150 лева средно дават работодателите за ваучери за храна

Близо 650 хиляди служители го получават
Обновена: 28 сеп 2022 12:29 | 28 сеп 2022 12:16, Камелия Цветанова
36
150 лева средно дават работодателите за ваучери за храна
Снимка: БГНЕС

С над 150 хиляди са се увеличили служителите, които получават ваучери за храна, от началото на годината, до приблизително 650 хил. души месечно, съобщиха от Асоциацията на операторите на ваучери за храна.

Данните показват, че над половината от работодателите са увеличили месечната сума за ваучери за храна на своите служители. В момента средната сума, която те получават, е 150 лв. на месец. Над 80% от работодателите са заявили намерения да повишат тази сума до края на годината, а над половината от тях заявяват намерението си да увеличат сумата до максимума от 200 лв., за да помогнат на своите служители да се справят с растящите цени на хранителните стоки.

В началото на годината Народното събрание увеличи необлагаемата сума за ваучери за храна на месец на служител от 80 лв. до 200 лв. чрез Закона за държавния бюджет.  

От Асоциацията на операторите на ваучери за храна посочиха, че мярката е била възприета добре от работодателите, но за да продължи, трябва да бъде записана в постоянните разпоредби на Закона за корпоративното подоходно облагане или удължена в бюджет 2023.

Председателят на асоциацията Меди Бенбугера заяви, че включването на сумата от 200 лв. в постоянните разпоредби на Закона за корпоративното подоходно облагане ще осигури предвидимост за хилядите работодатели и над 650 хил. работещи, които използват ваучери за храна.

Сега ваучерите за храна могат да се използват в ресторанти, заведения за бързо хранене, магазини за хранителни стоки, супермаркети и др., както и за туристически услуги. За целта обаче тези обекти трябва да имат сключен договор с операторите, издаващи ваучери за храна.

На 25 февруари Народното събрание реши, че ваучерите могат да се използват и за заплащане на ползвани за битови нужди електрическа и топлинна енергия, природен газ и вода, на дейности, осъществявани от културни организации по Закона за закрила и развитие на културата и на показ на филми съгласно Закона за филмовата индустрия.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен33 преди 1 година
За мен ваучерите представляват по-скоро деликатно признание, че в държавата има МНОГО социално слаби хора измежду работещите. Защо ли? Ваучерите са еквиваленти на т. нар. food stamps / SNAP benefits в Щатите. По подобен модел са въведени, а затова и съществуват ограничения за вида на стоките, които могат да бъдат придобити с тях - без алкохол, цигари, etc. В общи линии, получаването на SNAP карти в USA се осъществява единствено когато си мнооого под линията на бедността.
28
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 26 - Баят фирмчка, ще да е? Fintech?
27
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Махнете разните ТЕЦ, АЕЦ и гоелмите компании край крабрежията, колко става сметакта? 20 лева?
26
0
 
10
 
! Отговори
капитол преди 1 година
Глупости! Нищо не дават работодателите.
25
0
 
5
 
! Отговори
Albi преди 1 година
И с каква гордост го съобщават. Голямата работа 100 кинта ваучери за една кошница да напълниш не стигат. Можело да се ползват в ресторанти в туризма. Обикновенния човек до там не ноже да стигне. Сметки, храна и това е. Направете и в салоните за джуки да се ползват като сте почнали:)
24
3
 
8
 
! Отговори
Александър преди 1 година
Пълна простотия. Намалиха заплатите с 200 лв. Ходи плаща тока с ваучери и други сметки. Лекарства също. Пак богаташите с фирмичките са на далавера. Обикновения народ да му мисли
23
1
 
9
 
! Отговори
Largo преди 1 година
На нас ни дават двеста лева ваучери и ни намалиха заплатите с двеста лева , честито
22
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А в нашата фирма не дават
21
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сега се замислям, че нямаме ваучери за храна, но пък средната заплата в компанията е над 10к бруто, осребряват ЧДГ до 1500лв. месечно и вноска за автомобил по избор до 1000лв.. Но за ваучерите ще го повдигна час по-скоро. Win-win ситуация е.
20
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
до 22, Ако искаш да си чист, решения има много. Свободна професия, фирма и т.н. така ти си работодател и сам ще си внасяш данъците. Не работиш за такива дето не искат да внасят всичко. Но е по лесно другите да са виновни. И не забравяй, работодателя удържа от заплатата твоите данъци и ги внася в държавата вместо теб. Не виждам защо да не се съгласи да ти внесе данъците, ако за него изходящите пари ще са същите, а ти да получиш с 30-40% по-малко. Проблемът не е едностранен. :)
19
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако имахме здрава и стабилна държава която да не се държи на каишка от бившите ДС и БКП структури като КРИБ БСК и АИКБ сега нямаше да има един мафиот бизнесмен който да не осигурява работниците си на реалната заплата. Но нямаме държава защото тук мафията си има държава
18
8
 
5
 
! Отговори
До 21 преди 1 година
С кое съм скрил данъци бе ? Да не са влезнали тези укрити пари в моя джоб ??? Да не би аз да имам полза от това данъчно престъпление като знам че е в мой минус и ме ощетява пряко. Просто масово в България се случва това и нямам избор . Или приемам или стоя безработен , просто купоните са черешката на тортата и нямам такава ПРЕДВАРИТЕЛНА УГОВОРКА с работодателя и за това му ги отказвам . А това че ми е казал че няма да не осигурява на реалната заплата са ми го казали още поне 10 такива като него
17
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
до 20 - Да и ти си виновен. Данъците са и твой и ти си се съгласил да не ги внасяш, работодателя е посредник между теб и държавата. Щом си толкова ербап и си готов да напуснеш за едни ваучери, но не и заради пълно осигуряване и внасяне на данъци, значи и ти си в кюпа с измамниците. Просто не си работодател, но ако станеш такъв и ти ще криеш данъци, нали вече го правиш ;)
16
9
 
5
 
! Отговори
До 17 преди 1 година
Престъпленията се извършват от така наречения бизнес и от държавата която не иска да налага наказания и контрол над престъпния бизнес. Защо не прие държавата наредба Н-18 ? Защо отказва държавата 33 г да вкара един бизнесмен в затвора за укриване на данъци а? Що в Германия или навсякъде в белия свят няма такива престъпления от техния бизнес а го има само тук. Аз ли съм виновен а ? Аз ли извършвам това престъпление ? И не ми говори за шофиране с 200
15
6
 
11
 
! Отговори
До 17 преди 1 година
Слушай бе байо . НЕ СЪМ АЗ ТОЗИ КОЙТО ИЗВЪРШВА ДАНЪЧНИ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ ! Това че живеем в държавата на БКП нямам аз вина и че няма контрол. Знаеш ли колко пъти като съм ходил на интервю за работа и съм ИЗИСКВАЛ РЕАЛНИ ОСИГУРОВКИ НА РЕАЛНАТА ЗАПЛАТА СА МИ ПОКАЗВАЛИ ВРАТАТА? Знаеш ли ? Осъзнаваш ли че въобще няма да почна работа никъде. За 4 г съм бил на 10 интервюта и като съм изисквал реални осигуровки всичко е приключвало с интервюто. Като не си наясно млъкни
14
10
 
4
 
! Отговори
от Плевен преди 1 година
На нас ни дават по 400 лева; купих си миналия месец слипове за мен и за синовете, все пак и пред мацки се събличат; купувам храна, но тя е толкова калпава и скъпа, че душата ми се дере от мъка. Много ми е тежко на душата, нищо вече не ме радва, нищо! Незнам какво да правя, а съм на 46 години; ходих на море, но там е препълнено с много пълни хора, а това още ме отвращава от живота; поне хубаво вино си купувам и със съпругата и синовене всяка вечер пием за здраве. Какво друго да правим, просто нез
13
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
до 14 "Да- работодателя ми дава пари под масата в плик и не ме осигурява на реалната заплата КАКТО Е В 90% ОТ СЛУЧАИТЕ В ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ !!" - Любимата ми измекярска логика, няма нарушение, защото и другите правят така. Ами не е така, да не си плащаш данъците е престъпление, да не изпълняваш законите е престъпление, да караш с 200 е престъпление, това че друг го прави и се измъква, не те оправдава. Просто показва,че нямаш акъла и възможностите, за по-големи престъпления,скрупули е ясно, че нямаш.
12
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз нямам по принцип никаква драма с купоните НО САМО АКО СА РЕГЛАМЕНТИРАНО ПЛАТЕЖНО СРЕДСТВО ЗА ВСИЧКО И ДА МОЖЕШ ДА ПОЛУЧАВАШ РЕСТО ОТ ТЯХ. Но като не са НЕ ГИ ИСКАМ
11
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да наистина, 2002 година когато в моята компания даваха тези пари като ваучери можеше да се изхравнаме с тях, сега 20 години по-късно все още дават по толкова и стигат точно за едно ходене до магазина.
10
5
 
3
 
! Отговори
До 13 преди 1 година
Никакви престъпления няма тук относно отказа ми да получавам купони . Да- работодателя ми дава пари под масата в плик и не ме осигурява на реалната заплата КАКТО Е В 90% ОТ СЛУЧАИТЕ В ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ !! Но тук е виновна държавата защото се отказа от наредба Н-18 и е абдикирала по принцип да налага контрол над така наречения бизнес и аз нямам вина за това

Спонсорирани публикации