Следващото Audi A8 няма да се нуждае от шофьор

Автомобилът ще има премиера през 2016 г.
23 окт 2014 11:48,
36
Следващото Audi A8 няма да се нуждае от шофьор
Настоящото поколение А8. Снимка: Audi

Германската компания Audi ще създаде напълно автономна версия на следващото поколение A8. Автомобилът ще може да се придвижва напълно самостоятелно, без намесата на шофьор.

Автономният Audi A8, за който се спекулира от началото на годината, бе потвърден лично от Щефан Мозер, ръководител на отдела за нови продукти и телекомуникации в Audi. Пред изданието Motoring той заяви, че компанията му има за цел да пусне на пазара първата напълно автономна кола, като това ще бъде следващото поколение на флагмана А8.

"Системата за безпилотно придвижване е много по-добра от човека. Тя не провежда телефонни разговори, нито пък се заглежда по хубави момичета. Технологията е винаги нащрек", заяви Мозер.

Новината идва само няколко дни след представения от Audi безпилотен прототип RS7. Автомобилът направи пълна обиколка на пистата Хокенхайм, като записа време от 2 минути и 10 секунди.

Серийният безпилотен Audi A8 ще използва подобна технология с камери, лазери и сензори, но тя ще бъде допълнително усъвършенствана. Автомобилът трябва да бъде способен на автономно придвижване не само на затворена писта, но и в трафика на големия град, уточни Стефан Мозер.

Следващото Audi A8 ще бъде представено в края на 2016 година, а продажбите му ще стартират в началото на 2017 г. Към момента няма яснота дали безпилотната версия ще бъде налична по същото време.

Още за автономните автомобили четете в Automedia.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
1
 
! Отговори
младен преди 9 години
Пълна простотия. В момента в който някой автомобилен производител направи ел. кола дето минава минимум 500км. и струва колкото такава с бензинов или дизелов агрегат, всички останали са го издухали на момента та ако ще и да ги правят *** да правят.
31
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не е много ново... В Невада вече има дeйстващ закон за пезпилотни автомобили (първото място в страната). Има и доста Google автомобили дето се виждат по улиците без щофьори. Съвсем скоро ще ги има и серийно...
30
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Те у нас хората автоматични скорости не щат, камоли пък автономна кола. Обаче това е бъдещето, след няколко поколения почти никой няма да може да кара сам.
29
0
 
1
 
! Отговори
посетител преди 9 години
ехеее.. ще го пращам да се самозарежда !
28
0
 
2
 
! Отговори
сопол преди 9 години
ферари с без шофъор. бухахаот друга страна всички жени ще предпочитат авто пилот, щото са по добрите шофъори
27
0
 
4
 
! Отговори
sopol преди 9 години
е тогава какви верижни катастрофи ще стават. но е хубаво че мога да хакна на мойта кобра колата и да се пребие.
26
0
 
3
 
! Отговори
Heinz Faust преди 9 години
Ми то човек като не си кара колата сам а само се вози в нея, по-добре да си хване автобуса. А и незнам тая система как реагира на *** шофорьори на пътя. Оня *** във филма "Аз Роботът" как си изключи веднага автопилота на аудито, като му пресякоха пътя ония кратуни. Ако беше заспал, да не го хване на време, щеше да е на кравай. Автор: Heinz Faust от Carmaggedon.
25
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Първо ще видим такива екстри във флагманите на немските премиум марки, но до 10 години такива системи ще са масовка и при евтиния клас. Не ми се мисли след 20-30г. какви ще са автомобилите и дали изобщо ще е нужно човек да притежава книжка.
24
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Някой от вас чел ли е като малък "Незнайко в слънчевия град"?Още тогава бяха измислили идеята за безпилотните автомобили
23
0
 
2
 
! Отговори
Кратун преди 9 години
Следваща стъпка трябва да бъде автоматизиране на безиностанцията. Колата пристига и отваря капачката. Компютърът поръчва на колонката съответното количество за сипване. Колонката премерва горивото и удържа парите безкасово от сметката на собственика. След това колата се прибира сама в гаража и чака "на повикване". Предлагам идеята си безплатно на всяка българска фирма, която реши да се опита да я реализира.
22
1
 
8
 
! Отговори
Алекс преди 9 години
Следващото Audi A8 ще има нужда единствено то парите ви... Дори и вие няма да сте му нужни.
21
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Те и сега ги има основните системи автопилот темпомат авт.спиране и паркирне, асист.за лентите на движ.360 гр.камери. сега ще ги обидини нов софтуер само. За немските автомобили не е нещо извънземно това.
20
0
 
3
 
! Отговори
Кратун преди 9 години
До 18Отговорността не може да бъде на собственика на автомобила, ако той не участва в процеса на вземане на решенията. Отговорността е редно да се поема от производителя, който е съставил съответните алгоритми и/или е подбрал евентуално неподходящи сензори или методи за отчитане на обстановката. Отговорност от собственика може да се търси евентуално при начини на експлоатация, които производителят не допуска. Но едно такова изделие би трябвало да е дуракоустойчиво. Иначе губи смисъл.
19
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ухааа, следващият транспортер ще е без джейсън статам... екстра.
18
1
 
6
 
! Отговори
... преди 9 години
Трябва доста закони да се променят заради такъв вид автомобили,а те очевидно рано или късно ще се появят на масовия пазар. Единственото удобство е ,че излизаш на купон , пиеш си и после автомобила те пребира. Но кой ще носи отговорност за злополуки? Най-вероятно ще се каже ,че абсолютно всичката отговорност е на собственика на автомобила , а тогава въобще няма смисъл от тази екстра ;)
17
1
 
1
 
! Отговори
do 1 преди 9 години
Ти, май никаква представа си нямаш как се тестват автомобили, или? Компаниите имат отсечки, които се състоят само от полегнали полицаи и се кара по тях с по 80-тина км в час. Тестват се амортисьори и цялото инфраструктура на купето, дали издържа на друсането и то при висока скорост и прочие.
16
0
 
1
 
! Отговори
Kosmodor преди 9 години
Ама много ви мързи в сайта един линк поне да сложите да видят хората видеото :shanomag/audi-has-claimed-a-speed-record-for-a-self-driving-car-240-kmh/
15
0
 
33
 
! Отговори
Алкохолик преди 9 години
Ха *** обясни на полицая, че си пил ама не караш ти ??????
14
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ами тогава и нуждата от А8 ще изчезне:)
13
0
 
15
 
! Отговори
Кратун преди 9 години
Освен баш бакшишите ще протестират и застрахователите, когато изведнъж се окаже, че "Гражданска отговорност" на роботизиран автомобил е необоснована или трябва да се намали на примерно 10% от сегашната си стойност поради изключително намалелия риск от предизвикване на произшествие и увреждане.