Кабриолетите влизат в Червената книга

Продажбите на автомобили без покрив намаляват стремглаво, което ги превръща в изчезващ вид
17 окт 2014 16:11,
0
Кабриолетите влизат в Червената книга
Volkswagen Eos няма да има наследник. Снимка: Volkswagen

Кабриолетите губят стремглаво позициите си на пазара, като само за изминалите няколко години продажбите им са се сринали двойно, съобщава Automotive News, позовавайки се на данните на Autofacts, подразделение на компанията PricewaterhouseCoopers.

Докато през 2007 година на основните пазари на този тип автомобили - Европа и Северна Америка, са били продадени 827 000 кабриолета, то през 2013 година броят им е намалял до едва 444 000. Пазарният дял на тези автомобили също се е сринал почти двойно - от 5,4% през първата половина на 2007 година до 3,3% през първото шестмесечие на 2014 г.

Според анализатори намаляването на популярността на кабриолетите се дължи най-вече на появата на новите любимци на търсачите на автомобили - кросовърите. Техните продажби се увеличават непрекъснато (само през 2013 г. в Европа и Северна Америка са продадени 7,8 млн.), което кара повечето компании да пускат нови проходими модели, спирайки от производство популярните си навремето кабриолети.

Именно това прави и най-големят автомобилен производител в Европа Volkswagen Group, който вече обяви спирането на модела си с твърд покрив Eos.

"Продажбите на кабриолети спаднаха рязко. В момента компанията ни предлага 12 открити модела, някои от които се представят доста добре на пазара. Със сигурност обаче мога да кажа, че марката Volkswagen няма нужда от повече от два такива автомобила в гамата си", заяви пред Automotive News изпълнителният директор на германския концерн Мартин Винтеркорн.
Кабриолетите влизат в Червената книга
Peugeot също се отказа от създаването на наследник на 207CC. Снимка: Peugeot

Според Матиас Майер, анализатор от компанията Research Fellows, основна роля за изчезването на кабриолетите са изиграли и все по-популярните панорамни стъклени покриви, които производителите вече предлагат за почти всеки свой автомобил.

"Тези покриви дават същото усещане за простор и близост до природата, но без да ни лишават от място за багаж", споделя Майер.

Сриващите се продажби вече оставиха своя отенък и върху индустрията. Основният доставчик и производител на покриви за кабриолети Webasto, който държи 49% от пазара, вече затвори няколко свои съоръжения. Други две големи компании - Magna CTS и Valmet, притежаващи съответно 34% и 15% пазарен дял, също са изправени на ръба на оцеляването. А светлина в тунела не се вижда.

Низходящата тенденция при продажбите на кабриолети ще се запази и през следващите години, тъй като клиентите вече имат различно разбиране за атрактивност. Сега на мода е да бъдеш еко, което дава добри перспективи пред автомобили като BMW i3, пише изданието.

Още новини за автомобили четете в Automedia.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари