Шефските заплати в ББР с 50% по-ниски от юли

Банката се управлява прозрачно, остава стабилна
25
Шефските заплати в ББР с 50% по-ниски от юли
Снимка: БГНЕС

Българската банка за развитие се управлява с възможно най-висока степен на прозрачност за банкова институция.

От встъпването си в длъжност през месец юли възнагражденията на новото ръководство на ББР са намалени с приблизително 50% спрямо заплатите при предходното управление. Средното възнаграждение на новите членове на УС на банката е 16 625 лв. месечно, спрямо получени 47 086 лв. месечно на човек за август 2020 г. и 25 591 лв. месечно за септември 2020 г. Заплащането за дейността на новото ръководство в дъщерните дружества на банката също е редуцирано от 6 000 на 2 000 лева, съобщиха от банката.

ББР е много добре капитализирана, като е българската банка с най-високо ниво на адекватност на базовия собствен капитал от първи ред и не е поставена пред риск за стабилността или ликвидността си. Оперативно банката е на печалба, като са предприети мерки за ограничаване на разходите, както и за намаляване на цената на привлечения ресурс.

Ръководството на ББР направи детайлен анализ на формираните унаследени експозиции, като през 2020 и първите 10 месеца на 2021 г. по тях бяха заделени провизии за очаквани кредитни загуби от сделки, сключени в миналото, в размер от над 180 млн. лв. На този етап първата, най-голяма част от финансовата тежест, е поета.
Спадът в капитала на банката е резултат от тази преоценка, както и от начислените провизии по гаранционни програми за фирми и граждани, засегнати от COVID-19,  в размер на 175 млн. лв.  

Данните показват, че ликвидността на ББР към 31.10.2021 (LCR) е 635%. За сравнение, средната стойност за банковата система е 282.8%, т.е. ББР е със значително по-висока от средната ликвидност.

Кредитните загуби са резултат от решенията, взимани от директорите и Надзорния съвет на банката, назначени при предишното управление, при които са отпуснати кредити в особено големи размери към фирми. Последици от тези сключени сделки ще има и през следващите години, като е вероятно те да продължат да тежат на резултатите на банката, тъй като по някои от големите кредити към момента все още текат мерки за намаление на дължимите текущи плащания по мораториума, свързан с пандемията. Пет от осемте големи длъжници на ББР нямат ангажимент да плащат по кредитите си към момента, тъй като ползват гратисни периоди или са се възползвали от възможността за отсрочване на задълженията поради пандемията. Три дружества редовно обслужват заемите си. ББР е стабилна и може да поеме последиците от тези рискове.

Банката отчита нараснал интерес към своите програми и продукти. Припомняме, че след промените в Устава на ББР през юни, който поставя таван на отпуснатите заеми от 5 млн. лв., банковата група потвърди 77 сделки за директно финансиране на стойност 32,7 млн. лева.

Индиректно, през търговските банки в страната, ББР от май до септември е гарантирала 595 кредита на български компании с общ размер 110 760 333 лева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още по темата: заплатибанкаббр
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Споко! До юли ще има ново правителство!
20
0
 
7
 
! Отговори
Дедо от село преди 2 години
Направо не е за вярвяне! от 47000 на 16000./средна/.Спомням си миличкия Мавродиев когато го смениха.Ревеше му се! Заплата 87000.Така де, бос е бил все пак.Шефа на дойче банк би му завидял с комисионите.По негово време 80%от ресурса на банката бяха раздадени на 20 фирми баш правоверни партийни герберски фирми.
19
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
30 хил заплата на МЕСЕЦ на 700 лева заплата са 3 години и ПОЛОВИНА, Един Месец за друг са 3,5 години! 2 Месеца са 7 години! 3Месеца са 10години.! Това е Държавна Институция!
18
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това нали е Българска Държавна Институция? Защо заплатите са като на Лондонска Инстиция? Това не е ли е ощетяване на бедните на страната за сметка на джоба на няколко човека?
17
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И Виденов така разправяше, че банките са много стабилни, но видяхме какво стана. С КТБ беше същото, а и хората, които управляват в България сега са абсолютно същите.
16
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ха Ха разликата ще си я приберат но като бонуси!
15
0
 
8
 
! Отговори
ТРЯБВА преди 2 години
Тази ББР е като КТБ - трябва да се закрие докато е време - В ББР се превеждат пари от нашите Данъци , Здравни Осигуровки и Пенсионни Осигуровки , Данък Сгради , Винетки , Такса МПС и ОЩЕ .ББР е Банка за Пране на Пари и Кражба на Пари за Партииците - Начална Товарна Точка за преводи в Офшорни Държави .За това е Борбата - там си делят Милиарди Евра на Месец от нашите пари .Мафия .
14
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ПП ще ви оправи хаха
13
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Те си получават от другаде разликата. Не им берете дерта! Кокала не пускат гладните кучета.
12
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тия трябва незабавно да се закрият и да поемат доброволно към затвора....Наглеци....
11
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
остана само да повЕрваме какво ни се казва!
10
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Българска банка за развитие на мафията.
9
0
 
9
 
! Отговори
Alex преди 2 години
Тези са мега гейове в тази банка.
8
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тая банка я точат по схемата КТБ, която пък я източиха по схемата от 90те. Същите хора, същите схеми. Само дето тази не може да фалира, защото държавата постоянно може да я капитализира и това да минава като "бизнес" новина, която никой няма да прочете. Крадат ни безболезнено. Хубаво са го измислили от ГЕРБ.
7
4
 
10
 
! Отговори
Бай Тошо преди 2 години
Кой не скача е червен, на ви демокрация. Един се спуква от работа за 500лв, друг клати секретарки за 50 бона. При мен такава уравниловка нямаше. Често кадърните работници вземаха повече от шефовете си. Най високи бяха заплатите на миньорите.
6
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
47086 лв хубава заплата за нищо не правене. Искам да излязат и да каажт как са заслужили тези 47к всеки месец.
5
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Даже не е ясно какво правят за тзи пари
4
5
 
8
 
! Отговори
Бою Тиквочето преди 2 години
Нарочно им давах по 50 бона заплата , та по малко да крадат и всичкото краднато да отива в мойто чекмедже.
3
4
 
1
 
! Отговори
Комисионата преди 2 години
От 5 млн не е като от 105 милиона.
2
1
 
3
 
! Отговори
Педофил спинозен преди 2 години
Кажете нещо за спинозните днеска е световен ден на спина как ги синтезирате педофилите със слаба имунна система с компрометирана хомосексуалистите травеститите как ги произвеждате и селектирате с годините как се развивате кажете на обществото за новият вариант омикрон за които спинозните си мислят че това е летяща чиния в космоса.

Спонсорирани публикации