Близо 1000 търговски обекта пред принудително запечатване от НАП

Това може да стане без да има установено нарушение от съда
24
Близо 1000 търговски обекта пред принудително запечатване от НАП

Близо 1000 търговски обекта може да бъдат принудително запечатани от НАП по мярката предварително изпълнение, без да има установено нарушение от съда. Един от тях е този на Росица Коцева, която в знак на протест отказа да затвори заведението си по време на ограничителните мерки, наложени от здравните власти в разгара на Ковид пандемията.

Росица Коцева не се подчини на ограничителните мерки и отказа да затвори своя ресторант през март . За три месеца е проверявана от НАП 3 пъти. При третата проверка служителите на агенцията си поръчват храна онлайн.

"На 29 април имахме нова проверка. нова проверка , която беше уредена по този начин: хората са си поръчали до студентски град доставка на храна, ние сме я занесли, колежката е взела само стоковата разписка, без да е взела бележката и половин час по-късно пристигнаха: вие не сте издали касова бележка, запечатваме ви", каза ресторантьорът Росица Коцева.

Росица Коцева казва, че сметката е останала отворена, заради грешка на служител, но все пак е била отразена в системата. Тя има право да обжалва в Съда, но срокът е само 24 часа. Независимо дали Росица е виновна или не, заведението й ще бъде запечатано преди Съдът да се произнесе, защото от НАП са ѝ наложили мярка  предварително изпълнение.

"Това предварително изпълнение е виновен до доказване на противното. къде в коя правова държава имаме виновен до доказване на противното. След това можеш да си жалиш заповедта в съда, само че в случая законът е оставен в ръцете на служителите на нап, не на правосъдието", допълни тя.

Според известния адвокат по корпоративно и търговско право Борислав Найденов НАП масово налага мярката предварително изпълнение. А после в съда се оказва, че не са били извършвани данъчни нарушения.

"Голяма част от тях се оказва, в последствие , че никога не са били извършвани. Тази мярка се налага поо преценка на данъчния орган с цел обезпечаване на доказателства,  тези доказателства може да се окажат недостатъчни за установяване на данъчно задължение или пък да се окаже, че лицето не е извършило нарушение. Въпреки това ще бъде запечатано за 48 часа, а може и за повече, ако бъде удължен този срок от съда", обясни адвокат Борислав Найденов.

Близо 1000 търговски обекта са в списъка на НАП за запечатване. Повечето от тях са със служители под 50 души и са в категорията "малък бизнес". Росица е решена да направи жива верига около заведението си, заедно с останалите засегнати. Защото борбата ѝ е не само за собствения бизнес, а за всички, които ще бъдат затворени преди Съдът да се е произнесъл.

Вижте повече в репортажа на Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още по темата: търговияНАП
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тиквени работи
19
1
 
3
 
! Отговори
МНЕНИЕТО ВИ преди 2 години
До МНЕНИЕАко държавата бе честна и си хплащаше осигуровките на милионите служители, пенсиите щяха да бъда по 400 евро , а не както сега, НО НЕ ГИ ПЛАЩА, а ги осигурява на МАКС. и при пенсиониране НОИ им дава това което са взели от частният бизнес, така че не давайте мнението си, а си го задръжте в задните чакри!
18
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонименв действие! Не се гаси туй що не госне!
17
2
 
2
 
! Отговори
търтеите на РБ преди 2 години
Само знаят да ти взимат и нищо повече...Разбойници и половина!
16
1
 
5
 
! Отговори
Внимавайт с цените! преди 2 години
Различията на ценитев килограм, 100 грама и бройка разсейват и объркват клиентите!Мошенници и крадци навсякъде!!!
15
2
 
6
 
! Отговори
Хазната е празна преди 2 години
Русе. Неделя, някъде към 17:00. Кибича в едно магазинче по Борисова. Оборот - НУЛА. Влиза младеж, викам си Оооо, клиент! А то се оказа представител на НАП-Русе (обръщам внимание че е неделя) и ме предупреждава да издавам касови бележки. На кого да ги издам БЕ! Повиших тон аз. И той омекна .. ама то вярно че повечето обекти даже не работят, може ли да ми издадете касов бон за 1 стотинка за да се отчета. Та ми направи оборот 1 стотинка. Не ми я плати даже!
14
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Що така? Нали нашите управляват.
13
6
 
7
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 2 години
Статията е Манипулативна - Ресторанта се затваря заради Данъчни Престъпления - липсва Касов Бон - така се формира Бюджета за Пенсии , Полиция , Армия , Здравеопазване и Образование .Манипулацията е - отказ за затваряне по време на Пандемия .В САЩ и Русия щяха да вкарат собственика за 25 години в Затвор
12
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тия алчни печелбари отворили заведения и спазват законите ,а искат държавата да им плаща !!!
11
1
 
6
 
! Отговори
НАП са пълни с .... преди 2 години
Провинциални хлЯбарки и калИнки.... Търсят в лай_ната семки..... вместо да се хванат с угоенитр шопПари като Пиявски, бфатята Гелолосани, и тям подобни....
10
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Напомпаният ... Няма ли най-после да разбере,че стероиди мускули неправят ... Какво гледа дребните кокошкари като мен ... Булгартрансгаз, Лукойл, Домусчиев ... Това са фирмите ... Идиотче ... невнятно ..
9
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е нищуу де .Търсят се програмисти. Без толкоз много ресторанти можем ама без програмисти вече не може ;)
8
9
 
17
 
! Отговори
123 преди 2 години
АМАН от селски тарикати. Да ги затварят!
7
7
 
26
 
! Отговори
Госин преди 2 години
Значи като те хванат без косов бон, еми виновен си си. Нали през предните 5 години си направил пачки именно така, сега просто си плати глабата и стани по печен, или а ко не можеш си чукй боновете. Много е,просто. Имам случай 7 магазина за цигари и алкохол, нагърмяха им 200 хил акт, на финала платиха 80 хил към НАП, а те на месец укриваха от ДДС м/у 20и 30 хил, но парите бяха изхарчени и падна едно мрънкане...колко били лоши от НАП
6
4
 
23
 
! Отговори
Asd преди 2 години
Служителят бил забравил касовата бележка, да бе да, ние пасем трева Като е сгафила поне да не се опитва с измислени фрази да замаже положението. Плаща си глобата и продължава.
5
5
 
19
 
! Отговори
ГЕРБ преди 2 години
Така става с тарикатите .Щом са ти казали че не може да работиш значи няма да работиш.А сега хак да ти е .Другия път пак се прави на велика
4
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
рундьо срина икономиката и запона да извива ръцете на хората
3
7
 
25
 
! Отговори
бате Митко преди 2 години
Да ги затварят ! Като поседят затворени 2-3 месеца,ще ме гонят с касовата бележка,както е в Гърция на повечето места.
2
6
 
28
 
! Отговори
Пустиняк преди 2 години
На кръчмар вера да нямаш. Га яде кифтетата нерева. Га дра клиентите не рева. Га не пуска кадов бон не рева. Сеги що ревеш.
1
12
 
22
 
! Отговори
Е нали искахте преди 2 години
промяна - на ви промяна с бесепету на зелените човапи радев и янев, фалит за всички наивници, часници - промяна другарииииии!!!!!

Спонсорирани публикации