Експерт: Цената на биткойн може да падне с 40%

Общата стойност на всички криптовалути падна с над $350 млрд. за 2 седмици
22 юни 2022 19:08, Йоана Цонева
35
Експерт: Цената на биткойн може да падне с 40%
Снимка: БГНЕС

Цената на биткойн вероятно ще падне до 13 000 долара - почти 40% спад спрямо настоящите нива, предупреждава експерт. Въпреки това „Продажбата на криптовалути ще продължи в настоящите успловия.“, прогнозира Иън Харнет, съосновател и главен инвестиционен директор на Absolute Strategy Research, пред CNBC.

"Наистина е игра на ликвидност. Това, което открихме, е, че криптовалутите не са нито валута, нито стока и със сигурност не са средство за съхранение на стойност", казва той.

Обяснявайки своята теория за мечи пазар в сферата, Харнет казва, че анализът на представянето на виртуалната валута в миналото показва, че съществува възможност биткойн да поевтинее с около 80% спрямо най-високата цена, отчитана в историята на криптовалутата . През 2018 г., например, биткойн падна близо до 3000 долара, след като достигна пик от близо 20 000 долара в края на 2017 година.

Подобен спад през 2022 г. би могъл да върне валутата „до около 13 000 долара“, твърди Харнет. Биткойн се покачи до рекордно високо ниво от близо 69 000 долара в разгара на крипто-лудостта през 2021 година.

"В свят, в който ликвидността е в изобилие, биткойн се справя добре", каза Харнет. "Когато тази ликвидност бъде отнета, а това правят централните банки в момента, тогава тези пазари са подложени на изключителен натиск".

Крипто светът е изпаднал в затруднение, докато инвеститорите се борят с въздействието на по-високите лихвени проценти върху активите, които процъфтяваха в ерата на изключително свободна парична политика.

Още по темата

Миналата седмица Федералният резерв повиши основния си лихвен процент със 75 базисни пункта, най-голямото му еднократно повишение от 1994 година. Последваха подобни ходове от Банката на Англия и Швейцарската национална банка, предаде Actualno.

Това се отрази на дигиталните активи. Общата стойност на всички криптовалути падна с над 350 млрд. долара през последните две седмици. Биткойн се търгуваше на цена от 20 010 долара във вторник, което представлява спад от 5% в рамките на 24 часа. Най-известната криптовалута в света е загубила повече от половината си стойността от началото на годината.

Пазарът на криптовалути беше разклатен още преди повишаването на лихвите на Фед. Причината е сривът оценяван на 60 милиарда долара на популярния стабилкойн terraUSD и неговия побратим токен luna.

Ситуацията бе допълнително усложнена от финансовите проблеми на големите играчи в индустрията като Celsius и Three Arrows Capital.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
0
 
! Отговори
Икономист преди 1 година
Абсолютна глупост за неудачнаци,( Милярди неудачници) жадни за лесни печалби от дивана с един клик на дисплея. Живеят в заблудата, че това е бъдещето и може без да се трудиш, учиш и произвеждаш, да трупаш лесни и забавни печалби. Осакатени хора. А сега вече с тези сътресения в смехотворната им детска виртуална игричка, след като някои са набили пари за 3 живота, осъзнават , че и с работа вече е невъзможно да се възстановят загубите, това ги унищожава психически.
29
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да изчезва тази шитня дето само хаби ток за нищо, вече 15 държави забраниха криптото, скоро и другите ще ги последват.
28
2
 
2
 
! Отговори
Super-Invest преди 1 година
Това, че пада е добре. Нали трябва да набере сила за да отскочи за да спечелим. Ако все става по-скъп, никой не печели и само се залъгваме. Купуваш евтино и продаваш скъпо на 5 годишнаабаза и така се прават пари. От време на време излизаш от пазара, като стане скъп, за да си харчиш спечеленото. Тези вили и яхти, как мислите, че се купуват.. и никога не харчи всичко, а само 10 % от печалбата за да има смисъл да се живее. Няма да ги нося на Свети Петър я. Той не обича пари.
27
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Светът ще свърши, телетата, не. Никой не му дреме какво купувате и продавате. Та, така и аз.
26
3
 
7
 
! Отговори
До 26 преди 1 година
Ще спечелят ужасно много (за пореден път), докато кибиците цъкат с език вече над 10 г.
25
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ам какво ще правят тез дето печелят основно от това?
24
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Имах за ламборджини,сега са две банички.Ама на мен ми е все таа брат
23
5
 
8
 
! Отговори
az преди 1 година
В момента когато икономиките пак тръгнат нагоре, и купуването на крипто ще тръгне също. Просто няма да е следващите няколко години. Най-умното което може да направите е да изчакате да падне максимално надолу и да си купите възможно най-евтино. И след две-три години да берете плодовете.
22
5
 
4
 
! Отговори
Измама преди 1 година
Ще изчезне.
21
1
 
8
 
! Отговори
do 22 преди 1 година
За какво се хабиш да обясняваш някакви неща, които с 2 клика се виждат в Интернет?! Щом не може да си ги провери, надали има и 3к заплата.
20
8
 
8
 
! Отговори
До 20 преди 1 година
Забавно е как бачкатор склададжия с 3000лв. заплата дава акъли на ИТ-тата, които взимат нова Тесла срещу няколко Биткойна от години.
19
3
 
9
 
! Отговори
Алчен брокер преди 1 година
Имотите падат с 30% .Гответе се са срив началото на зимата.Много няма да се завършат при тези цени на стоманата.Хората масово си взимат парите обратно при договор на зелено просто, защото им се искат още и още и още пари.
18
8
 
13
 
! Отговори
До 17 преди 1 година
Кое си платил бе льохман с крипто.Освен на нигерийци измамници за гифт карти няма на кои да платиш.Стига си лъгал хората
17
7
 
7
 
! Отговори
до 15 преди 1 година
Защо да се обръщат, като са валидно платежно средство по цял свят? Командировка в Швейцария съм. Фен на часовници и видях един Таг на хубава цена и айде с 1 клик се плаща с крипто.
16
10
 
7
 
! Отговори
До 15 преди 1 година
За какво да ги обръщам, като с тях директно купувам имот, нова кола, акции, влагам във фондове?! Няма кой да мисли.
15
10
 
5
 
! Отговори
K преди 1 година
И какво толкова ви учудва дали 1000$или 70000$ няма такъв които да е обърнал голяма цифра на 1 път,то верификации, документи, банкови извлечения, лицеви разпознаия, гласови, накрая запор до верификацията,отделно защитни механизми с лимит на обръщане на ден.И докато те верифицират разгледат взел та паднал с 50%. Богат си ама нямаш пари само едно его ти чеше.
14
12
 
8
 
! Отговори
До 1 преди 1 година
Честито ни е, главчо. Отдавна купихме койни за по 50$ бройката и продадохме за 30000. Накупихме вили, коли, апартаменти, акции, разхвърляхме по фондове. 1000 от новите милионери у нас са ИТ-та с криптовалути. Логично, че по време на война искаме да разкешим малко и да вложим част другаде. И отдавна историята с криптовалутите мина. Някой ти е казвал да влагаш, ама преди години. Имам сега няколко биткойна и малко лискове. Така си седят.
13
2
 
8
 
! Отговори
Мазохист преди 1 година
Купувам скъпо, продавам евтино. Печеля от оборота.
12
13
 
13
 
! Отговори
Промоция преди 1 година
Етер сега за 800-1000$, до края на лятото ще е поне 1400-1500$. Топки трябват. От години съм в сферата, това са най-лесните пари за последните 18 месеца
11
4
 
7
 
! Отговори
Българка преди 1 година
Купих на 2 лв., сега е 2 милиона. ТПаля за Дубай.

Спонсорирани публикации