Нов дизайн: Променят мярката "60/40", какво мисли бизнесът?

Предложението обаче предизвика опасения, предстоят обсъждания
19 юни 2021 16:00, Петя Славова
31

Променят мярката за подпомагане на бизнеса в условията на пандемия, известна като "60/40". От нея вече ще могат да се възползват фирмите със спад на приходите над 40%. Новият вариант ще бъде обсъден от социалните партньори, предава Bulgaria ON AIR.

Мая Русанова е собственик на хотел. До момента не е успяла да се възползва от мярката "60/40".

"Проблемът е, че при нито една от мерките няма разделение между хотелиери и ресторантьори, тъй като хотелиерите ни затвориха за доста по-кратък период", споделя тя.

Получила е финансова подкрепа по програмата "80/20", но срокът на мярката е до края на месеца.

"Спрат ли програмите, колкото и да са нищожни финансиранията, спрат ли в края на юни, не знам как ще работим занапред", посочи тя.

Още по темата

Бизнесът и синдикатите се надяват подпомагането да продължи, а правителството има ново предложение.

"Мярката 60/40 да остане да действа в този си вид със завишен праг за най-пострадалите сектори. И вместо 20% намаление за предходен период, да бъдат до 40%", заяви Боянка Димитрова от КНСБ

При спад от 30% компенсацията ще е 50 на сто от осигурителния доход. Според синдикатите, продължението на мярката е възможност за запазване на заетостта, но от бизнеса имат опасения, че ще се възползват трудно от мярката в новия ѝ вид.

"Поне 80% от фирмите няма да имат възможност да кандидатстват", подчерта председател на СХР- Русе Красимир Иванчев.

И двете страни са единодушни - мярката трябва да продължи да действа до края на годината. От бизнеса апелират за среща на правителството с работодателите от бранша "Туризъм", преди обнародването на мярката.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
3
 
1
 
! Отговори
овн преди 2 години
До АнонименВиж какво анонимен...можем да намалим цените на ракията и салатата, но ще трябва да ти сложим цена за ползването на дивана, за слушането на музика, за климатизацията, за озеленяването в градината, за покривката и т.н. Айде като не разбираш от някой неща да не коментираш...., че ще се изложиш пред хората :) Пий си в къщи домашнярката!
25
0
 
8
 
! Отговори
До 20 преди 2 години
Вярно е! Правих обиколка на България, по заведенията 50гр ракия е между 2.80 и 4.00 лв, това са ненормални и неморални хора а искаха българите да ги спасяваме от фалит!Шопска една шепичка е от 5.50 нагоре, да не говоря за мезета и месо, започват от 10лв за 200 грама кокали или сач за 22 лв и вътре само моркови и пипер, месо малко и то сухо от рибицата, ужас!То и затова заведенията им празни или пият бира с картофи!Няма такава логика на българския кръчмар, вместо да печели от оборот той......
24
0
 
4
 
! Отговори
8 преди 2 години
Прочетох , че Сингапур е успял защото са забранили да се дават субсидии на когото и да е т.е. нещо като китайското "Опора в собствените сили!"Тоест оцелява само жизнеспособното!
23
0
 
4
 
! Отговори
Кармазъ Сикиш преди 2 години
Ванка, не си е продала колата, ами е вдигала краката.
22
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мерките трябва да спрат . Да вдигнат ДДС на кръчмите , а да го смъкнат за лекарства и основни хранителни стоки .
21
1
 
7
 
! Отговори
ванко 1 преди 2 години
и как точно таз жена е станала собственик на хотел ?! студентски кредит ли е теглила или си е продала колата ?
20
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Цените не са се вдигнали сами, служебното правитеслвто принуждава заведенията да му отчитат процент.
19
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Трябва въобще да спрат с тези мерки.Кафетата и ресторантите са пълни , а цените са ги вдигнали до небесата.Направили са салатите вече по 10 лева, 50 грама ракия вече е 3 лева.Продават ми на 60 лева литъра ракия, а даже и ДДС-то им намалиха
18
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Частникът е лош стопанин.
17
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще работите в пазарна икономика, как? Искахте чатна собственост, сега искат тяхната частна собственост да получава държавна собственост. Ограбихте държавата, взехте хотелите, сега искат държавата да им плаща за откраднатите от тях хотели..................Решението е национализация чрез увеличаване на държавния дял в техните хотели.
16
3
 
3
 
! Отговори
dmx преди 2 години
Нов "дизайн" на мерките, обърнете внимание как говорят лайненцата
15
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мъка мъкааааааааааааааааа
14
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кой "бизнес",обществено поръчковият нищо неправещ ли? Нека си обуе червените бутушки преди да рита зеленото чорапче.И да си макне каскетчето от голото тикве.
13
5
 
2
 
! Отговори
Василев преди 2 години
Бойко Борисов направи българската държава 101% енергийно зависима от руските корпорации!Тези , които ще дойдат след него са на каишка от Кремъл и ГРУ!!!Агент Върнан Джоунс!ЦРУ!!!
12
7
 
2
 
! Отговори
Василев преди 2 години
Румен Радев, Бойко Борисов, Ахмед Доган, Корнелия Нинова, Слави Трифонов са създадени и барнати от един и същ задкулисен кръг!!!Тежко и горко на българският народ, който пак си фантазира и си мисли някакви въображаеми пазарни демокрации и капитализъм, при който той просперира без да прави усилие и си стои на едно и също посредствено място в професионален и граждански план!Сори селяни прости, вие сте валат!!Агент Грегъри Пачет!ЦРУ!!!
11
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Променят и шефа на БНТ.Лора Крумова му сяда на фотьойлчето.
10
6
 
9
 
! Отговори
Василев преди 2 години
Бати Бойко и Банката за развитие вече подпомогнаха българския едър бизнес, чрез големи кредити и договори за милиарди без конкурси!!!Да му мислят средните и малки риби, всеки да се спасява както може!А селяните прости , които са 99,99% от населението, те вечно са на дъното и от тях се иска само да извършват физически и умствен труд, без да мислят, срещу скромно възнаграждение!!!Агент Боби Франкити!ЦРУ!!!
9
4
 
0
 
! Отговори
Василев преди 2 години
Българският аутсорсингов мозък вече не може да мисли, а само прави сравнение и прилага мерки , които са въведени в други страни с друга икономика и с друг манталитет , и друга дисциплина и организация!!!Китайският мозък направи първият успешен пилотиран кораб към първата самостоятелна космическа китайска станция!Вие сте валат селяни прости!!!Агент Патси Шмидт!ЦРУ!!!
8
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
60/40 е напълно нефункционална, единствените възползвали се от нея са едрия бизнес и някои "структуроопределящи" бизнеси като кръчмарите. Накратко - парите ги усвоиха големите и кръчмарите, за останалите нищо. Отделно, имаше протекция и безпроблемно раздаване на пари за въпросните, а ако не си "наш човек" те разсипват от проверки и ревизии. Типична герберска схема за усвояване и разпределяне на публичен ресурс.
7
5
 
3
 
! Отговори
Василев преди 2 години
Коронавирусът дойде като спасителен вариант в най-важния момент за българската държава, защото на практика показа истинската картина за измамния демократичен напредък!А това е, че 99,99% от българите са посредствени , а тези които имат някакъв бизнес са в зависими клиентелистки мрежи, и всеки момент могат да изгърмят, ако тръгнат срещу статуквото!Или българското общество ще се очисти от коронавируса и мрачното посткомунистическо агентурно задколисие или бавно и мъчително загива!Агент Стун!ЦРУ!!

Спонсорирани публикации