На етикетите на спиртните напитки вече и калориите

Алкохолната индустрия иска да бъде прозрачна
30 дек 2021 14:08, Анисия Иванова
7
На етикетите на спиртните напитки вече и калориите
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Националната лозаро-винарска камара и "Спиритс България" ще подпишат меморандум на 10 януари за разбирателство на всеки етикет на алкохолна напитка да има информация за калоричното съдържание. На специално създаден интернет сайт ще бъде публикувана подробна информация за 47 категории напитки - от какви суровини се правят, колко калории съдържат, кое е забранено и позволено при производството им. Това обяви Ралица Скорчева, председател на Асоциацията на производителите, вносителите и търговците на спиртни напитки ("Спиритс България"), в ефира на предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

"Всички искаме да знаем какво консумираме и сме обърнати към здравословен начин на живот. Алкохолната индустрия иска да бъде прозрачна... Нито един от дестилираните ни алкохоли, които най-много консумираме, не съдържа въглехидрати, мазнини, захари, сол.", добави тя.

Скорчева заяви, че през миналата година покупките от магазините са били основен двигател, като клиентите са започнали да отделят по-големи суми за любимите си напитки. Спрямо 2020 г. се е увеличила консумацията в ресторантите, но не и в барове - вероятно заради пандемичните ограничения, но и заради промени в навиците на потребителите.

Алкохолната индустрия е последвала потребителите в интернет по време на затварянията, но използва онлайн пространството предимно като имиджов канал за нестандартни продукти и различна информация. Електронната търговия на спиртни напитки в България е по-малка от един процент като обем, каза Скорчева.

"Мисля, че сме един от много малкото пазари, където електронната търговия не е отнела целия обем на затворените заведения."

Това се дължи на спецификата на българския пазар с лесния достъп до алкохол в най-различни магазини, коментира тя.

По предварителни данни през 2021 г. са били продадени 76 млн. литра спиртни дестилирани напитки, като секторът се подготвя за по-тежки условия през следващата година. Заради поскъпването и недостига на производствени суровини - като ечемик, царевица, ръж - през 2022 г. ще "имаме по малко количества по магазините, те ще идват по-бавно и ще има повишаване на цените при определени продукти", каза Скорчева. Наблюдава се и сериозен недостиг на стъкло за бутилки, тапи, етикети, и хартия и кашони за опаковки, добави тя.

Какво още очаква пазара на спиртни напитки през следващата година може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Алкохолната индустрия превръща вредната захар в полезен алкохол. Това ще пише на бутилките и ще искат субсидии за произвеждане на здравословен продукт без захари.
6
0
 
3
 
! Отговори
Стоян преди 2 години
За две цифри и три букви с колко % ще се вдигне цената?
5
0
 
5
 
! Отговори
Асан преди 2 години
А на бозата
4
0
 
5
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 2 години
А витамините?
3
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да, това е най-важното. Да се броят калории и да се гонят до дупка двдовците варящи ракия за собствено ползване.
2
1
 
3
 
! Отговори
гост преди 2 години
Се съм се чудил що пълнея, а то ми пишело калориите ...
1
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Оха, по над 10 литра алкохол на глава от населението. Пияндурска нация. Личи си и по икономиката.

Спонсорирани публикации