2021 г. отиде в историята - годината на небалансираното възстановяване

По-голямото пространство за фискална и парична подкрепа в богатите страни и различията в темповете на ваксинация са в основата на разликите
1 яну 2022 10:47, Миглена Иванова
63
2021 г. отиде в историята - годината на небалансираното възстановяване
Снимка: БГНЕС

През изтеклата година се наблюдаваше неочаквано силно глобално икономическо възстановяване. Преди година Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) прогнозира глобален икономически растеж от 4,2 на сто през 2021 г. след спада от 4,2 на сто през 2020 г.

Сега се знае, че спадът през 2020 г. е бил 3,4%, т.е. рецесията е била по-слаба от очакваното. Новата прогноза за тазгодишния растеж е ревизирана нагоре – до 5,6%.

Силното възстановяване е добре дошло, но е и неравномерно в много отношения, пише FT в свой коментар.

Най-забележително спрямо очакванията преди година се представят страните с високи доходи. Сега се прогнозира ръст на икономиката на САЩ от 5,6%, а на еврозоната – 5,2% през 2021 г. Преди година се очакваше икономиката на САЩ да се разшири с 3,2%, а на еврозоната – с 3,6%.

Като цяло, според последната икономическа перспектива, „производството в повечето страни от ОИСР сега е близо или над нивата отпреди пандемията“. Все пак "силата на възстановяването все още не е позволила пълно излекуване на глобалната икономика от последиците от пандемията", допълва ОИСР.

Поразителната характеристика на това възстановяване е неговата неравномерност в множество измерения — относително представяне на по-богатите и по-бедните страни, разпространението на ваксинацията срещу коронавируса, степента и характеристиките на политическата подкрепа, поведението на пазарите на труда, моделите на секторно търсене, степента на смущения във веригите на доставки и недостиг на жизненоважни ресурси.

Въпреки възстановяването, ОИСР заявява, че световното производство все още е с 3,5% под прогнозата преди пандемията в средата на 2021 г. Най-важното е, че загубената продукция е неравномерно разпределена, с относително по-големи загуби в развиващите се икономики със средни доходи, отколкото в тези с високи доходи, и най-големи загуби в страните с ниски доходи, с ужасни последици за най-бедните в света.

Много по-голямото пространство за фискална и парична подкрепа в богатите страни и различията в темповете на ваксинация са в основата на разликите. В началото на декември броят на дозите, приложени на сто души, варира от 183 в Китай и 176 в Обединеното кралство до 140 в САЩ, 93 в Индия, 44 в Южна Африка и само 5 в Нигерия. Тази празнина трябва да бъде затворена, за да бъде световната икономика отворена отново и Covid - контролиран.

Страните с високи доходи не само успяха да харчат по-свободно, но и по различни начини. В страни, които изразходват много за програми за задържане на работни места, като Германия и Франция, участието на работната сила е на приблизително същото ниво, каквото беше и преди пандемията.

В страни, където подкрепата е съсредоточена върху безработните, особено в САЩ, безработицата е ниска и свободните работни места се увеличават, а заетостта намалява, тъй като много работници напускат работната сила.

Пандемията има и забележителни секторни въздействия, със сравнително силно търсене на производство и сравнително слабо търсене на услуги лице в лице. Това има силно диференцирано въздействие върху търсенето на работници.

Създават се и проблеми във веригата на доставки, особено в производството на моторни превозни средства. Появи се и недостиг на газ, което доведе до големи скокове в цените на електроенергията.

Комбинацията от недостиг със силен натиск върху пазарите на труда също генерира висока инфлация. Джей Пауъл, наскоро преназначен за председател на Федералния резерв на САЩ, оттегли думата „преходна“ що се отнася до инфлацията от речника си. Това говори, че паричната политика в САЩ вероятно ще бъде затегната по-бързо от очакваното.

Въпреки добрите новини, 2021 г. ще завещае големи предизвикателства. Едно от тях е ограничаването на инфлацията, като същевременно се поддържа търсенето. Омикрон вариантът на коронавируса ни напомня, че Covid остава заплаха, а глобалната доставка на ваксини е задължение и необходимост.

През 2021 г. беше постигнато много, но през 2022 г. трябва много да се направи.

Още икономически новини и анализи четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
0
 
! Отговори
noFreeman преди 2 години
егати и локумните глупости... по *** статия скоро не сте вадили. Печатайте пари и не се плашете, пЛандемията изисква това...
32
2
 
0
 
! Отговори
восток преди 2 години
Г-н Радев да обяви военно положние масови арести в ГЕРБ Бочко и бандата на Доган и Ментата данчо,да връщат парите.Затвор за Гешев законниа крадец,защитник на рекетьорите.
31
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
2021 г. отиде в 3-ти и 4-ти сезон от бестселъра "Измамата ковиТ" сега да ни е честита новата 2022 г. започна и петия сезон.Наздраве и успех на всички през новата година!
30
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кво възстановяване. България се срина и в политиката налазиха всякакви съмнителни субекти като Славчо, Костя Копейкин, Бабикянчета, Кирчо, Кокорчо и т.н. Радев съсипа държавата, а най-лошото е че има поне милион подръжници. Ще става по-зле.
29
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До пияница мистикВероятно не си виждал 500 еврова банкнота .Съвсем нормално си вървят в Германия при големи сделки и няма срок за излизане от употреба .
28
2
 
2
 
! Отговори
Киро Канадата преди 2 години
До пияница мистик /// Аре ве ти вярваш ли, че пенсионер милиционер на 72г ще ти пише в днеса тоя те будалка нещо явно знае, че хеитиш *** и те гъбарка тука е пълно с дечурлига на по 12-15г да знаеш.
27
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Истината е, че хората се чувстват безпризорни, изоставени сирачета, ако няма кой да ги наставлява. Някой трябва да се направи на загрижен за здравето им и да им предложи ваксини, например и те са щастливи как не са изоставени на произвола на съдбата. Така можеш да пробуташ всичко под формата на грижа за човека. Нито за миг няма да се усъмнят в намеренията ти. Те си мислят, че си адски загрижен за тях и всичко е от добри чувства.
26
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То най-страшно е балансираното възстановяване. Че както се вижда вече накъде ги влече ..., и как се научиха да казват на черното-бяло...
25
3
 
1
 
! Отговори
До пияница мистик преди 2 години
Аз не съм д/ебил момко аз съм ветеран на МВР на 72години и двамата знам, че такива като тебе през социализма щяха да чукат камъчки в Белене, но аз съм добре цял живот съм бил на софрата и старините и децата ми и внуците ми са подсигурени, но от онова време не от това!
24
2
 
2
 
! Отговори
пияница мистик преди 2 години
До Другарюю Путин === Ахахахахахахахаха....Ааааааа, мухахахахах :))) Ей го и тоя Deбил си иска соца, когато нещастници като него, разни шофьорчета на ЗИЛ, продавачи в лафки взимаха заплата колкото ядрен физик, имаха същата холова секция и кола като неговата и се чувстваха значими, едва ли не като него по интелект. Ами няма, свърши ви времето дрогаре. И джуджето убиец е мултимилиардер и не го *** за вас и няма да ви помогне, защото сме в НАТО и ЕС :))) Ай, НАЗДРАВЕ!!!!
23
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не че преди ковида всичко ни беше наред, но сега вече има и оправдание за това.
22
1
 
2
 
! Отговори
пияница мистик преди 2 години
До 39 === Ами пия си водката и скучая, чакам си любовницата чак на 4-ти, а ресторанта до нас е затворен :)))) Ай наздраве !!!
21
3
 
4
 
! Отговори
пияница мистик преди 2 години
И само за справка, понеже от собствен опит пиша. Копюра от 500 евро се разменя за 1,70 лева, вместо за нормалните 1,95 лева, понеже излиза от обръщение и има много ментета (като Кире Лъжата на Фигуранта). Та да попитам дрогарете мал0yмници, защо му е на Боко да държи такива пачки, непотребни като цяло и на загуба> Защо са му кюлчета? да си лее гривни и синджири ли? 0лигoфрени сте на макс, дрогаре комунисти
20
1
 
0
 
! Отговори
До "пияница мис преди 2 години
Абе господин милионер ти по-хубава работа нямаш ли си, че се занимаваш с нас "простосмъртните" на 01.01.2022г?
19
1
 
1
 
! Отговори
Другарюю Путин преди 2 години
Умолява е ви целокупният български народ искаме си комунизма и социализма тогава имаше правдина и благоденствие за всички, но и справедливост за угнетителите!
18
4
 
1
 
! Отговори
пияница мистик преди 2 години
Знаете ли защо Моисей е карал евреите 40 години през пустинята от Египет към обетованата земя? Защото е искал да измрат всички, които са видели египетското робство. Искал е новата държава, еврейската държава да бъде построена от чисти, неопетнени от робството мозъци. Та докато тук пишат разни комунистически аненцефали, дето вярват, че човек с фирма за охрана, пазещ най Тошо и Царо има пачки по 500 евро и кюлчета злато в отключено нощно шкафче, при положение че има каса до вратата, няма оправия
17
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това евро не е на Тиквата! Он такива купюри не държи!
16
2
 
3
 
! Отговори
Тиквунии преди 2 години
Кой ми бърка в чекмеджето?!!
15
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По-голямото пространство за фискална и парична подкрепа в богатите страни и различията в темповете на ваксинация са в основата на разликите . Как хубаво е казано ,вместо грубото " яко печатане на хартийки наречени пари . Звучи си по друг начин .Ученото си е учено
14
0
 
1
 
! Отговори
ля ля преди 2 години
за мен тази година беше наай-отвратителната! интересното е че миналата мислихче също е такава! все по-зле отиват нещата с живота като цяло! На всички Вас пожелавам да не успявате да Ви облъчват и манипулират и да можете да заобикнете милото родното и България! драве късмет и повече позитивни моменти! също да не се подлагате на материалните облаги и изкушения!

Спонсорирани публикации