Toyota започва тестове на система за безжично зареждане

Технологията ще се използва за plug-in хибриди и електромобили
Обновена: 13 фев 2014 19:15 | 13 фев 2014 19:14,
3
Toyota започва тестове на система за безжично зареждане
Снимка: Toyota

Toyota Motor Corporation (TMC) съобщи, че в края на февруари ще започне експлоатационни тестове на своята новоразработена система за Безжично Зареждане на Батерията на автомобили с електрическо задвижване, като plug-in хибриди и електромобили. Системата зарежда батерията на автомобил, паркиран над намотка, монтирана на парко място на земята, което прави зареждането много по-лесно и удобно.

Системата използва технология, която предава електричество чрез магнитен резонанс, породен от промените в интензитета на магнитното поле между предаваща намотка на земята и приемаща намотка в автомобила. Системата е способна да намали загубите в ефективността на предаваната енергия, породени от неточно позициониране на автомобила или разлики във височината между двете намотки. Времето за зареждане с тази технология е около 90 мин.

Създадена с визия за бъдещето на автомобилния пазар, системата е проектирана да сведе до минимум електромагнитните смущения върху електрически устройства в близост, а инсталираната върху земята намотка е с толкова здрава структура, че да издържа тежестта на автомобил, преминаващ върху нея, уточняват инженерите на компанията.

В допълнение, за да помогне на водача да паркира в най-подходящата позиция за зареждане, Toyota е разработила нова функция към вече съществуващия асистент за паркиране (IPA, Intelligent Parking Assist). Тя показва оптималната позиция за паркиране върху намотката в парко мястото, както при успоредно, така и при перпендикулярно паркиране.

Експлоатационните тестове се очаква да отнемат 1 година и ще включват 3 различни вида plug-in хибрида Toyota, които се използват от домакинствата в община Аичи, Япония. Тестовете ще оценяват задоволството на клиентите, леснотата на употреба, процента на паркиране в неправилна позиция  и поведението на зареждането (честота на зареждане и използването на таймер за зареждане).

Резултатите от тестовете ще бъдат използвани за усъвършенстване на технологията, като крайната цел на Toyota е да внедри системата за масова употреба.

"Toyota вярва, че технологията за безжично зареждане ще помогне за популяризирането на електромобилите и ще помогне за преминаване към по-интелигентна, по-лесна за употреба и по-природосъобразна мобилност", сочи информацията от японската компания.

Още новини с автомобилна тематика четете в Automedia.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още по темата: toyota
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
СЕГА ЛИ ГО ИЗМИСЛИХТЕ ТОВА ЗАРЕЖДАНЕ ИЛИ ГО КОПИРАХТЕ ОТ АРХИВИТЕ НА ТЕСЛА?
2
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Като запалиш двигателя и отзад се чува : "хомохомохомо...."
1
0
 
8
 
! Отговори
манго преди 10 години
Бравос пак ще има жица за крадене!