Златева: До 3 месеца цената на газа ще е с 30% по-ниска от април

Общото намаление спрямо януарската цена щяло да е с близо 70%
31 мар 2023 10:49, Елка Василева
29
Златева: До 3 месеца цената на газа ще е с 30% по-ниска от април
Снимка: архив, БГНЕС

Прогнозната цена за април, която утре окончателно ще внесем, ще бъде около 98 лв. Очакванията са тази цена през следващите месеци да спадне с близо 30%. Това съобщи пред БНТ директорът на "Булгаргаз" Деница Златева. Тя уточни, че в рамките до 3 месеца цената ще бъде с 30 на сто по-ниска спрямо април или общото намаление спрямо януарската цена ще бъде с близо 70%.

"Това е нормално в края на отоплителния сезон. По принцип цените през летните месеци са по-ниски за разлика от м.г. Това е и една от причините през сегашния отоплителен сезон цената да е по-висока, отколкото сме очаквали, защото за разлика от м.г. в периода, през който се нагнетява газ в Чирен и който използваме през отоплителния сезон, този газ беше най-скъпият", посочи Деница Златева.

Тя обясни и как се формира цената на природния газ - на 10-о число от месеца "Булгаргаз" внася предложението за цена за следващия месец. В него се включват всички количества на клиенти на "Булгаргаз" - както тези на регулирания пазар, т.е. топлофикационни и газоразпределителни дружества, така и всички фирми на свободния пазар, които имат сключени договори с "Булгаргаз".

"На 10-о число ние предоставяме в КЕВР както потвърждение за тези договорени количества, така и всички договори и споразумения, които "Булгаргаз" има сключени за закупуване на природен газ, което е една от компонентите в цената. Потвърждение за осигурени слотове за регазификация, потвърждение за разходите за съхранение на този природен газ, разходите за пренос. И когато говорим за компонентата борсов индекс, ние ценообразуваме на борсов индекс месец напред. При формирането на цената трябва да кажем каква ще е тя за целия следващ месец", обясни Златева.

Тя допълни, че в най-голямата криза м.г. ценообразуващият елемент е бил борсов индекс - месец напред с договорените отстъпки.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
0
 
! Отговори
ДОЛУПЪПЪБЪКЭПЪДЭБЭ преди 1 година
ДНЕС БГ ЗАЩО МЕ БЛОКИРАТЕ ПОСТОЯННО ПОДМЯНАТА СА ШАРЛАТАНИ СРУТИХА ДЪРЖАВАТА КОЛКОТО И ДА МЕ БЛОКИРАТЕ МЕН НАВЪН Е ДЕЙСТВИТЕЛНОСТТА БЕЗЗАКОНИЕ ВЪРЛУВА НА ТЕРИТОРИЯТА НА БЪЛГАРИЯ НЕВИЖДАНО
25
1
 
2
 
! Отговори
Споко преди 1 година
Киро и асан като попаднат пак случайно във властта ще оправят. Ще купят отново най скъпия руски газ през посредници. Ще захлебвт яко всички по веригата. А ние пак ще платим сметката. Те ще оберат лаврите че са осигурили газ. Спряха да купуват газ от Русия. Целия ЕС си продължи да купува от там ама нашите казаха не.. вега Газпром като ни осъди за неустойки Киро и асан ли ще платя????
24
1
 
2
 
! Отговори
лена преди 1 година
как така с 30% по ниска , кво стана с четири пъти по евтиния газ на кирчо :)
23
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Обаче. А ти осъзна ли, че май целия свят може да оцелее без руската газ? И при истинска зима включително. Защото миналата година по-това време русофилите се подмокряхте от кеф как щял да замръзне запада. Сега упорката е, че е нямало зима, така ли? ОБАЧЕ пазарите вече се реорганизираха.
22
1
 
3
 
! Отговори
Оле-ле преди 1 година
До ЕдинЯвно не се отоплаваш на газ. При ПП миналата година цената беше 30% надолу от тази година. Нищо че ги упракваха че купували през посредници, а сегашните твърдят че купуват през дългосрочни и прозрачни договори. Хората които ползват газ си пазят фактурите и имат реална представа от сметките преди и сега. Сега при служебните чибурашки цените са много по нагоре и то при по мека зима.
21
1
 
2
 
! Отговори
0808 преди 1 година
.... не вярвам..завчера ми взеха за 10 литра газ пак 36 лв...а от Нова година все поевтинява..дрънкате глупоси наклани държавни чиновнички/ци..
20
1
 
6
 
! Отговори
не подкрепящ НИКОГО преди 1 година
какво ме интересува, че газа ще по-евтин през юни, юли и август. било то и с 30% спрямо ЯНУАРИ? ТОГАВА КОЙ ГО ПОЛЗВА ВКЪЩИ? НИКОЙ! ОВЕРГАЗ И БУЛГАРГАЗ ПЪЛНИ ЛЪЖЦИ! НАПРАВИХА СИ ДАЛАВЕРАТА С ПП И КОЛКО ПАРИ ПРИБРАХА???? ПАК ГЛАСУВАЙТЕ ЗА ТЯХ, ОФЦЕ
19
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Преди беше три пъти по-евтин американски газ. Сега след три месеца с тридесет процента по-евтино. Нещо много почитатели на тройката. Странни съвпадения вероятно пак ни заблуждават с лъжи.
18
2
 
5
 
! Отговори
Алекс преди 1 година
Къде са четирихилядниците да ни убеждават,че без руска газ не може?
17
2
 
7
 
! Отговори
Хах преди 1 година
За 30-те процента съм съгласен, само дето не е сигурно дали ще е надолу или нагоре!
16
4
 
6
 
! Отговори
Обаче преди 1 година
Въпросът е колко ще струва газта когато дойде (Истинска) зима и дали въобще ще я има достатъчно (газта), защото зимата рано или късно ще дойде, говорим за такава с температури минус 20 и надолу и то месеци наред ! Младите се смеят, но може и по тежки температури да има в България !
15
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
УжасТ!
14
6
 
5
 
! Отговори
Един преди 1 година
Ако дойде Киро на власт освен, че няма да поевтинее, ами най-вероятно ще поскъпне с 30%.
13
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ама Европа измръзна през зимата!
12
5
 
7
 
! Отговори
Фен на Вики Джъстис преди 1 година
Защо така, свършиха ли двата скъпи американски танкера? ХАХА
11
2
 
14
 
! Отговори
За през лятото преди 1 година
До два три месеца, през лятото, голямо постижение!
10
1
 
11
 
! Отговори
Watch преди 1 година
хаха че то винаги е поевтинявало летния сезон... а и цените едва ли биха поевтинели при евтино синьо гориво,нали!???
9
3
 
4
 
! Отговори
до 6 преди 1 година
До Познайте,защото у вас не се е вдигнала с колкото се вдигна в Европа,когато има повишение не ви се вдига цената,но когато спада сте първи,все меда търсите,жилото за другите никога не виждате,наглост българска
8
2
 
14
 
! Отговори
Мис Пиги преди 1 година
Мен какво ме грее като нищо няма да поевтинее?
7
3
 
2
 
! Отговори
евтин внос преди 1 година
Значи пак ще има стачки и протести и пак ще вдигнат хляба.

Спонсорирани публикации