Nissan прави кола, която не се цапа

Японците са създали специално покритие, което отблъсква мръсотията
25 апр 2014 11:52,
3
Nissan прави кола, която не се цапа
Дясната половина на колата е защитена с новото покритие, докато при лявата е използвана съвсем стандартна боя. Снимка: Nissan

Преди няколко години, по случай 1 април, компанията Subaru показа автомобил, който е способен да се самопочиства. В Nissan обаче съвсем не на шега разработват аналогична технология, която скоро ще бъде предложена при модела Note.

Става въпрос за специално покритие, което буквално отблъсква кал, вода и прах. Това е специална суперхидрофобна и олеофобна боя, чиито качества в момента се изпитват на новото поколение Note. Изпитанията, които се извършват в Европейския технически център на Nissan, са във финална фаза, като плановете предвиждат новото покритие да бъде предложено като афтърмаркет аксесоар.

Специалната боя е наречена "Ultra-Ever Dry" и представлява защитен слой от въздух между боята и околната среда, който не позволява на мръсотията да се задържи върху повърхността на колата, обясняват японските инженери.

"Създадохме Note като автомобил, който прави живота по-лесен. Именно затова новата технология ще дебютира при него. Благодарение на нея вече не се налага да посещавате автомивките толкова често", заявява Джералдин Ингам, главен маркетинг мениджър в Nissan.

Очаква се новаторската боя да бъде предложена по-късно тази година.

Още за новото покритие на Nissan вижте във видеото в Automedia.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
1
 
! Отговори
оптимист преди 9 години
Българското сдружение на собственици на автомивки измисли препарат, който да разрушава защитното покритие на Нисан :)
2
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Пробвайте да си измиете колата с течен прах за пране, оставя някаккв филм и се цапа много по-малко. Лятото пробвахме защото нямахме друго под ръка, останах силно изненадан. Какъв беше препарата обаче не мога да се сетя.
1
2
 
7
 
! Отговори
ХА ХА ХА преди 9 години
Японците са създали специално покритие, което отблъсква мръсотията И ПОРАДИ тази причина няма да може да се кара от "ястреби"