Хлябът поскъпва, а пшеницата - не, какво движи цените?

Пазарът определял ръст на цената с около 7-8%
Обновена: 4 авг 2021 10:29 | 4 авг 2021 09:00, Камелия Цветанова
45

Цената на хляба се увеличава. Килограм бял хляб вече се продава по 1,7 лв. на дребно. Цените на зърното по световните борсови пазари продължават да се покачват.

"Всяка година е имало реколта. Въпросът е с колко и с какво качество. По отношение на зърнените култури в България, добивите тази година са нормални. Вероятно производството, което очакваме, ще бъде по-добро от миналата година. Миналата година то беше съпроводено с много аномалии. В Северозападна България имаше катастрофално ниски добиви, производството беше под 5 млн. тона. Тази година ще бъде над това", каза Радослав Христов от Управителния съвет на Асоциацията на зърнопроизводителите в България в ефира на "България сутрин".

Зърнопроизводителят сподели, че добивите на пшеницата са напълно нормални. И добави, че последните години се сеят разнообразни сортове пшеница в България, които са с разнообразни качества.

А относно това дали реколтата се е повлияла по някакъв начин от времето, той уточни, че годината е била нормална за пшеницата, но от засушаването в момента ще пострадат слънчогледът и царевицата, при които ще има драстично намаление на добивите.

"Миналата година по това време пшеницата беше 0,28 лв. - 0,30 лв. за килограм. Впоследствие през октомври, ноември и декември достигна до 0,38 лв. - 0,40 лв. През януари, февруари и март достигна нива от порядъка на 0,42 лв. - 0,45 лв. От април започна леко връщане на пшеницата надолу и към месец юли говорим за цена 0,30 лв.", обясни Христов пред Bulgaria ON AIR.

Зърнопроизводителят отбеляза, че в България потреблението на пшеница и за хляб, и за фуражи е между 2-3 млн. тона. И добави, че се очаква производство около 6 млн. тона, което е достатъчно, за да се изхраним и да изнасяме.

"Всяка седмица смятаме. Работим на конкурентен пазар и не можем просто да си променяме цените както ни е удобно. Вижда се, че промяна на цените ще има, ще трябва да ги повишим, както се покачва всички друго - всички продукти, които идват при нас", обясни собственикът на пекарна Александър Дерижан.

По думите му те нямат запаси на склад, нямат и резерви, на които да разчитат.

"Повишаваме цената толкова, колкото ни позволява пазарът. В рамките на 7-8%. Скокът на суровините и на енергията, които използваме е по-висок. Опитваме се да компенсираме с ефективност с и малко по-голям обем на количествата, които продаваме", каза още той.

Дерижан посочи, че дори в пандемията са успели да се стабилизират и да продължат да работят.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още по темата: хлябцени
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
4
 
! Отговори
баба мара преди 2 години
цените в българия се движат от лакомия-та по тези географски ширини не вървятикон закони по пазари и търг вериги изхвърлят продукти в кофите но не намаляватцените и индииците чакат до контеинера
38
0
 
2
 
! Отговори
Бай Иван преди 2 години
Демократичните бизнесмени, как кой, такова време искайте , тези да колят и бесят, това получихте, радвайте се сега ;) !!!
37
0
 
3
 
! Отговори
Георги преди 2 години
Добре, че имам пекарна.
36
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
мафията отдавна превзе зърнодобива. Или долара ще се вдига, или нефта или газа, или времето или сушата, всяка година има с какво да ви наливат лимонада в ушите.
35
6
 
2
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Цената е паднала при Радев... при тиквата беше 500гр. за 1 лв. :)))
34
3
 
6
 
! Отговори
неандерталец преди 2 години
Брашното не е като едно време, нито пшеницата, нито комбайна, нито бензина в него ...
33
0
 
8
 
! Отговори
Муахаха преди 2 години
аз ям пасти, хляба ми е скъп!
32
1
 
8
 
! Отговори
. преди 2 години
...капитализмът и алчността движат цените. Това е.
31
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
до Веселинъ 711.....интересно, би ли обяснил за Басмати ориза защо е гавра, имаш ли информация, която може да е от полза? принципно е скъп и предпочитан ориз, ужким по- добър от другите?
30
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Поскъпването е следствие от изчерпването на суровините и увеличението на населението и в крайна сметка на приближаването ни към Края на света. Както може би сте чували, Земята е плоска - в един момент вървейки напред, ще стигнем до ръба и ще паднем.
29
0
 
8
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 2 години
Умолявам всички мои братя и сестри етнически чисти българи да послуат съветът ми. Вземете пример от нашите по чест и участ братя и сестри Китайци и Индианци от Америка и се хранете с ориз. Оризът стабилизира стомаха и преи на издувнията,които днес се наблюдават след консумация на пълен с химия хляб. Търсете класически кръгъл ориз и избягвайте ориз "басмати", който е абсолютна лабораторна гавра. С един пакет ориз можете да се храните няколко дни. Ютуб- como hacer el aroz.
28
1
 
7
 
! Отговори
презедент преди 2 години
Га хвърляхте яйцата не рИвахте сега ще ми ядете ...юмручето
27
0
 
7
 
! Отговори
Сифилисчо преди 2 години
Все още съм го сложил на изчакване, но кривата на разходите от мини хлебопекарна почва да изглежа по добре от тази на закупеният хляб.
26
0
 
6
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 2 години
Аврам лихвара и Моисей извратеняка движат цените.
25
0
 
5
 
! Отговори
До 25 преди 2 години
За съжаление и това не е решение. Масовите сортове вече не са тези, с които ставаше хляба, от времето когато беше по истински.Но поне останалата химия която пробутват в пакетираното брашно, ще липсва.
24
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Трябва да ви кажа че освен хлябът в магазините, брашното в пакети също е фалшиво и е пълно с добавки и консерванти. Дори и да си правите домашен хляб той пак е лошо качество въпреки че е малко по добър от купешкия. Единствения начин да ядете истински хляб е да су купите сурова пшеница директно от производител да си я смелите сами. Нямате си идея какъв вкусен хляб става от прясно смляно пълнозърнесто брашно в което няма никакви добавки. Това е хлябът който са яли едно време хората.
23
1
 
16
 
! Отговори
An преди 2 години
Цените се движат на горе от лакомията на всички търговци и производители!
22
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
не съм сигурен плиткоумните коментари от тролчета ли са или наистина са толкова задръстени някои хорица...
21
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Че да няма само панелките в Шопско да поскъпват? Панелката скочила 5%, леба скочил 8%, хахаха.
20
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За последните примерно 20г., хляба загуби много от качествата си. Постепенно това го изхвърля от позицията която имаше на трапезата ни.Вероятно скоро ще го продават в вакумирани опаковки по 3-5 филийки, с трайност поне месец.