Ния Христова – от училище на работа в международна компания

Как дуалната форма на обучение подготвя младите хора за реалния бизнес
Спонсорирано съдържание | Обновена: 19 окт 2021 15:12 | 19 окт 2021 12:11, Камелия Цветанова
Ния Христова – от училище на работа в международна компания

Буквално за едно лято Ния е първо ученик, после практикант, а накрая и служител в международна компания. Мястото, в което се случва всичко това, е Лидл България.

19-годишното момиче завършва дуална форма на обучение в Националната финансово-стопанска гимназия, с професия "Икономист". Избира я, защото ѝ дава шанс едновременно да учи и работи по специалността си. Станат ли 11 и 12 клас, всички ученици в тази форма на обучение трябва да изберат компания, в която да проведат своята практика. Пред това решение е изправена и Ния – избира това да бъде Лидл България и изборът ѝ определено не я подвежда.

Научава страшно много неща – вижда как функционира бизнесът отвътре, научава се да работи в екип и среща доказани професионалисти, които я насърчават да следва мечтите си. Тя от своя страна избира да ги последва именно в компанията.

След като завършва дуално обучение, става част от практикантската програма на веригата. След това прави и следващата важна крачка – присъединява се към екипа, но вече като служител. Така дуалното обучение се оказва вход към бъдещото ѝ професионално развитие. Бащата на Ния – Георги, също оценява тази възможност. Това е и което най-много му харесва в програмата – „създава условия за работа и развитие на младите хора в голяма мултинационална компания, с ясни правила и отговорности“. Според него, учениците, завършили тази форма на обучение, имат по-добри възможности за реализация на пазара на труда, защото са натрупали опит и мотивация, минали са през практическо обучение и личен контакт с клиентите, усвоили са ценни уроци. Или както се казва – научили са се на работа.

Именно хубави истории като тази на Ния мотивира и Лидл България да продължава подкрепата си за дуалното обучение толкова много години. Надали има по-голямо удовлетворение за един ръководител от това да открие таланта и да развие потенциала му. Това споделя и Чавдар Михайлов, директор Продажби и логистика в Лидл България. „В общуването си с опитни специалисти, младите хора се развиват и като личности. Не само добиват практични знания и поглед върху това как работи една световна компания, но развиват и ценни личностни качества“, споделя той. Именно това го кара да вярва, че тази форма на обучение е вид училище за живота.  

Преди седмици Лидл България посрещна свежите попълнения в екипа си – новите ученици в дуалната форма на обучениe. Общо 33 младежи ще трупат знания и опит в областта на търговията и за първи път – в сферата на логистиката, благодарение на новата специалност „Спедитор-логистик“. Като част от практиката си в Lidl всички те ще навлязат в света на бързооборотния сектор, ще имат до себе си опитни ментори и ще учат в реална бизнес среда. А веднага след това, ще могат да започнат и работа в компанията. Също както го прави Ния.


Още по темата: Лидл
Още от

Спонсорирани публикации