Обама се запозна с ASIMO, поиграха на футбол

Най-новият робот на Honda дебютира на специализирано изложение в Токио
24 апр 2014 18:00,
4
Обама се запозна с ASIMO, поиграха на футбол
Снимка: Ройтерс

Преди няколко десетилетия роботите хуманоиди присъстваха само във въображението на режисьорите на фантастични филми. Технологията обаче се разви до такава степен, че днес наподобяващите хора машини могат да говорят, да тичат и дори да играят футбол. В това се убеди лично президентът на САЩ Барак Обама при срещата си с ASIMO, съобщава CNN.

Най-новият робот на Honda бе представен днес на специализираното изложение в Националния музей на науката и иновациите в Токио, известен като Miraikan. На събитието присъства и президентът на САЩ Барак Обама, който е на официално посещение в Япония.

Именно държавният глава на САЩ бе първия, който имаше възможност да "поговори" с ASIMO. И не само това. Роботът демонстрира най-новите си способности, сред които тичане със скорост 9 км/час, изкачване на стълби и подскачане на един крак. Президентът и ASIMO дори успяха да поиграят на футбол.

"Г-н президент, аз съм ASIMO, хуманоиден робот. За мен е удоволствие да се запознаем", с тези думи роботът на Honda посрещна Барак Обама. И продължи - "Не спирам да се усъвършенствам всеки ден, така че някой ден ще мога да помагам на хората в техните домове".

От своя страна Барак Обама заяви, че е впечатлен от възможностите на хуманоида, като дори се пошегува, че роботчето малко го стряска, защото изглежда като живо.

Последната версия на хуманоида на Honda е изработена от магнезиева сплав, тежи 50 кг. и има височина от 1.30 метра. Роботът се задвижва от литиево-йонни батерии, които му осигуряват автономност от около 40 мин. Японската компания развива проекта за хуманоид вече няколко десетилетия.

Срещата на Обама с ASIMO вижте във видеото в Automedia.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
3
 
7
 
! Отговори
Палеонтолог преди 9 години
Роботът е няколко милиона пъти по-интелигентен от ***, изумен съм защо му губят ценното време и ресурси да се занимава с едно презряно черно животно, което еволюционно е на милиони години след него?
2
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ъъъъъъъъъ без Боко на къде бре язък за матряла ааааа бива ли такова нещо ццццццц Егати пропуска да го е.а
1
2
 
5
 
! Отговори
СОЦИАЛНИ ГРИЖИ преди 9 години
а иначе какъв го дири в Япония?