Очаква ли ни икономическа криза като тази от 1930 г.?

Според д-р Боян Жеков трябва да се учим от предишните кризи
31 мар 2021 22:20, Нели Христова
10

Какви са измеренията на икономическата криза и може ли да достигнат тези от 1930 година?

"Трябва да се правят паралели в кризите, защото трябва да се учим от тях. И когато се случи нещо - да видим в какво се е случвало в миналото и как се е реагирало тогава. Нещата се променят в годините във формата, но кризата си е криза. Проблемът е, че след кризата с "Лемън брадърс" икономистите казаха, че очакваме криза през 2019 - 2020 г.", каза доц. д-р Боян Жеков от факултет "Информационни науки" към УниБИТ за "Денят ON AIR".

Той допълни, че след това цялата общност се е фокусирала върху банките.

"Ние трябва да се учим и да бъдем готови за следващата. Ковид-19 ще мине, но ще дойде друго, което ще е под друго име и друго форма", коментира д-р Жеков пред Bulgaria ON AIR.

Специалистът подчерта, че е срещу икономическата истерия по Ковид-19.

"Ако отворим икономическата карта на всяка една страна, ще видим, че секторите, които са засегнати, са доста по-малко от тези, които работят. Производството, транспортът - тази икономика работи, не работи образованието, ресторантьорския бизнес, туризъмът е ограничен", добави д-р Боян Жеков.

По думите му, ако преди години бяхме подготвили хората си за дигиталната икономика, сега нямаше да е толкова болезнено.

"Държавниците се притесняваха от тази тема, защото тя им беше непозната. Те не я разбираха. Сега започнаха да я разбират, защото условията ни притиснаха. Ако преподавателите имат тези умения - те държат под контрол и учениците си. До известна степен кризата е шамар за образователната система, защото не е взела мерки доста по-рано", категоричен е д-р Жеков.

Експертът смята, че личният контакт с учителя не може да бъде заменен.

"Нулевата година щеше да бъде голяма загуба. Щеше да рефлектира върху много сектори, бъдещото развитие. Все пак има някаква регулярност. Това означава да да няма 2 години свежа сила в икономиката. Това е по-голямата катастрофа, отколкото сегашната мъка", посочи доцентът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 1Чичко Адолф бил пророкувал преди да се гръмне в бункера,че след 100г.друг,като него щял да дойде.
6
0
 
7
 
! Отговори
G преди 3 години
Кризата сега започва. Ако чуете биткойн това лято над 180 000$ ...яко сме в калта, без да Ви казва някой в криза ли сме или не.
5
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тоя раздаде парите , как няма да има нова криза. Пари така ли се раздават наляво и надясно...обществени пари. Който заплаче, ето ти. Така не става.
4
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тоя казали нещо за 1930 година че нищо не разбрах. Знам само че учителите и присъствено и онлайн нищо не правят. Ученици в 7-ми клас немогат да четат някои четат ама не разбират съдържанието. Учениците ли са тъ пи или учителите неам идеа. Абе образованието като Вожда Винету от банки.
3
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Очаква ги, имат над 20 трилиона дълг, голяма част се от дълга им се държи от Япония, която също е задлъжняла към над 2пъти спрямо БВП. Другата голяма част се държи от Китай. Искат войни да водят, ама само грантаджии, които да им трупат още дълг. Цветностите свършиха и даже почна да им се връща обратно.
2
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Някой разбра ли от тази статия, дали ще се повтори кризата от 1930г?Аз не разбрах..
1
3
 
11
 
! Отговори
Питър преди 3 години
Доцентът преподава в УБИТ.... Където наскоро доктор стана и оная министърка, любовницата на Валерко Далаверко, след като я уловиха, че почти целият й докторат е не просто изплагиатсван, а направо преписан дума по дума от други източници....... Повече няма какво да говорим за теориите му.

Спонсорирани публикации