Таванът на помощта за бизнеса за скъпия ток става 300 лв.

Предложението на енергийното министерство е за увеличение с 50 лв.
14
Таванът на помощта за бизнеса за скъпия ток става 300 лв.
Снимка: БГНЕС

По-висок ще бъде таванът на помощите за бизнеса заради високите цени на електроенергията.

За април той ще се увеличи от 250 на 300 лв/мегаватчас. Това е предложението на Министерството на енергетиката за гласуване в Министерския съвет, направено след широк кръг консултации с всички заинтересовани страни - бизнеса, Министерството на финансите, КЕВР и други.

Още по темата
По-рано през седмицата правителството обяви, че компенсирането на бизнеса ще продължи и през следващия месец. Схемата за подпомагане остава същата - 75% от разликата между реалната средномесечна борсова цена на сегмента „ден напред“ на БНЕБ за м. април и базовата цена от 185.59 лв/MWh (средна цена базов товар на пазар „ден напред“ на БНЕБ за м. юли 2021 г.).

От помощта ще могат да се възползват всички около 633 хил. небитови потребители, които се снабдяват с електроенергия от свободния пазар, съобщиха от Министерството на енергетиката.

Държавата и бизнесът се договориха до края на м. март да бъде сформирана работна група между заинтересованите страни, която в едномесечен срок да предложи средносрочни и дългосрочни решения за прогнозируемост на пазара на електроенергия в страната.

Програмите за компенсиране на потребителите заради високите енергийни цени започнаха през м. октомври 2021 г. Постепенно в тях бяха включени различни типове клиенти - индустрията, мрежовите оператори заради технологичните им разходи, както и потребителите на природен газ.

Очаква се изплатените суми само за електроенергия до края на март да надхвърлят 1.4 млрд. лв: 450 млн. лв. за м. октомври и м. ноември, 458 млн. лв. за м. декември и м. януари и 525 млн. лв. за м. февруари и м. март. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То не беше бизнес и чудо ,оставки ПП и коалиции
12
0
 
0
 
! Отговори
Анти фен на танас преди 2 години
Държавата трябва да се намеси в това извращение, което се случва с цената на тока и така наречената "борса"! Без значение кой излюпен икономист се опитва да обясни как се въртят парите. Със сигурност има по-интелигентно решение за определяне на реалната цена на тока за България. И който ми обяснява, че виждаш ли енергията от АЕЦ-а се търгува на борсата да се замисли как работи енергийната система. Това не е кранче!
11
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Майтопят се докато ги търпиме пък ние сме много търпеливи и на това разчитат Стога толкова бизнеса да излиза по площадите
10
0
 
4
 
! Отговори
man преди 2 години
Кирчо ще вземе още половин милярд заем и ще ги компенсира, колко му е.
9
1
 
2
 
! Отговори
1280 преди 2 години
Докато КирЕ *** слага таван на помощта за скъпия ток от 300 лв, в Испания слагат предлна цена на тока от 360 лв. Открийте разликите
8
2
 
2
 
! Отговори
фен на танас преди 2 години
До АнонименЦената която ти плащаш като домакинство е субсидирана от държавата. Цената която бизнеса плаща е борсова. Държавата произвежда ток на цена от АЕЦ 60лв на мегават, а го продава на борсата на 600 и прави печалба. За да може бизнеса да издържи на тези цени без да съкращава получава помощ от тези пари от свръх печалба. Имам чувство, че само абуригени има в тези сайтове.
7
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И какъв е смисъла? Държавата да не бере парите ит дърветата? Взимат пари от данъкоплатците за да го дават на бизнесмените, които пък продават продукцията си на същите тези данъкоплатци, като вица за мутрите, важното е парите да се въртят. Общо взето липса на каквато и да е пазарна логика. Оставете ги да продават продукцията си на каквато цена решат. Тези помощи така или иначе идват от нас. Така пазара ще се саморегулира и кърлежите разчитащи само на помощи ще отпаднат.
6
2
 
2
 
! Отговори
Тираджията преди 2 години
И моя ток е скъп но не получавам помощи.Нищо че само аз работя в семеиството.Според държавата заплатата ми е достатъчна да се гледа е трима човека
5
1
 
3
 
! Отговори
фен на танас преди 2 години
На регулирания пазар цените на са мърдани от миналия юли и са в пъти по ниски в Европа. Парите които се дават са от свеъх печалбата на АЕЦ и държавните централи и вецове. Това е правилното решение и даже са малко тези пари.
4
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
таван на подаянията има, таван на цените няма
3
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И това защо? Заради спекулата последните седмици ли?
2
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Докога ще е тази помош, цените няма да намалеят. Кога ще спретв да смучете ДДС от хората и да ги наливате обратно в бизнеса?
1
0
 
15
 
! Отговори
ЧИТАТЕЛ преди 2 години
Чудесата в БГ нямат край ! От данъците на цялото население, от потреблението на деца, възрастни и пенсионери, ще се заделя за горките милионери и милиардери! Спомняте ли си името ЖАН ВИДЕНОВ? Идва пак нещо подобно.

Спонсорирани публикации