Формулата за формиране на цената на природния газ - странна?

Шефът на Българската газова асоциация пита "Булгаргаз" защо е такава
4 окт 2021 22:13, Ния Христова
15
"Формулата, през която се формира цената на природния газ, е меко казано странна. Разпределението - 30% компонента, свързани с нефтопродуктите и 70% със спотовия пазар, е необяснимо за нас. По този начин ние се приближаваме към свободния пазар, при положение, че имаме дългосрочен договор с "Газпром". Въпросът, който ние поставяме директно сега, е защо "Булгаргаз" прие такава формула". 
 
Този въпрос зададе в ефира на Bulgaria ON AIR председателят на Българската газова асоциация Пламен Павлов. 
 
Експертът е на мнение, че този начин за формиране на цената на газа елиминира дългосрочния договор, който предполага прогнозиране, добив и доставка.
 
"Защо това се случва е въпрос, на който трябва да отговорят и управляващите, а не само от "Булгаргаз" и БЕХ", твърди Павлов.
 
Той изтъкна, че пред България има все още една възможност - договорът за доставка на газ с Азербайджан, защото цената на получаваните количества е обвързана само с нефтопродуктите и е близо 3 пъти по-ниска от пазарната.
 
"Това, че връзката Комотини - Стара Загора не е изградена, не е голям проблем, тъй като в договорите, които България е подписала с държавната петролна компания на Азербайджан - SOCAR, както и с операторите, които обслужват "Южен газов коридор", има регламентирана точка Комотини или най-близката до нея приемна точка, която е Месемврия, От там горивото може да влезе в системата на гръцкия газов оператор ДЕПА. Разходите за доставка до нашата граница са съвсем малки, а ние можем да го прихванем и да го използваме", каза в заключение председателят на Българската газова асоциация Пламен Павлов.
 
Вижте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Зелената енергетика ли ще е причината да посинеем от студ тази зима?
8
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
През 2018 г. Буда Тиквоний елиминира дългосрочния договор с "Газпром", базиран на цената на петрола и предполагащ прогнозиране, добив, доставка, послушахме copocoидно-атлантическите агитатори и приехме на въоръжение брюкселската спотово-борсова формула, която ни докара цена на газа по-висока от цената на нефта. Забележете, че днешната цена от $1 200 за 1 000 куб.м. не я назначава "Газпром", а се определя от европейските спотови борси.
7
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Световните медии с неохота съобщават, че на фона на глобалната енергийна криза, обхванала всички водещи пазари, Европейският съюз трябва да разчита само на себе си в осигуряването на собствената си енергийна сигурност: танкерите на отвъдокеанския съюзник с втечнени молекули на свободата - като алтернатива на авторитарния руски газ - няма да дойдат.
6
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Изтрайте още малко. Северен поток 2 се пълни с газ и скоро ще потече газ да удави Западна Европа. Иде спасението от Русия. Заминава си лъжата за евтиния американски газ.
5
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
През 2018 година ли Бойко Борисов се хвалеше, че е променил формулата за цената на руския газ и сме щели да го купуваме по-евтино? Реалността е друга - купуваме го по-скъпо заради Бойко Борисов.
4
2
 
12
 
! Отговори
Отговор преди 2 години
Защото 2018г. с "помощта" на ЕК си скъсахме договора с Газпром и о боже каква радост беше на жълтите павета. Това се случи благодарение на: В. Начев, И. Василев, Х. Казанджиев и още 2-3, които бяха агитаторите за приемане на брюкселската борсова формула. Всички са от кръга около фондацията България за Америка и атлантическите кръжоци. Гениални пазарни аналитици и експерти.
3
13
 
5
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
БЪЛГАРИЯ ТРЯБВА ДА Е С АЗЕРБЕЙДЖАНСКИ ГАЗ ,НО РАДЕВ Е ПУТИНИСТ КОМУНИСТ И ЩЕ ПРОДЪЛЖИ ДА НАТИСКА ЗА НОВ ДОГОВОР С РУСИЯ А НЕ С АЗЕРБЕЙДЖАН!
2
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хайдеее, русофилчовците започнаха да лаят, че непременно трябва да наденем на вратовете си дългосрочния руски хомот и то точно в този момент когато цените са безбожно високи заради руския газов шантаж над Европа. Никога цените на газа в САЩ не са били 5 пъти по-ниски от тези в Европа. И вместо да си зададем въпроса защо е така ние ревем за дългосрочни договори с рекетьора Газпром
1
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Искахте Радев - плащайте сега яко на олигарсите ;)

Спонсорирани публикации