Ралица Григорова: Повече хора започнаха да планират личните си финанси по време на пандемията

Обновена: 1 фев 2022 14:05 | 1 фев 2022 13:58, Александър Попов
Ралица Григорова: Повече хора започнаха да планират личните си финанси по време на пандемията

Ралица Григорова е финансов консултант в ЕЛАНА Фонд Мениджмънт. Тя е с опит в предоставяне на лични финансови консултации за избор на спестовни планове чрез инвестиране във взаимни фондове.

Има ли промяна в управлението на спестяванията вследствие на пандемията?

По наши наблюдения в последните две години много повече хора започнаха да търсят финансови консултации, за да проучат по-изгодни начини за увеличаване на спестените средства. Тази промяна идва както от несигурността от пандемията, така и от нулевите лихви и повишаващата се инфлация. В тази среда е ясно, че ако спестените пари не бъдат инвестирани, то тяхната стойност намалява всеки месец. Независимо каква е ситуацията в момента, хората искат да имат планове за следващите 10 години – да си купят къща, да осигурят средства за образованието на детето си и всички традиционни дългосрочни цели на едно семейство. За такива планове в развитите икономики обикновено домакинствата използват инвестиране във взаимни фондове.

Какви суми трябва да спестява човек, за да започне да инвестира?

Битува схващането, че за да инвестираш, трябва да разполагаш с големи суми. Това не е така. Ако хората могат да спестяват по 50 или 100 лв. на месец, те имат възможността да инвестират чрез спестовни планове, които за по-дълъг период могат да им носят в зависимост от риска между 3% до 10% на година. Спестовният план може да бъде организиран за различни периоди, в зависимост от целите на спестителя. Договарят се месечните вноски и те може да се правят автоматично. Може да се избере спестовен план с различен риск – има консервативни спестители, които предпочитат да влагат при нисък риск. При периоди над 5 години може да се избере и по-висок риск, при който се получава и по-голяма доходност. Спестовните планове може и да се променят, ако човек реши, че иска да влага други суми или за различен период.

Защо да се ползват спестовни планове вместо да се инвестира директно в акции?

Един спестовен план дава достъп до инвестиция с малко средства в добре структуриран портфейл от различни финансови инструменти, който се управлява от професионални инвестиционни мениджъри. Ако човек си купи акции на една компания, то тогава влага средствата си на едно място и рискът от загуба е много по-голям. Необходими са и професионални знания и опит, за да се подбират инструменти. А със спестовен план – само с 50 лв. на месец – можеш да имаш достъп до много акции на различни компании, както и държавни ценни книжа, и други инструменти. Голямото предимство на редовното инвестиране е, че се намалява рискът от трусове на финансовите пазари.

Колко може да се спести със 100 лв. на месец за 10 години?

За 10 години може спокойно да се избере спестовен план, свързан с фонд, инвестиращ предимно в акции на глобалните пазари. Така при прогнозна доходност от 10% на година, спестителят ще има обща сума от 20 655 лв. в края на периода. Сумата, която е чист доход без данъци, и се получава накрая, изработена за спестителя, това е 8 655 лв. Ако сравним със ситуацията, че тези 100 лв. се спестяват в буркан всеки месец, разликата е огромна.

Как бихте посъветвали хората да потърсят информация за инвестиране?

При всички случаи бих посъветвала да ползват финансови консултации. Всеки има различни цели и възможности, необходимо е да се потърси най-подходящото решение за отделния човек. При нас, в ЕЛАНА Фонд Мениджмънт, финансовата консултация е безплатна. Правим анализ на рисковия профил и разговаряме при пълна конфиденциалност подробно за очакванията на всеки поотделно. Не предлагаме универсални решения, защото е важно да даде решението, което пасва на нуждите на човека.

Преглед на спестовни планове и заявяване на безплатна финансова консултация

Материалът е с информационен характер и не е препоръка за покупко-продажба на ценни книжа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още от

Спонсорирани публикации