Все повече внос на плодове и зеленчуци, произвеждаме по-малко

Какво показват данните на Министерството на земеделието и храните?
23 юни 2021 07:45, Петя Славова
32

Площите със засадени плодове и зеленчуци у нас непрекъснато намаляват. Това показват оперативни данни на Министерството на земеделието и храните, предаде Bulgaria ON AIR.

Така страната ни произвежда все по-малко, а вносът от други страни расте.

Само за първото тримесечие на годината България е внесла 88 хил. тона пресни зеленчуци и близо 95 хил. тона пресни плодове, показва статистиката на Националния статистически институт.

Основният проблем е в разпределянето на парите за производителите, категорична е Мариана Милтенова от Националния съюз на градинарите в България.

В предаването "Директно" тя коментира и притеснителната тенденция на ръст на цените на плодовете и зеленчуците.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
След 1989 година завзелите властта демократ унищожиха селското стопанство на България, наред с много други неща. Сега не изнасяме, а внасяме. Интересно с какво плащаме, след като нищо не произеждаме. С нови заеми от чужбина ли?
23
2
 
9
 
! Отговори
Вуйчето преди 2 години
Е то това беше целта България да бъде унищожена на всички фронтове и да сме зависими завинаги ! 😕 Защо според вас унищожоха животните ви с измислени в лаборатории болести !? Защо мислите ЕС ни кара насила да вкарваме тяхна продукция бъкана с гмо и пестициди (Round Up) !? Защо мислите имате джънк фууд (боклучива канцерогенна ГМО храна) под път и над път като KFC , MCDONALDS, DUNKIN DONUTS , BURGER KING и т.н. !? Защо сте номер едно по-болно население в ЕС !? Толкова ли сте наивни найстина !? 0_о
22
6
 
4
 
! Отговори
Анти чалгар преди 2 години
Като всички селяни дойдоха в София
21
1
 
7
 
! Отговори
Н1 преди 2 години
Зеленчуци хората се научиха сами да си отглеждат в местата, дето им ги даде Тошо 1973. Внасяме, тъй като, ако има някаква политика, тя е от 20-на год., когато закрепихме първото 4 г. мандатно правителство на Костов. А хората имат традиции от векове с производство и пазари. Нашият пазар беше братският Съветски съюз. Гърция има вековни традиции за маслини, грозде, ядки, Турция също. Да не изброявам. Похвално е старанието за развитие на отрасла, но трябва време да си върнем пазарите и доверието.
20
0
 
8
 
! Отговори
Енчо преди 2 години
Да купуваш и да препродаваш с надценка е много по-лесно отколкото да произвеждаш. Само незнам докга ще я караме така.
19
0
 
3
 
! Отговори
Н1 преди 2 години
Бе тая тема не я ли нищихме оня ден. Добре, белким помогнем. Аз съм на 72. Ходил съм на бригади в текезето като ученик и учител. Работил съм дълги години на село. Напр. няма нашенско ранчо, което да покрива страната с кайсии. Вкусен, полезен и капризен за отглеждане плод. Значи, внос. Малини. Бил съм на бригада за малини в с. Абланица през соца. Казаха, че ги отглеждали между другото. ТКЗС произвеждаха ягоди и ябълки, всичко за износ и консерви. Справка, Сливо поле и Ряхово, Русенско.
18
0
 
1
 
! Отговори
Гошо преди 2 години
До Анонимен6Защо не пробваш ти печелиш от производство им Ето сетил си се
17
0
 
2
 
! Отговори
Aha преди 2 години
Ред в хаоса!
16
2
 
6
 
! Отговори
Федор преди 2 години
До Шоп: Селяните си дойдоха у най-голямото село в България - София. Т.е. вкъщи. Разбра ли, шопе?
15
7
 
4
 
! Отговори
Шоп преди 2 години
Ми селяните вместо да копат на полето дойдоха в София да си изхвърлят *** през прозореца. Затова има недостиг на плодове и зеленчуци.
14
1
 
8
 
! Отговори
We преди 2 години
Вноса е резултат на политиката на различни субсидии на ЕС убийствена спрямо БГ
13
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е сега нали гражданите се видяха у пари и се започна едно бясно изкупуване на къщи и земи по селата. И то не може да имаш двор и да нямаш градина. Така че радвайте се. Зеленчуко и плодо производството ще се възродят поне в дворовете на гражданите. Пък с времето ще завъдят и кокошки, зайчета, прасенца, козички, овчички, биволи, биволици, телета, патета и други е-та.
12
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Основният проблем е в разпределянето на парите за производителите....и за ГЕРП.
11
0
 
10
 
! Отговори
Трудовакъ, до № 9 преди 2 години
Напълно съм съгласен с теб. Възможно е са предвидят законодателни промени, оглед на рационалното използване и уплътняване за работа на нискоквалифицираната работна сила-основно лица, които не учат и не работят, здрави са физически и психически, водят противообществен и паразитен начин на живот, систематически се отклоняват от полагане на общественополезен труд, или това са т.н. тунеядци, които паразитират върху социалната система и считат нас, работещите (без значение какво) за балами и бунаци.
10
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какви пари се разпределят между производителите ? Нали сме капитализъм ? Всеки се оправя както може. Като се е хванал да произвежда трябва да я може тая работа, а не да висне на врата на вуйчо, чичо, леля в някое министерство да мудават пари без да произвежда.
9
1
 
12
 
! Отговори
АнатемаНаСДС-Шайката преди 2 години
След тази трогателна статия тук,спонтанно се сетих за Шайката на Сашо Фашагата и на Драгалевския гърбат @й дук,които изкормиха дори тръбите от земеделските земи.
8
0
 
21
 
! Отговори
Трудовакъ преди 2 години
Има и друг важен проблем-опазването на реколтата от крадци и вандали. Един познат ми развиваше идея за насаждане на огромен масив от орехи върху собствена земя. Заострих му вниманието, че при беритбата ще има сериозна конкуренция, основно от *** берачи с чували и каруци. Препоръчах му да си сметне като стойност цената на заграждането на земята с телена ограда и наемане на въоръжена денонощна охрана- поне взвод автоматчици! Земеделското производство е трудно нещо при сегашната действителност.
7
2
 
11
 
! Отговори
ХХХ преди 2 години
България е един от важните донори на ЕС ! Такива държави трябват за да процъфтяват държави като Германия , Франция и т.н. За нищо друго не сме им на тия държави .....
6
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз си купувам от дребен производител домати, вкус на истински домати, нищо общо с пластмасата която ни предлагат :))
5
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
като печалбата е издигната на пиедестал ,така ще е . чакат ни гмо храни, не само ваксини.

Спонсорирани публикации