Бум на имотния пазар, в момента е на нивата от периода 2005-2008 г.

Пазарът на недвижими имоти продължава да е топ тема в глобален мащаб
23 юни 2021 18:46, Ния Христова
52
Бум на имотния пазар, в момента е на нивата от периода 2005-2008 г.
Пазарът на недвижимости е топ тема на много места по света, а България също не изостава от тези тенденции.
 
"Пазарът е изключително силен. Много напомня на силата на пазара 2005-2008 г. Даже имаме градове, райони и сектори, при които имаме превишаване на интереса по отношение на купувачите", казва Стахил Иванов, основател на агенция за недвижими имоти "Явлена", по време на гостуването си  в предаването „Светът е бизнес“ по Bloomberg TV Bulgaria.
 
"За първото тримесечие на тази година имаме средно между 10 и 30% покачване на броя на сделките, като това е не само спрямо първо тримесечие на 2020 г., а и спрямо 2019 г."
 
Лидерът в България е Пловдив, където е отчетен 34% ръст на броя на сделките. Покачването в София е 27%. Изключение от правилото е Варна, където стъпката нагоре е само 1%, но над 11% е ръстът за цялата страна в сравнение с 2019г.
 
Кой е фундаментът, който стои за този бум на пазара, въпреки очакванията в началото на пандемията за консервативен подход на инвеститорите в имоти? Експертът е на мнение, че в случая важна роля е изиграла политиката на банките и увеличените отрицателни лихви и такси върху по-големи суми по банковите сметки.
 
"Не е задължително всички хора да тръгнат в посока към търсене на имоти, достатъчно е 10-15% от големите вложители. Даже не говорим за нулева, а за много-много отрицателна лихва да си поддържаш парите в една банка. И хората си казват: дали не е по-добре да отида на 3-4% годишна доходност при имотите", посочва Иванов.
 
Цялото интервю със Страхил Иванов гледайте ТУК

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
0
 
11
 
! Отговори
Реалист преди 2 години
От много години все има "бум", то излиза че в Бг всеки има по 3-4 жилища и налита за още!?
47
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да бе да даже и го удря в земята.
46
0
 
2
 
! Отговори
Бла-бла преди 2 години
Пазарът бил силен.... Е, колко е силен, като нич не съм го усетил, като продавач..... Второ, да не коментирам тия 3-4% доходност, че е в мой интерес да стане и по-силен пазара :) Чакаме :)))
45
0
 
13
 
! Отговори
циник преди 2 години
"Пазарът е изключително силен. Много напомня на силата на пазара 2005-2008 г" Хахаха И веднага след 2008 какво стана ? Бум ! И през 2009 25-30 % имотите надолу. Значи тази година се очаква пропадане...
44
0
 
5
 
! Отговори
общинар преди 2 години
Идеално. Значи е време за тотално вдигане на данъците. Искате градинки, комуникации, инфраструктура, ами плащайте си. Едно увеличение на данъците с 300-400% ще даде възможност да се направят много работи. Пък и е нормално на апартамент дето струва 200 000 лева да има данък 2000, не е нормално да е 200 .Така е в цяла Европа. Особено трябва да се вдигне данъка на второ и трето жилище, идеята е за поне 50% по- висок данък на жилища, в които не се живее.
43
1
 
9
 
! Отговори
Мдаа преди 2 години
Балонът се надуува, надувайте момчета. Прас!
42
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А мормота дето завива шоколада в станиол колко апартамента си купи? А колко къщи на село има? Като ще се лъжем, поне да е като хората ...
41
0
 
9
 
! Отговори
Васил преди 2 години
Този сам си пуска интервюта и си плаща, за да "раздуха", че да има после какво да ***. Цял живот не се наяде! Сам казва и на тия дето му бачкат "ами излезте, кажете нещо, пуснете статийка, да ви видят хората". ***! Питайте тия дето работят за него как им режат парите! Ама на думи е много важен.
40
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нивата на наемите ще разруши уравнението. Няколко пъти С.Иванов споменава 3-4 процента годишна доходност, а после в голямото интервю по-долу 2-3 процента казва той. Като се препълни пазара на наеми от тези богаташи които бягат от депозити заради лихва 0 процента доходността от наем може да падне и до 0,8-1 процент годишно. И ако банките вдигнат лихвите на 1 процент годишна как тия богаташи ще кешират за да си върнат парите като депозити? Никак
39
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Украйна с 10-15 хиляди долара и си купуваш 48квадрата двустаен !! в България тази цена умножена по 10 и пак няма да ти стигнат парите! защото тук има едни комисионери наредени на опашката дето без да правят нищо искат да вземат едни пари!!! това само в БЪЛГАРИЯ го има до такава голяма степен!!!
38
1
 
18
 
! Отговори
Статистика 2020-та преди 2 години
Роодени 59 000Умрели 124 000Емигрирали трайно - 10 000Рекапитулация - намаляваме със 75 000 на година. Всяка година изчезва по един голям областен град, а те не са много. И накрая изчезват всички областни градове, освен 4-5.
37
0
 
12
 
! Отговори
Тууу преди 2 години
Само някой да ми обясни що трябва да купувам апартамент или да наемам такъв в София, като си получавам Софийската заплата на село :). Брокерите май за работа от вкъщи не са чували!
36
1
 
20
 
! Отговори
Имах едни пари преди 2 години
Ей га на - 2040-та година дойде! Според всички прогнози и изчисления тогава ще сме под 5 млн. души - 2,5 млн. пенсионери + 2,5 млн индийци. Ни на едните, ни на другите им трябват апартаменти. Едните - няма за кога, а цветнокожите се чувстват комфортно само в собственото си стадо и звукова среда. Никига няма да се смесят с бледоликите!Накрая много инвеститори ще изгорят с празните си апартаменти!
35
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ПловдивХаха ама верно ли още има хора които си мислят, че Българияще се обезлюди и ще стане пустиня?!? Тук. в тази райска градина това няма как да се случи! Да, може да няма българи, но ще има други хора, които ще живеят и ще купуват имоти!
34
3
 
6
 
! Отговори
Реалист преди 2 години
Разберете, че няма как цените да стоят на "онези" нива и куцо и сакато да ходи по чужбина и да прави пари, с които да купува имоти... За съжаление, който има готови пари, му се обезценяват в това отношение стабилно и безвъзвратно...
33
10
 
2
 
! Отговори
Реалист преди 2 години
Цените ще се вдигат докато не стигнат тези в другите страни от нашия калибър, т.е. източноевропейски в ЕС. Друг е въпросът, че доходите, било от чужбина, било тук, се повишават и става по-лесно да се купи имот. Това е като тези, които сравняват цените на горивата в Бълтария и искат те да се сравняват като "покупвателна способност". Това няма как да стане в условията на пазарна икономика... Така че, кой каквото ще да си говори, цените на имотите дори ще нарастват...
32
7
 
8
 
! Отговори
Пловдив преди 2 години
Това е и манипулация, но както знаете ,България предстои да се превърне в демографска пустиня: 5,6 града и това е. В Пловдив се строи като за последно, Южна България и Родопите масово се местят и купуват апартаменти, процеса е необратим.
31
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
защо лъжите??? балона ще се спука, в нови жилищни блокове има само по една шепа хора, в старите блокове 40 % от апартаментите са празни!!!! България от 9милиона е има няма 6милиона сега, а вие говорите, че няма имоти и цените скачат...айде стига глупости!!!!
30
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
всеки ден по три такива статии пускат значи има нещо гнило
29
3
 
36
 
! Отговори
jonsy преди 2 години
да на нивата от 2005-2008г е и идва 2009-та :) :) :)

Спонсорирани публикации