Ръст на обявите за работа, какво се търси най-много?

Спад на търсенето на работници в София, увеличение във Варна и Бургас
83
Ръст на обявите за работа, какво се търси най-много?
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Броят на обявите за работа през февруари продължава да расте, показва ежемесечният анализ на един от големите кариерни сайтове.

Предложенията са се увеличили с 9% спрямо януари, а на годишна база ръстът е 50%. Положителна е тенденцията и в почти всички сектори.

С най-голям ръст на обявите през февруари е секторът „Хотелиерство и ресторантьорство“ с 60%. След него се нареждат секторите „Логистика и транспорт“ (40%) и „Счетоводство, одит, финанси“ (14%).

При останалите сектори ръстът на броя на обявите е : „Маркетинг и реклама“ (5,6%), „Производство“ (5%), „ИТ“ (4%), „Административни и обслужващи дейности“ (2,4%), „Търговия и продажби“ (2%), „Здравеопазване и фармация“ (1%).

Почти непроменен, с много лек спад на предложенията, остава секторът „Строителство“, в който обявите са намалели с 0,2%.

Секторите „Търговия и продажби“ и „ИТ“ запазват водещите си позиции по брой на предложенията съответно с дялове от 19% и 15,7%.

Още през предходния месец беше отчетет ръст от 72% в сектора „Хотелиерство и ресторантьорство“. С продължаващото текущо увеличение делът на обявите на сектора се увеличава на 15,6% и от предишно пето място той вече заема трето по дял от общия брой обяви и почти изравнява този на сектора „ИТ“.

След тях по дял се нареждат съответно секторите: „Производство“ (15%), „Административни и обслужващи дейности“ (10%), „Логистика и транспорт“ (8%), „Счетоводство, одит, финанси“ (5%), „Строителство“ (4,9%), „Здравеопазване и фармация“ (3,9%), „Маркетинг и реклама“ (3,5%) и „Изкуство“ (1%). При предложенията за работа от вкъщи и/или дистанционна работа се наблюдава лек спад от 3% или близо 200 предложения по-малко, спрямо януари. Общият дял на тези обяви е 13,2% от всички обяви за работа или близо 6250 предложения. Спрямо секторите, които предоставят възможност за такъв тип работа, тези предложения са разпределени в следното съотношение „ИТ“ (63%), следвани от „Административни и обслужващи дейности“ (16%) и секторите на аутосорсинг (BPO) индустрията (16%) и „Търговия и продажби“ (5%).

Предложенията, притежаващи изискване за наличен зелен сертификат (удостоверяващ завършен цикъл на ваксинация срещу COVID-19 или неговото преболедуване) също са намалели през февруари. Техният брой е близо 150 и се равнява на едва 0.3% от всички обяви.

Броят на обявите за гр. София е намалял с 2%, а при останалите водещи областни градове наблюдаваме увеличение. Те са се увеличили както следва: Пловдив (5%), Варна (22%), Бургас (18%), Русе (4%) и Стара Загора (5%).

Основен фактор за осезаемото увеличение на обявите във Варна и Бургас е отново засиленото търсене на кадри в сектора „Хотелиерство и ресторантьорство“.

Като дялово разпределение предложенията във водещите областни градове заемат 79% от всички обяви.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


83
Още по темата: обявиработа
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
0
 
10
 
! Отговори
Данчо от Елин Пелин преди 2 години
Я лесно моем да се фанем на неква работа,ама они трудно и малко плащат....Така че....айде неам думи!?
63
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Една и съща обява се повтаря 10 или 100 пъти от различни брокер фирми и на това му викат ръст на обявите. Полицаи, лекари сестри адвокати счетоводители търговци и още работят и на часно не внасят данъци и осигуровки и се отчитат и като работодатели и като работници и статистиката ги брои по няколко пъти.
62
0
 
21
 
! Отговори
търсят се преди 2 години
балъци,да бачкат по 12 часа за минималната...и осигуряване на половин работен ден.Изисквания-до 25 години,с два западни езика и поне едно висше...
61
1
 
22
 
! Отговори
НЕ РАБОТЕТЕ ТУК!! преди 2 години
НЕ РАБОТЕТЕ ВЪВ ФИРМА АЛ НАТУРАЛ - СТАРА ЗАГОРА - ТАЗИ ФИРМА ИЗПРАЩА ХОРА ЗА ГЕРМАНИЯ И ЛЪЖЕ СЪС ЗАПЛАТИТЕ И ПАРИТЕ !!! ЕКСПЛОАТИРАТ ХОРАТА КАТО РОБИ И ПОСЛЕ ГИ ЗАХВЪРЛЯТ КАТО НЕНУЖНИ ВЕЩИ !!!
60
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какво се търси най-много?РОБИ.
59
9
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ИТ-отворковци, не е до късмет. Време е да научите една истина и тя е: високите доходи са резултат на много учене и работа. ИТ-тата са. като лекарите, не могат да спрат да учат. 6 месеца извън сферата и започваш отначало. За това зпалатите им са големи. Дали някой се държи високомерно .... това си е до твоите възпроятия. Ако позволяваш и си със смачкано самочувствие всеки ще ти изглежда високомерен!
58
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А ръста на имотите бе , забравихте го , сигурно е страшен ръст , а ?!
57
6
 
20
 
! Отговори
ИТ-отворковци преди 2 години
Програмистите са образовани и интелигентни хора.Не е хубаво да се държат високомерно и да обиждат тези, които нямат техния късмет.Напълно е възможно да спре електроснабдяването за дълго време, поради войни или тероризъм! Тогава, тези ИТ-отворковци какво ще правят?!
56
3
 
10
 
! Отговори
Док преди 2 години
Жена му била счетоводител на 650лв? Ко? Работим в един склад. Има и офиси. Баба Танаска е пенсионерка и за 4 часа(8-12ч) да оправи офисите и WC то и даваме 300лв кеш и 60 купони за храна. Ми то излиза, че на баба Танаска и по-висока ставката.
55
0
 
0
 
! Отговори
Ивян преди 2 години
До АнонименКоя е фирмата, предлагаща работа за програмисти в автомобилната индустрия
54
0
 
8
 
! Отговори
Ивян преди 2 години
Аз съм програмист на С automotive MISRA compatible как да се свържа с фирмата, която предлага работа.
53
4
 
31
 
! Отговори
1 преди 2 години
Как е тръггнало скоро програмистите ше си ядат софтуера...
52
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всеки лъжец може да публикува такава обява. Даже има и посреднически фирми които крият кой е зад обявата. Никой не дава данни за това кой е човека зад обявата и колко са назначени и на какви заплати. Повечето обяви са менте само заради еврозоната че трябва да се отчете ръст на трудов пазар, но на практика е спад и никой не назначават.
51
0
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
О, ще има да търсят, обаче за тия заплати няма и да намерят!И после рев, че няма желаещи, а на интервюто идват пълни олг...ни. Ами свиквайте! И малкото качествени хора, ще ви бягат и нови няма да намерите.Нали сте уж умни, сами се сетите защо.
50
1
 
31
 
! Отговори
Мето преди 2 години
Шефовете станаха повече от работниците. Ами и аз ставам шеф и ще съм по-кадърен от най-малко 50% от другите шефове.
49
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Търсим за аутомотив сектора кадърни C програмисти, но уви - няма. Всичко е вебаджии или някакви на ниво академия. Съответно заплатите са добри - аз, като "общак С програмист" взимам 5.5 чисти
48
1
 
36
 
! Отговори
Младияпремиерсхарема преди 2 години
Нали ги гледа народа обяви по 400 600 лв заплата , общо взето който може емигрира който не може все някога също ще емигрира
47
0
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мъчат се да излъжат някой заблуден украинец докато още е в шок да не се изнесе на запад, а да остане в България.
46
0
 
0
 
! Отговори
така преди 2 години
е като играе6 бор4е
45
0
 
0
 
! Отговори
бьл4о преди 2 години
карама6ев

Спонсорирани публикации