Балтова: Усилията ни са насочени към възстановяване на туризма

Министърът се срещна с бранша в Бургас
8 юни 2021 18:08, Петя Славова
35
Балтова: Усилията ни са насочени към възстановяване на туризма
Снимка: БГНЕС

Министърът на туризма в служебното правителство Стела Балтова проведе работна среща в Бургас с местната администрация, контролните органи и представители на туристическия бизнес от Южното Черноморие. Това съобщават от Министерството на туризма.

На срещата се обсъди готовността и предприетите действия за безпроблемното протичане на летния туристически сезон 2021.

Според Балтова, всички усилия на кабинета са насочени към възстановяване на туристическия бизнес, заемайки се с изключително неотложните мерки, главно от финансов характер, но също и свързаните с бързо променящата се пандемична ситуация.

В момента активно се работи по изработването на здравен протокол за действие в случай на установяване на заразен с COVID-19 турист. Всички се обединиха около идеята, че ваксинирането трябва да бъде приоритет и фирмена политика в туристическия сектор, а нивото на ваксинирани е “златният стандарт”, който може да ни осигури пътуванията и успешен туристически сезон.

На срещата беше посочен добрият пример - Южното Черноморие изпреварва темповете на ваксиниране и излъчва посланието, че за гостите има здравна сигурност, както и потенциал за ваксинационен туризъм, насочен към съседните държави.

От РЗИ съобщиха, че разполагат с четири вида ваксини, в това число и еднодозова, и всеки, който иска да се ваксинира, има избор, има и изнесени на плажовете и на открито ваксинационни центрове.

От една от най-засегнатите от COVID-19 области, в момента в област Бургас има дни без нови заразени, а броят на напълно ваксинираните надхвърля броя на заразените от началото на епидемията.

Предстои проучване - безплатно тестване в областта за наличие на антитела срещу коронавирус и установяване на реалния брой преболедували и защитени. На срещата стана ясно, че институциите си вършат работата отговорно.

От полицията отчетоха трайна тенденция за намаляване на престъпността от 2019 г. насам, за сметка на оплаквания от шума и дребни хулигански прояви. Беше съобщено, че след изборите, от 15 юли, по Черноморието ще бъдат командировани 480 служители от вътрешността на страната в помощ на колегите им. МВР са отправили покани към Чехия, Полша и Румъния за съвместни патрули.

РИОСВ съобщиха, че са извършени проверки на пречиствателните станции и няма констатирани нарушения. ТД НАП и Комисията за защита на потребителите също извършват планови проверки.

Областната дирекция по безопасност на храните отчете, че среща разбиране от страна на ресторантьорите и концесионерите, както и че има свои работещи изнесени офиси за логистична помощ и бърза реакция в Несебър, Созопол и Царево.

Повдигнат беше въпросът за сезонните работници и облекчаване на достъпа им до българския пазар на труда. Участниците в срещата поискаха съдействие и за по-бързи административни мерки за получаване на разрешения при създаване на работни места, в това число за 16-18 годишни младежи.

Сред обсъдените теми бяха зелените коридори за автобусен превоз през Румъния и Сърбия и особено транзитното преминаване на туристи от Украйна и Молдова през Румъния, облекчаване на визовата политика и други въпроси, по решаването на които активно се работи.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Колко много интелект и стомана има в тази снимка....
2
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Разбира се, туризмът е по-важен от образованието...
1
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тази има вид на сервитьорка от ерата на "Балкантурист".

Спонсорирани публикации