Експерт: Криптоактивите няма да създадат стабилни валути

Не може да съществува свят, където биткойнът е по-популярен от еврото
10 ное 2021 21:15, Анисия Иванова
33
Експерт: Криптоактивите няма да създадат стабилни валути
Снимка: Pixabay

Няма съмнение, че криптовалутите смущават взаимодействията между системите на централните банки. В бъдеще ще има разлика в начина, по който ще се финансираме. Дебатът за финансовата система ще продължи, а криптовалутите не са истински валути, а са криптоактиви и затова приличат на другите финансови активи. Това каза Мария Демертциз, заместник директор на института в Брюгел, работила в ЕК, в ефира на предаването „В развитие“ с водещ Делян Петришки.

Много е важно криптовалутите да се третират като активи от регулаторна гледна точка, защото няма да успеят да предизвикат стабилните валути.

„Има по-добри валути и не толкова добри валути, но крипто може да предизвика по-нестабилните валути, по начина, по който се използват в националните страни.“

Криптовалутите предизвикват по интересен начин финансовата система, но няма да предизвикат публичните пари.

Те имат своята роля в икономиката, но няма да ѝ въздействат по никакъв начин. Не може да съществува свят, където биткойнът е по-популярен от еврото, допълва заместник-директорът.

Децентрализацията на финансите се вижда се във волатилността на цените на част от активите в различните класове на криптосвета в последния месец. Ако криптовалутата стане значима част от финансовата ни система, всеки евентуален ръст може да има отражение върху финансовата стабилност. Регулаторите ще се тревожат за финансовата стабилност.

Целия разговор можете да чуете във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
1
 
6
 
! Отговори
Богат преди 2 години
До 28 : този механизъм и търговията с петрол. Не случайно цените са само в долар. По този начин осигуряваха години наред ликвидност и си печатаха щедро, като по този начин сами се правеха богати. Даже помня едно изказване на Тръмп по повод печатането ,, This is our money " и народа ръкопляска докато неговите активи растат, а обикновения американец бачка за фиксирана сума, която покупателна способност се обезценява от печатането... За жалост в наща родина не липсват хора с подобно мислене :((((((
25
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Не може да съществува свят, където биткойнът е по-популярен от еврото" -- може, може и още как.
24
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Появяването на биткойна и другите криптовалути е шанс от рода на златната треска в други исторически времена. Много хора не го осъзнават.
23
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Американската финансова система започва да издиша. След като Русия спря да купува американски държавни облигации, същото правят и Китай, Саудитска Арабия, Хонг Конг, Тайван ... А това бе механизмът който осигуряваше стабилност на долара, след като в 1971 година бе отменено златното покритие. Какво ще правят американците, когато валутата им започва да се обезценява -- една алтернатива е вложение в биткойн.Той е международна валута, не се контролира от нито едно правителство и цената му расте.
22
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нахвърлени изречения от човек, който не е експерт или крие истината от публиката. Криптовалутите и по-точно биткойнът съществува по точно определена причина -- да не може да бъде контролиран от държавни чиновници по волята на корумпирани политици. От сега нататък доларът почва да колабира по точно определена причина -- затова и биткойнът ще расте, ролята му е дигитално злато, хората ще се спасяват в биткойна, когато нац. валута няма покритие.
21
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Щом сайтовете за крипто търговия вече издават разплащателни карти Visa. Чакайте балона да се спука :)
20
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вярата в блокчейн криптографията и съответно в биткойна е точно като вярата в Светлий комунизъм. Поздрав от братски Китай.
19
1
 
1
 
! Отговори
До Богат преди 2 години
Ей! Пак те засичам!!! Готов ли си за нови върхове тези месеци? Нямам търпение да видя този bull run! Its gonna be epic
18
1
 
15
 
! Отговори
Богат преди 2 години
Впечатлен съм как може в такава кратка статия да се натъпчат толкова лъжи, глупости и манипулирация! Явно банкерите и така наречената традиционна финансова система треперят яко от страх. Фиат парите се обезценяват със скоростта на светлината, обаче ,, експертите" се изказват за криптото... Смях. На мен всичките ми пари са в недвижимо имущество, акции и крипто. С тази печатница на пари всичко расте нагоре, даже Apple обявиха днес, че купуват бития кон. Само г-н Балкански още говори за пирамиди...
17
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ел Салвадор прие биткойна за национална валута септември. С печалбите сега ще построят над 20 училища, както и клиника за животни. Кметът на Ню Йорк ще получава заплатата си в койни. Днес Швейцария прие плащания с биткоин по lightning network Ама да. Лалета
16
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мда, колкото са изчезнали хартишките наречени пари така ще изчезне и криптовалутата. Кой знае с какво недоверие са ги гледали първите банкноти - как може обикновенна хартийка да замени златната монета, обяснимо е защо разни ограничени индивиди чакат да фалира електронната валута.
15
2
 
4
 
! Отговори
до 12 преди 2 години
натуралният обмен е интересна идея, но никога не е бил основен разплащателен метод, в нито една човешка цивилизация. Винаги е имало универсална обменна единица. При нас едва ли криптото ще е такава, но за момента показва много по-голяма способност да запазва стойност от $. Вижте цената на биткойна последните 10г и тази на $, или на златото. Златото поскъпва с 2% на година. Биткойнът 2011та бил 7$. Сега гони 70 хил. Но за някои хора балонът не спира да се пука... Със здраве :)
14
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Денят в който любителите на блокчейна изведнаж установиха, че биткойните ги няма. Изпарили са се. Въх и ме-е-е!
13
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 15 - нещо против пастирите на кози ли имаш? Или есенцията на човечеството са само белите якички, крадящи милиарди?
12
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До мдааа... Биткойнът наистина лети защото пастирите на кози решиха, че са есенцията на човечеството. Да си генетично *** е гордост и чест. Мъ всякое нещо до време.
11
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 12 Абсолютно. Това е бъдещето
10
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"няма да предизвикат стабилните валути" ахахахах. Определено са стабилни - стабилно намаляващи като стойност от години със стабилно трупаща се инфлация. Криптото може да е волатилно, но на месечна база е абсолютен шампион.
9
1
 
11
 
! Отговори
мдааа... преди 2 години
Те няма какво да предизвикват фиатните пари - доларът за последната година донесе толкова инфлация, колкото за последните няколко десетилетия. Стойността му постоянно пада - вече век. Златото и то нищо не прави. А през това време биткойнът и останалите тоукъни летят нагоре вече от години. Тия хорица в банките така са се ошашкали, че се извъртяха и започнаха да предлагат и те крипто, защото видяха, че ще останат в миналото, ако продължават да се запъват.
8
0
 
7
 
! Отговори
Бай онзи преди 2 години
Патицата да обясни колко е гот да работи принтера и добрите овчици да си мислят че имат повече "пари" дето скоро ще стават само за тоалетна хартия
7
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Алгоритъмът на Шор му е макята. Китайците са кристално наясно по въпроса. Работят активно.

Спонсорирани публикации