да могат да се дигитализират. Нещо важно, което трябва да се разбере, че онлайн бизнесът е бизнес сам за себе си. Има автоматизирани връзки с куриери. Това каза за "България сутрин" дигиталният директор и партньор на платформа за онлайн търговия Евгени Йорданов.

По думите са доста грешките, които се допускат.

"Малкият и средният бизнес не е готов да се дигитализира. Не са готови да направят тази крачка", уточни събеседникът за Bulgaria ON AIR.

От думите му стана ясно, че през 2010 г. онлайн търговията надминава тази офлайн в САЩ. Основно притеснение на онлайн потребителите обаче е регулацията.

"Ние също предоставяме задълбочено обучение, какво са модулите за автоматизация и дигитализация. В дните на локдаун можем да имаме онлайн магазин, имаме примери за това. Ако ни е приготвен продуктовият каталог, ако са готови други компоненти. Позиционирането е различно, защото в интернет има различни начини за продажба", уточни Евгени Йорданов.

Според него Facebook и Instagram могат да си променят условията, могат да трият профили и ако имате в тях онлайн магазин, може да се окаже, че утре го няма вече.

"Задължително е онлайн магазините да се регистрират в НАП, последно имаше около 20 000 такива, но много организации са се регистрирали, макар да нямат онлайн магазин. Фактически може би са наполовина, около 12-13 000. Имаме поглед над целия пазар. Около 400-500 лв. на година харчи българинът за продукти, купени през глобалната мрежа. С години наложеният платеж е предпочитан начин на плащане, защото българинът е леко недоверчив. През 2019 година при нас беше достигнал около 85%, което е изключително високо ниво. Стараем се да насочим вниманието към това, което прави онлайн магазина успешен", обясни той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма лошо да има всякакви видове търговия, обаче някой видове са обречени на неуспех, поради по-високата цена на доставката с куриер. Това важи за всякакви дребни или евтини неща, сещам се за части, болтове, шайби.. Повечето куриери имат минимална цена на доставката. Почти няма човек, който да купи шепа гвоздей онлайн.Ако търговецът има праг, над който праща безплатно, се налага да купиш разни излишни неща и пак си губи смисъла.
6
5
 
5
 
! Отговори
хмм преди 3 години
Все повече и повече неща купувам онлайн. През последната седмица поне 3-4 пратки са ми пристигнали. Неща за дома, аксесоари, техника, храна (ебаг) и какво ли не. Някои неща са от България, други ги поръчвам от Германия (или Англия преди Брекзит). Не знам защо нашите онлайн магазини са така дървени и за доставка често се чака по седмица. Малко трябва да обърнат повече внимание на онлайн пазаруването, а да не стоят в каменната ера. Много мои познати също пазаруват основно онлайн.
5
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ми то дигитализацията е по-скъпа от самия малък бизнес !*** те онея дето краднат милиони си назначават по 10 счетоводителя,консултанти и тн ,то с крадени пари е лесно - я ,изкарай някой лев с две ръце па се дигитализирай
4
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
съсипаха държавата и ни обясняват,че така е на мода.дигитализацията трябва да подпомага реалността, не да я замества.
3
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аре нема нужда! Аз онлайн и котешка тoaлетна не си купувам, тия ми разтягат локуми за бизнеса!!!Отваряйте всичко незабавно, иначе се връщаме към неолита!Или в най-добрия случай към средновековието!!!
2
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Махти и лаладжиите. Да изплува един онлайн магазин в днешно време са необходими стотици хиляди инвестиция в реклама. Беше тя навремето, като имаше по пет магазина в браш.
1
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Каква дигитализация!!! На търговец вяра нямам в очите те гледат и те лъжат камоли пък в нета.

Спонсорирани публикации