Китай - с най-бавния прираст на населението от десетилетия насам

Световният брутен вътрешен продукт може да бъде засегнат
11 май 2021 12:58, Анисия Иванова
12
Китай - с най-бавния прираст на населението от десетилетия насам
Снимка: БГНЕС

Най-бавният прираст на населението на Китай от десетилетия насам може да бъде усетен по-тежко отвъд границите на страната, отколкото в нея. Икономиката на Китай ще продължава да расте и доходите могат да продължат да се повишават, но с по-бавни темпове. Останалата част от света обаче ще трябва да се приспособи към постоянно по-бавна глобална експанзия и перспективата за бъдещо отслабване на дефлационния натиск. Ролята на Китай като неограничен източник на евтина работна ръка, понижаваща цените на всичко - от съдомиялни до детски играчки, също може да избледнее, пише Даниел Мос за Bloomberg.

Провежданото веднъж на 10 години преброяване на населението от Пекин показва, че миналата година в Китай е имало 1,412 милиарда души. Средният годишен растеж от 0,53% през последното десетилетие е най-бавен от 1953 г. насам. Дългогодишните тенденции са дори по-изразени: населението в трудоспособна възраст се понижава до 63,4% спрямо над 70% преди десетилетие, докато делът на жителите на възраст на 60 и повече години се повишава. Над половината от жителите на Китай вече населяват градовете.

Въпреки че е възможно жителите на Китай да намалеят допълнително след няколко години, това не означава, че се задава криза. Някои от най-богатите икономики в света се борят с намаляващото население, включително Япония и Южна Корея, която регистира първи спад през 2020 г. Сингапур отчете първия спад на населението от 2003 г. насам през миналата година. Въпреки това тези нации разполагат с първокласни инфраструктури, добри училища, високи стандарти на живот и имат собствена ниша във веригите на доставка, което им дава шанс за дългосрочен просперитет.

Китай не бива да се опасява за търговската си жизнеспособност само заради бавния прираст на населението. В крайна сметка това е относително често срещан модел на икономическо развитие: жизненият стандарт се повишава, хората отдават повече време на образованието си, сключват брак по-късно, борят се с по-скъпи разходи за живот и искат да харчат повече за децата, които имат, пише Bloomberg TV Bulgaria.

Последствията за останалата част от света обаче може да са по-значителни. Китай беше двигателят зад ръста на глобалния вътрешен продукт през последните няколко десетилетия, особено след финансовата криза от 2007-2009 г. Икономиката на страната расте със среден годишен темо от около 8% от 2000 г. насам. Междувременно ръстът на американската икономика за същия период е в размер на под 2% на година.

Китай ще допринесе с над една пета за общия растеж на световната икономика в петте години до 2026 г., сочат изчисления на Bloomberg на база на прогнозите на Международния валутен фонд от април. САЩ ще генерират около 14,8% през този период, докато Индия и Япония - съответно 8,4 и 3,5%. Слабият прираст на населението - или изявен спад, вероятно ще значи по-бавна експанзия като цяло, дори БВП на глава от населението да продължава да нараства.

Тема за обсъждане е и постоянно ниската инфлация, която централните банки първоначално приветстваха, но сега се превръща в повод за тревога. Превръщането на Китай в работилницата на света и водещ относител до голяма степен отразява способността на страната да предлага относително евтина ръботна ръка на мултинационалните компании и техните доставчици. Страната се оказа основна сила за задържането на цените на стоките непроменени в Европа и САЩ. Предимствата на тази ера обаче може би вече отминаха.

Новините не са изцяло лоши. Китайският модел, който вече няма да е базиран на евтина ръботна ръка, изпомпваща изгодни стоки, ще подкопае един от реквизитите, които поддържат инфлацията ниска. Междувременно разходка в парковете, нощните заведения и търговските центрове в Токио преди пандемията показа, че намаляващото население може да е много жизнено. САЩ регистрираха втория най-бавен темп на прираст на населението в историята през миналото десетилетие - 7,4% - малко над отчетените 7,3% по време на Голямата депресия, но животът продължава.

Ако Китай се стреми към икономическо лидерство, ето как ще изглежда то. Слабите демографски данни са част от сделката.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ...В Китай отмениха забраната за единствено дете.
10
1
 
1
 
! Отговори
... преди 2 години
До 2050-та Китай СПОРЕД китайската народна партия ще спадне до 840млн население. До 2080-та 500 млн. Китайците с тази политика за 1 дете и тяхната мания за момчета сега жънат каквото са посяли. Не че ние сме цъфнали и вързали и ние сме под 2.1 деца на жена раждаемост ама при нас е 1.56, при китайците е 1.18.
9
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
,,Ако Китай се стреми към икономическо лидерство, ето как ще изглежда то. Слабите демографски данни са част от сделката.''--------------Тя, тази ,,сделка'' ,май не е само за Китай ,а за доста страни.Нищо чудно и по нашите географски ширини да има такива ,,сделки'',гледайки отрицателния прираст на населението.Разликата е само,че на нас, не са ни обещавали икономически просперитет.Има и още един фактор-китайската медицина лекува болести ,които при нас при,, лечението'' затриват пациента набързо
8
1
 
1
 
! Отговори
емигрант преди 2 години
Купуват от всякакви други магазини.Правят оборот особенно събота, неделя или по празници. А испанецът, като започне фиеста кара по 4-5 дни. Наричат го ,,пуенте"-мост.
7
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това е статия за Япония, нали!?
6
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До емиграцияЗа първи път като ходих в Мадрид се излъгах да ида в един от тези китайски магазини, очаквайки че са като кварталните магазинчета в София. Вътре бяха предимно стоки купени от съседния Лидл, но със силно завишени цени. Доста лошо впечатление ми направи, но явно имат оборот.
5
2
 
6
 
! Отговори
емиграция преди 2 години
Няма да изчезнат. Елате да видите в Мадрид. Младо семейство с три деца плюс бременна майка, чакаща още едно.Като отворят магазина в 7,00ч до 23.00 вечерта без спиране. Няма събота, няма неделя.Купуват евтина бира от Карефура по 039 сентимуса , я продават по 1. 20 в почивните дни.
4
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ПламенСтабилна или бавно нарастваща демография е най-добрата рецепта за развитие на едно общество. Незнайно защо в ЕС за това не говори, демографската катастрофа изцяло се игнорира, но един ден този колосален проблем ща стовари върху главите ни с пълна сила и тогава реването няма да помогне. Япония и Южна Корея също ги чакат много тежки години, икономически, социални и политически кризи, неизбежния резултат от демографския колапс.
3
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да се радваме, че не са се разбързали с прираста. Иначе този сайт се преименува на dnes.cn и трябва да свикваме с китайската клавиатура.
2
2
 
10
 
! Отговори
Вуйчо Ваньо преди 2 години
Всъщност братята американци бутнаха "империята на злото", но пък водени от алчност наляха пари за заводи в комунистически Китай...В търсене на евтина раб.ръка водени от алчност не предвидиха, че сами канят вълка в стадото, а сега Китай преуспява, а САЩ са най-големия длъжник в света.Вместо да храниш американци (собствения ти народ) ти изнасяш производството в Китай, и после "Олеле майко що тЕй стана?".Китай е набрал скорост и няма кой да ги спре.Вече са първи.
1
4
 
4
 
! Отговори
Пламен преди 2 години
Бъдещето е на технологиите и роботите. Не е нужно в производството да са заети хора. Всички нискоквалифицирани работни места трябва да бъдат заети от роботи, а хората да бъдат насърчавани да учат постоянно и да се развиват. Само по този начин хората няма да си пропиляват живота, работейки за ниски заплати по 60 часа на седмица.

Спонсорирани публикации