Американец създаде всъдеход за околосветско пътуване

Шестколесният KiraVan може да измине 3200 без дозареждане
17 апр 2014 15:21,
2
Американец създаде всъдеход за околосветско пътуване
Снимка: Браян Ферън

Американският изобретател Браян Ферън инвестира милиони долари и посвети 4 години от живота си, за да създаде автономен автомобил, който може да измине 3200 км. без дозареждане, съобщава изданието Wired. Машината се казва KiraVan в чест на 4-годишната дъщеря на Ферън - Кира. Именно тя ще придружава 61-годишния изобретател по време на околосветското му пътешествие с 6-колесното возило.

Ферън не разкрива колко точно му е струвало създаването на този проект. Дължината на всъдехода, който е построен на шасито на камиона с повишена проходимост Mercedes-Benz Unimog, е близо 9.5 метра, а височината - над 3 метра. Машината се задвижва от 3.0-литров дизелов двигател с 6 цилиндъра и мощност 260 к.с. Оборудвана е с няколко резервоара, които побират 800 литра гориво.

По думите на изобретателя, благодарение на специалното си окачване KiraVan може да се движи практически през всякакви терени - от пустини до блата, като преодолява наклони с ъгъл от 45 градуса. Всъдеходът има два режима на работа - със задвижване към четири или към шест от колелата, а хидравликата може да променя клирънса в широк диапазон. Максималната скорост на шосе е 110 км/ч, а при режим с 6 задвижващи колела - не повече от 50 км/ч.

Всяко колело тежи 180 кг. Джантите са 48-цолови, а гумите имат специална защита от кевлар, която ги пази при придвижване в скалисти местности. Направените по поръчка седалки поемат ударите и вибрациите, появяващи се при преминаване през неравности.

Всъдеходът е оборудван със собствена метеорологична станция, радио и видеоапаратура, няколко десетки камери, лазерни, микровълнови и ултразвукови сензори, даващи сведения на пътуващите за околната среда. Те позволяват и свързване с външния свят. Данните се появяват на общо 11 дисплея, 6 от които са сензорни. Един от тях излъчва 3D изображение на автомобила в реално време и показва актуалните данни от работата на всички устройства и агрегати. Всички системи се контролират и управляват от два мощни компютъра.

Ферън ще има на разположение и няколко радиоуправляеми летателни апарати, снабдени с камери. Освен това KiarVan разполага със специален сектор, където е разположен мотоциклет. Той може да бъде използван при кратки разходки или при непредвидени ситуации.

В каросерията на возилото освен спални помещения има пълноценна кухня с килер, в който се събират продукти за 3 седмици, а също така и маса за хранене. Ако се наложи, всъдеходът може да бъде оборудван с допълнителни секции за съхранение на храна.

Още снимки вижте в Automedia.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Чудесно!